Angelos Sirigos: “Türkiye Tarihiyle Yüzleşmeyi Reddediyor, Asıl Sorun Teşkilat Dizisi”
"Türkiye'yi bu kadar rahatsız eden şeyin savunmamız için en az yaptığımız şey olduğunu görüyoruz."
Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakan Yardımcısı Pantion Üniversitesi Uluslararası Hukuk ve Dış Politika Profesörü Angelos Sirigos, Türkiye’nin uluslararası arenadaki son hamlelerini ve Yunanistan’a yönelik zorlukları ele alarak yorumladı.
Bakan Yardımcısı Angelos Sirigos, “Türkiye tarihiyle yüzleşmeyi reddediyor, asıl sorun günümüzde televizyonlarda oynatılan teşkilat dizisi” ifadelerini kullanması ise dikkat çekti.
Angelos Sirigos konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Asıl sorun Teşkilat dizisi”
“Erdoğan’ın 1913-1918 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nda tüm söylediklerimizle bağlantılı olan Ermeni soykırımı ile ilgili açıklamalarından, sadece Ermeni soykırımı değil, İon Rumları, Pontus Rumları, Doğu Trakya Rumları, Asurlular’a ve doğudaki tüm Hıristiyan nüfusa yönelik bir soykırım vardı. Türkiye bunu inkar ediyor, çünkü tarihiyle yüzleşmeyi reddediyor. Orada dursaydık başka ülkelerde gördüğümüz bir şey olurdu mesela Japonya’da Çin’e kıyasla.
Sorun şu ki, Türkiye sadece inkar etmekle kalmıyor, aynı şeyi tekrar etmekte ısrar ediyor, yani Ermenileri katleden ülke Azerilere de aynı şeyi Ermenilere tekrarlamasına yardım etti,… yaklaşık bir buçuk yıldır Türk devlet televizyonunda, Teşkilat diye bir dizi oynatılıyor, günümüz Türkçesinde Teşkilat hiçbir şeyi ifade etmiyor.
Ama doğunun bütün Hristiyan halklarının soykırımını örgütlediği gizli örgütün Osmanlı ismidir. Almanya’da Gestapo diye bir dizi oynandığını hayal edin, Almanya için düşünülemez ama Türkiye’de bu normaldir. Türkiye tarihiyle yüzleşmez ve hala Osmanlı ihtişamıyla imparatorluk ihtişamı algısına sahiptir.
Bugüne atıfta bulunan Teşkilat o zamandan bahsetmiyor ama günümüzde çeşitli işler yapan gizli ajanlar oldukları sanılıyor. Önemli olan ismi (Teşkilat) düşündürüyor.
“Türkiye’yi bu kadar rahatsız eden şey savunmamız”
“Yunanistan’ın silah alımı yapılabileceği en az şey, çünkü hiçbir şey alamadığımız on yılı kaybettik. Yine de Türkiye’yi bu kadar rahatsız eden şeyin savunmamız için en az yaptığımız şey olduğunu görüyoruz.
Türkiye bazı seçimler yaptı… İlginçtir ki son günlerde yaşananlar bir bradefer, esasen bir mücadele. Bir yandan Türkiye kendi şartlarıyla batı koridoruna dönmeye çalışıyor. Öte yandan Batı, Türkiye’yi yeniden Rusya’nın caydırıcısı olarak görüyor ve ona “biz seni böyle istiyoruz bu mantığa girersen seni seviyoruz” diyor.
Türkiye, önceki kararları nedeniyle girdiği çıkmazı kırmak için geçen yıl Kasım ayından bu yana yeni kararlar aldı. Yani Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda izlediği politikayı Kasım ayından bu yana şu anda alt üst ediyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve Mısır ile iyi ilişkilere sahip olmamayı tercih etmişti, bu konularda fırsat bulup tekrar “buyurun tekrar ben buradayım” diyerek sisteme geri dönmeye çalışıyor.
Türkiye’nin jeostratejisi buna izin veriyor ve aslında aynı zamanda geçen yıldan bu yana güncelleniyor. Ancak bu, ertelemelerini aştığı anlamına gelmiyor, bunu birçok şeyde görüyoruz, Kavala hükümlünün bu açıklamalarını garip bir şekilde dengelemeye çalışması bazı algıların göstergesi.
Başbakan’ın (Miçotakis) Amerika gezisine ilişkin bir yorum. Erdoğan’da eksik olandır. Erdoğan Amerika’ya gitmek için yalvarıyor. Yunanistan Başbakanı’nın ziyareti, iki ülke arasındaki mükemmel ilişkilerin bir başka Yunanistan olduğunu, bu Yunanistan’ın 2010 Yunanistan’ı ile ilişkisini teyit ediyor. Örneğin Erdoğan için Amerika ziyareti, eğer gerçekleşirse, kökten farklı bir anlam ifade eder ve bu bizim iyi ilişkilerimizin bir teyididir. Anlaşmaların imzalanmasıyla ikili ilişkilerin geliştirilmesiyle bir süre önce başlayan bir seyrin iyi ilişkilerini ifade ediyor. Yunanistan ve Türkiye başka bir seviyede.”