Amerika’da Yunanistan’ı Savunan John Sarbanis İle Önemli Görüşme
Miçotakis, Amerika’da Yunanistan’ı savunan John Sarbanis ile Atina’da önemli bir görüşme gerçekleştirdi.
Miçotakis, Amerika’da Yunanistan’ı savunan John Sarbanis ile Atina’da önemli bir görüşme gerçekleştirdi.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in bugün Atina’da, Amerika Birleşik Devletleri’nden önemli bir konuğu vardı.
Yunanistan Başbakan Kiriakos Miçotakis, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Yunan asıllı John Sarbanis ile sabah erken saatlerde Atina’da Başbakanlık Megaro Maksimu Sarayı’nda bir araya geldi.
Görüşme sırasında Başbakan Miçotakis, ABD karar alma merkezlerindeki Yunan pozisyonlarının desteklenmesi ve tanıtımına yaptığı değerli katkılardan dolayı Sarbanis’e teşekkür etti.
Bu görüşmede son olarak, Yunanistan ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin tarihsel olarak en yüksek düzeyde olduğu ve iki tarafın stratejik iş birliğinin önemli ölçüde güçlendirildiği vurgulandı.
Bilindiği üzere ABD Temsilciler Meclisi üyesi Yunan asıllı John Sarbanis, Yunanistan’ın çıkarları doğrultusunda karar mercilerinde etkin bir rol oynuyor. Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satımı konusunda da şartlı satış uygulanması konusunda başı çeken isimlerden biri olarak biliiyor. Bu yüzden Sarbanis’in Atina’ya gelerek Başbakan Miçotakis ile görüşmesi ise ayrı bir önem arz ediyor.
Babası da aynısını yapmıştı!
https://sarbanes.house.gov/media-center/press-releases/house-passes-amendment-blocking-biden-administrations-f-16-sales-turkey
• “1990’larda Yunan kökenli Paul Sarbanes, Baba Bush Yönetiminin Türkiye’ye satışına karar verdiği savaş gemilerine on yıla yakın bir zaman Komite’de ret oyu verdi ve tek başına satışa mâni oldu. Şartları arasında Kıbrıs sorununda tarafların masaya dönmesi de vardı.
• “Denktaş 1999’da masaya dönme kararı aldı, bir günlüğüne Nev York’a gitti ve görüşmeler başladı. Sarbanes de önceden yapılan mutabakatla Türkiye’nin savaş gemileri üzerindeki vetosunu kaldırdı ve gemiler Türkiye’ye verildi. Denktaş bu şartla görüşmelere dönmüştü, Türkiye’nin şartı da buydu. Başkan Clinton da Sarbanes’i, bu şarta göre baştan ikna etmişti.
• “Zira Clinton Türkiye’ye gelirken Kıbrıs görüşmelerini başlatmış olmak istiyordu. Sürecin bu tarafında da doğrudan Demirel ve (Başbakan) Ecevit devredeydi. Türkiye’nin ana gayesi Helsinki AB Zirvesinde Türkiye’nin Aday Ülke sıfatını kazanması ve tam üyelik müzakerelerinin başlamasıydı.”
İki hatırlatma
Birincisi, Denktaş’ın Kıbrıs görüşmelerine dönmesi ile Türkiye’nin ABD’ye silah karşılığında Yunanistan’ın hava sahası taleplerini kabul sözü vermesi aynı şey değildir. Biri siyaset tekniğine dair taktik bir konudur ve onun çözülmesi dahi on yıla yakın sürmüştür. Oysa şimdiki egemenlik haklarına dair stratejik bir konudur.
İkincisi, o zaman Türkiye’nin parasını ödediği gemileri almasına on yıla yakın engel olup, sonunda dediğini yaptıran Paul Sarbanes’in oğlu John Sarbanes halen Temsilciler Meclisi üyesidir ve babasının izinden Türkiye’ye F-16 satışına engel olmaya çalışmaktadır. F-16’ları alamamak Türkiye’nin ve NATO’nun Güneydoğusunun hava savunmasını zayıflatır ama Türkiye’yi öldürmez. Ancak F-16’lar karşılığında Yunanistan şartına kabul sözü vermek sadece Erdoğan’a değil, Türkiye’nin stratejik çıkarlarına hasar verir.