Yunanistan Haber

“ABD, Güvenilir Ortaklar Arıyor ve Yunanistan’ı Seçiyor”

"Jeopolitik ve enerji konularında çok önemli bir merkez haline gelen Dedeağaç'ı da ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum."

ABD’nin yeni Yunanistan Büyükelçisi George Tsounis, Makedonya-Trakya Bakan Yardımcısı Stavros Kalafatis ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Kalafatis, Tsounis’i makamında karşılarken, Büyükelçi Yunanistan’ın ABD ile olan işbirliği ilişkilerine atıfta bulunarak, Dedeağaç’ta LNG’nin depolanması için tesislerin önemini vurguladı.

George Tsounis ayrıca ABD’nin “bugün var olan zorluklar için yapıcı ve güvenilir ortaklar aradığını” vurguladı ve “ABD’nin Yunanistan’ı seçtiğini” de sözlerine ekledi.

Kalafatis görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda şunları vurguladı:

“Dedeağaç ikili stratejik işbirliğinin yeni bir kutbudur”

“Bugün George Tsounis’i ikinci vatanına kabul etmemiz Selanik, Makedonya ve Trakya için bir onurdur. Uygun bir şekilde söylendiği gibi, Amerikan rüyasının kişileştirilmiş hali olan bir Yunan, şimdi inandığına hizmet etme fırsatına sahiptir ve çok az kişi bunu yapabilir. İki vatanı olan ABD ve Yunanistan’ı daha da yakınlaştırmaya yardımcı olmak için katkıda bulunmak.

Dış ve savunma politikasında, ticaret ve yatırımda, turizm ve enerjide. Elbette bugün iki dost ve müttefik ülke arasındaki stratejik ilişkilerin her zamankinden daha güçlü olduğu yaygın bir kanıdır. Bunu son zamanlarda başardık ve daha da yakınlaşmalarını bekliyoruz. Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın Yunanistan Parlamentosu tarafından yakın zamanda imzalanması ve onaylanmasıyla bunu kanıtladık. Kuzey Yunanistan’ın ve özellikle de Dedeağaç’ın ikili stratejik işbirliğinin yeni bir kutbu ve aynı zamanda Orta Doğu’dan Avrupa’ya doğal gazın geçiş kapısı olarak ikili ilişkilerin daha da güçlendirilmesinde katalitik bir rol oynayabileceğine kuvvetle inanıyoruz.

Bu, hemen ardından, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in Başkan Biden tarafından kabulü ve görüşmelerinin sonuçlarıyla doğrulandı. Kongredeki tarihi konuşmasının yanı sıra, dost ülkenin Senatörleri ve Parlamento Üyesi tarafından sıcak alkışları. Özellikle, Kıbrıs’ın yarısının devam eden işgaline ilişkin dile getirilenlerin alkışları. Keyfi revizyonizme ek olarak kritik zamanlarda NATO uyumunu da tehdit eden Ege’deki zorluklara yaptığı göndermeler. Ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini açıkça kınadığı ve Ukrayna halkının desteğine yaptığı göndermeler. Ne de olsa, tutumumuz, başkalarının “akıllı tarafsız” politikaları seçtiği bir zamanda, ortak ilkelerimize bağlılığımızın ve müttefik olarak güvenilirliğimizin bir başka kanıtıdır.

Bir Amerikalının ve aynı zamanda bir Yunanlının, sorunlu mahallemizde Uluslararası Hukuka saygının ancak garantisi olabileceğine inanıyoruz. Ne de olsa, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi de dahil olmak üzere uluslararası anlaşmalara ve uluslararası hukuka saygı gösterilmesi şartıyla, tüm komşularımızla işbirliği yapma istekliliğimizi ilk elden görebileceklerdir.

Hem dünya devlerinin cazibesine hem de Dedeağaç’ta desteklenen enerji altyapısına yansıyan bir gerçek olan Selanik, Makedonya ve Trakya’nın elde ettiği yeni olanaklar hakkında konuşma fırsatı bulduk. Ama aynı zamanda Enerji, İnovasyon, Kültür ve Turizm, Yeni Teknolojiler gibi ortak ilgi alanlarındaki yeni yatırım fırsatlarıyla ilgili konuları görüştük.”

ABD Büyükelçisi George Tsounis şunları söyledi:

“ABD, yapıcı ve güvenilir ortaklar arıyor ve Yunanistan’ı seçiyor”

blank

“İçişleri Bakan Yardımcısı (Makedonya ve Trakya) arkadaşım ile Selanik’te bulunmaktan dolayı minnettarım. Yunanistan’ın bu güzel köşesinde gerçekleşen çok ilginç ve dinamik tüm şeyler için çok verimli ve yapıcı bir işbirliğimiz oldu. Arkadaşlarım bana uzun zamandır hem yurtdışında hem de Yunanistan’da, Selanik’in tüm Avrupa’nın en dinamik ve yenilikçi şehirlerinden biri haline geldiğini ve hızla yatırım çektiğini söylemişlerdi. Bunun özellikle önemli olduğunu düşünüyorum, çünkü gençlerin bölgede kalması için artık dinamik ve ekonomik nedenler var, ayrıca Selanik Balkanların başkenti olduğu için. Bunun belirli sorumlulukları vardır. Bölgenin ve Yunanistan’ın üstlendiği sorumluluklar çok iyi ve en iyi şekilde hizmet ediyor. Ben ABD’nin Yunanistan Büyükelçisiyim, ancak Yunanistan’ın bu kadar yapıcı ve güvenilir bir ortak olduğu için de minnettarım. Hem bölgesel olarak hem de Balkanlar’da entegrasyon açısından Yunanistan’ın büyük bir fırsatı var.

Jeopolitik ve enerji konularında çok önemli bir merkez haline gelen Dedeağaç’ı da ziyaret etmeyi dört gözle bekliyorum. ABD, bugün var olan zorluklar için yapıcı ve güvenilir ortaklar arıyor ve ABD Yunanistan’ı seçiyor. Yunanistan övgüye değer olacak kadar yenilikçi olduğu için tarihin her zaman doğru tarafındadır ve Yunanlılar demokratik değerler ve halkların onurlu yönetimi konusunda yol göstermiştir. ABD Büyükelçisi olarak, iki ülkemizin demokrasinin fenerleri olduğu ve demokratik değerleri bu kadar büyük bir saygıyla korumaya devam ettiği için minnettarım”.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu