Gerapetritis: “Trakya’daki (Batı) Müslüman Azınlık Özel Korumaya ve Tüm Haklara Sahip”
"Biz her zaman Azınlığa özel önem veriyoruz. Üyeleri hem Azınlık olarak özel korumaya sahipler, hem de Yunanistan ve AB vatandaşları olarak tam haklara sahip."
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Cenevre’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 55. Üst Düzey Toplantısı Oturumuna katıldı.
Dışişleri Bakanı Gerapetritis Cenevre’de yaptığı konuşmada, Batı Trakya’daki Azınlığa özel atıfta bulunarak, “dün bu odada duyulanlar tamamen var olmayan asılsız yorumlardır” dedi ve reddetti ve ekledi: “Biz her zaman Azınlığa özel önem veriyoruz. Üyeleri hem Azınlık olarak özel korumaya sahipler, hem de Yunanistan ve AB vatandaşları olarak tam haklara sahip. Kaldı ki, son 100 yıldaki demografik büyümesi, refah içinde gelişmeye devam ettiğinin güzel bir kanıtıdır.” İfadelerini kullandı.
Bakan Gerapetritis yaptığı konuşmasının devamında gündeme ilişkin konulara da değindi. “Yunanistan, kurallara dayalı bir dış politika izleyerek, her türlü yasadışı güç kullanımına güçlü bir şekilde karşı çıkmaya ve anlaşmazlıkların barışçıl çözümünü ve Uluslararası Hukuka tam saygı gösterilmesini desteklemeye devam edecektir.” İfadelerini kullandı.
Gerapetritis, bireysel insan haklarına ilişkin zorlukların günümüzde giderek arttığına dikkat çekti: “20 yıldan fazla bir süredir Anayasa Hukuku Profesörü olarak gençlere hakların evrenselliğine ve bölünmezliğine saygı gösterilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştım. Ancak bugünkü durum, İnsan Hakları Hukukunun geleneksel kavramlarının derhal yeniden değerlendirilmesini gerektirmektedir. Onlarca yıldır görmezden gelinen haklar yeniden gündeme geliyor. Diğerlerinin yanı sıra, yiyecek ve su hakkı, aynı zamanda her türlü zorla veya fiili yerinden edilmenin evrensel olarak yasaklanması da dahil olmak üzere barışçıl bir yaşam hakkı.
Dışişleri Bakanı, “devletlerin iklim krizine ve doğal sermayenin aşırı tüketimine karşı dayanıklı ve sürdürülebilir politikalar uygulama yükümlülüğü de dahil olmak üzere gelecek nesillerin haklarına” değinmeyi ihmal etmedi.
Orta Doğu’daki krize değinen Gerapetritis, “Sivillerin trajik kaybı ve rehinelerin müzakere aracı olarak kullanılmasıyla insanlık ilkelerinin ciddi şekilde sınandığını, insani değerlerin açık bir ihlali olduğunu” vurguladı ve şöyle konuştu: Yunanistan, insani yardımın engellenmeden devam etmesi, düşmanlıkların derhal sona ermesi ve barışın tamamen sağlanması gerektiğini savunuyor.
Gerapetritis, “Ayrıca dünya çapında devam eden, kadın ve çocuk haklarının büyük ölçüde ihlal edildiği çatışmalardan ve tabii ki seyir güvenliğinin ciddi şekilde tehlikeye girdiği Kızıldeniz’deki durumdan da endişe duyuyoruz.” diye ekledi.
Bakan Gerapetritis Ukrayna ile ilgili olarak, ülkedeki “yasadışı ve ahlaksız Rus işgalinden iki yıl sonra” Atina’nın “egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma mücadelesine” verdiği desteği yineledi, çünkü saldırganlığa ve revizyonizme karşı liberal demokrasi ve uluslararası hukuk bu değerlerin savunulmasıdır.
Yunan hükümetinin insan haklarının korunması konusunda izlediği politikayı analiz eden Gerapetritis, “özel bir modelden” bahsetti: “Ayrımcılık yapmama ve çeşitlilik ilkelerine dayalı olarak hassas grupları korumaya yönelik çok yönlü stratejik planlar uyguluyoruz.” Bu kapsamda toplumsal cinsiyet eşitliği, ergen olmayanların korunması, engellilere fırsat eşitliği sağlanması, mültecilerin entegrasyonu ve LGBTİ+ haklarına yönelik bir dizi Eylem Planının hayata geçirildiğini kaydetti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı, “Sahil Güvenlik 2015’ten bu yana denizde yarım milyondan fazla göçmeni kurtardı” diye vurguladı. Ayrıca mülteci statüsü için başvuran herkese insani yaşam koşulları ve başvurularının hızlı bir şekilde işleme alınması olanağı sağlanmaktadır. Gerapetritis ayrıca, birkaç gün önce Yunan Parlamentosu’nun eşcinsel evliliği öngören yeni bir yasayı kabul ettiğini hatırlattı.
Gerapetritis, Yunanistan’ın BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk’ün çalışmalarına özel takdirini ve sağlam desteğini ifade etti ve Yunanistan’ın 2025-26 dönemi için BM Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi pozisyonuna adaylığının esaslarını özetledi ve ayrıca 2028-2030 dönemi için BM İnsan Hakları Konseyi’nde bir sandalye için şunları dile getirdi: “Dünya liderleri, her şeyden önce, Uluslararası Hukukun ve her şeyden önce BM Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nin koruduğu hakları belirlemeli ve uygulamak için etkili önlemler almalıdır.” Herkesin evrensel olarak tanınan hakları ihlal eden eylemlerden sorumlu tutulması gerektiğini vurguladı.
Bakan Gerapetritis son olarak, her durumda, Yunanistan’ın etkili çok taraflılığı desteklemeye devam edeceğini ve özgürlüğü, eşitliği ve dışlanmamayı sağlamak ve geliştirmek amacıyla tüm ülkelerle ve tüm BM İnsan Hakları mekanizmalarıyla yakın işbirliği yapmaya devam edeceğini vurguladı. Gerapetritis, sözlerini “Gecikmeye yer yok. Dün kaybedildi, yarın çok geç olabilir” cümlesiyle tamamladı.