Salih Meriç: “Yunanistan İçin 19 Mayıs’ın Anlamı”
Kardef Başkanı Salih MERİÇ, “Yunanistan İçin 19 Mayıs’ın Anlamı”nı konu alan bir basın açıklaması yaptı.
Kardef Başkanı Salih MERİÇ, “Yunanistan İçin 19 Mayıs’ın Anlamı”nı konu alan bir basın açıklaması yaptı.
Açıklama aynen şu şekildedir:
Emperyalist devletlerin Osmanlı Devletinde iç karışıklık çıkarmak için 1850 li yıllardan itibaren misyoner faaliyetleri, eğitim faaliyetleri, dini faaliyetler ile toplumlar arasında ortaya koyduğu ayrıştırma çabaları 1900 lü yıllarda hat safhaya ulaşmıştı.
Çetecilik faaliyetlerinin alabildiğince büyüdüğü, baş edilemez hale geldiği bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkması, Karadeniz Bölgesindeki illegal faaliyetler içerisindeki Pontus Çetelerini çok rahatsız etti.
Kurtuluş savaşının İzmir’de Türk askerinin zaferi ile sonuçlanması akabinde 30 Ocak 1923 nüfus mübadelesi neticesinde Anadolu’da yaşayan bir milyondan fazla Ortodoks ahali Yunanistan’a gönderildi.
Yunanistan meclisinde de bu konu soykırım olarak yasalaştırıldı. Özellikle Karadeniz bölgesinden gidenler 353.000 Ortodoks’un sözde soykırıma ugratıldığı iddialarını her yıl dozajını artırarak Avrupa, Amerika başkentlerinde çeşitli etkinlikler ile işliyorlar.
Yunanistan Kültür Bakanlığı 2022 yılında onların tabiri ile ‘Küçük Asya Felaketi’ olarak adlandırılan ‘Türk Kurtuluş Savaşı’nın işlenmesi için 70 projeye 1 milyon 800 bin euro+KDV (yaklaşık 30 milyon Türk Lirası) kaynak ayırdı. Bu çalışmalarda çocuk, gençlik, akademik çalışmalar, sanatsal faaliyetler gibi pek çok çalışma yapıldi” dedi.
Yunanistan’ın bu çalışmalara ayırdığı bütçenin hatırı sayılır olduğunu belirten Meriç, Yunanistan’daki STK’ların çok başarılı işler ortaya koyduğunu, Yunan tezlerini dünyaya kabul ettirme noktasındaki ilerleyişini kesmek için Türk STK’larının da Avrupa başkentleri başta olmak üzere akademik ve sanatsal çalışmaları arttırması gerektiğini belirtti.
Ayrıca sözde “Pontus” iddialarına daha etkili cevap verebilmek için Milli Mücadele’nin başlangıç kenti olan Samsun’daki Samsun ve Ondokuz Mayıs Üniversitelerinden birinde enstitünün kurulmasının elzem olduğunu kaydeden Meriç, kurulacak bu enstitü ile Yunanca bilen uzman akademisyenlerin istihdam edilmesi, çıkan yayınların takibi ve birçok dilde yeni yayınların çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Yunanistandaki ve etkinlikler 14 Mayıs tan itibaren Atina, Selanik gibi birçok kentteki etkinliklerle işleniyor. Bu etkinliklerin bazılarına UNESCO da destek oluyor .
Yunanistan’daki Pontus Etkinliklerinden bir bölümü şu şekildedir.
14 Mayıs Pazar Sintagma Meydanı
08:00 Akropolis’ te tören
10:30 P.O.E. Başkanı Sayın Georgios Varithimiadis’in konuşması
11:30 Meçhul Asker Anıtı’na çelenk konulması 20:27 Ulusal Bayrağın Akropolis’teki Kutsal Kaya’dan resmi olarak indirilmesi
18 Mayıs Perşembe Pontus Rum Soykırımı Anıtı “Pyrrichio Petagama” – Pire
20:00 K. Yunanistan ve P.O.E. Adaları Pontus Dernekleri Derneği, Pire Belediyesi ile işbirliği içinde, merhum Pontus Rumları, müzikal-anlatılı bir Onur ve Anma Etkinliği düzenliyor, sanatsal kurgu ve yönetmenlik İlias Yfantidis Sintagma Meydanı.
20:00 Attika Pontus Gençlik Birliği bilgi standında müzik-anlatı , Selanik’te P.O.E Gençlik Koordinasyon Kurulu standında gerçekleşecek etkinliğin yanı sıra Livemedia tarafından canlı yayınlanacak. “19 Mayıs ağarıyor” Pontus Rum Soykırımı Anıtı “Pyrrichio Petagama” – Pire
23:00 Soykırım kurbanları anısına gençlik buluşması ve mum yakma 19 Mayıs Cuma Sintagma Meydanı Merkezi Anma etkinliği
19:00 Meçhul Asker Anıtı’nda Cumhurbaşkanlığı Muhafızlarının resmi değişimi, Pontius Asisinin kostümü içinde canlı bir şekilde giyinmiş – Pontus Rum Soykırımı kurbanları için anma töreni – P.O.E. Başkanı Sayın Georgios Varithimiadis’in selamı – Güney Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos A. Kenevezos’un konuşması
19:45 Çelenk konulması – Milli Marşı
20:00 Türkiye Büyükelçiliğine yürüyüş ve Kararnamenin teslimi
Atina Konser Salonu
21:00 Yunanistan Ulusal Komitesi UNESCO ve UNESCO himayesinde Atina Devlet Orkestrası ve şef Vladimir Symeonidis, Pontus liri ustası Matthaios Tsachuridis’in katılımıyla. “Pontus Rumları için – 19 Mayıs: Anma Günü” adlı özel etkinliği, Besteciler, eserler ve aynı zamanda konserin icracıları, Pontus müziğinin ilkel dinamizmini ve ifade gücünü vurgulayacak.
SELANİK Pazar 14 – Cuma 19 Mayıs Aristoteles Meydanı P.O.E.’nin Gençlik Koordinasyon Komitesinin bilgilendirmeleri . Pontus Rumlarının tarihi ve kültürü ile trajik sonlarının görsel-işitsel ve yazılı medya aracılığıyla sunulacağı yer 18 Mayıs Perşembe Aristoteles Meydanı.
20:30 P.O.E. Gençlik Koordinasyon Komitesi bilgilendirme standında müzikli anlatım. Atina’da Attika Pontus Gençlik Birliği standında gerçekleşecek etkinliğin yanı sıra Livemedia tarafından canlı yayınlanacak. “19 Mayıs ağarıyor” Selanik Limanı.
23:00 Gençlik toplantısı ve 353.000 ruh için fener yakma 19 Mayıs Cuma Ayasofya Meydanı Merkezi Anma etkinliği – Selanik Belediyesi Soykırım Anıtı’nda Pontus Rumlarının Soykırımı kurbanları için Anma Töreni – Çelenk Koyma.
19:00 Selamlama
19:20 Georgios Dion’un konuşması.
20:15 Türk Başkonsolosluğuna Protesto Yürüyüşü ve bildiri okunması.