Ελληνικά Νέα

Κοινή ανακοίνωση Ελλάδας – Τουρκίας μετά τον πολιτικό διάλογο στην Ankara

Η υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επισκέφτηκε την Ankara όπου διεξήχθησαν συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Πρεμιέρα για τον νέο γύρο πολιτικού διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας. Η υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επισκέφτηκε την Ankara όπου διεξήχθησαν συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Ο νέος γύρος πολιτικού διαλόγου Ελλάδας -Τουρκίας έκανε την Δευτέρα (11/3) την πρεμιέρα του, καθώς η υφυπουργός Εξωτερικών πρέσβης, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου επισκέφτηκε την Ankara όπου διεξήχθησαν συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Στο τέλος της συνάντησης εκδόθηκε κοινή δήλωση από τους δύο Υφυπουργούς Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Πρέσβης Burak Akçapar και η Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πραγματοποίησαν την τακτική συνάντηση Πολιτικού Διαλόγου στην Ankara, στις 11 Μαρτίου 2024.

Κατά τις συναντήσεις, πέρα ​​από διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα. Οι δύο πλευρές επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση να αξιοποιήσουν την υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Αθήνας που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο από τους ηγέτες των δύο χωρών, διερευνώντας περαιτέρω τομείς διμερούς και διεθνούς συνεργασίας. Εξέτασαν τις προετοιμασίες για την επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Τουρκία τον Μάιο και έκαναν απολογισμό της προόδου που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στους υπάρχοντες διαύλους διαλόγου, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της διμερούς σχέσης».

Αξίζει να αναφερθεί πως στο μενού της συζήτησης βρέθηκαν «οι σχέσεις των δύο χωρών, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και η καταγραφή θέσεων των δύο πλευρών σε μια σειρά ζητημάτων», αλλά και θέματα όπως το μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία.

Νέος κύκλος συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου προσήλθε στην Άγκυρα, με κύρια επιδίωξη την διατήρηση της νηνεμίας στο Αιγαίο όπως και την προώθηση όλων των ζητημάτων που μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης και συνεργασίας οι δύο χώρες, αφήνοντας εκτός την «σκληρή ατζέντα» για την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου αναμένεται και να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Μετά Διακήρυξη των Αθηνών, η Ελλάδα παρακολουθεί με συνέπεια την εφαρμογή των συμφωνιών.

Στις 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις 15 η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Κ. Φραγκογιάννη και Μ. Ακτσαπάρ, με βασική επιδίωξη την προώθηση της θετικής ατζέντας. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ankara τον Μάϊο.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu