Türkiye | Dünya

“Yunanistan’ı Nefreti Körüklemekten Vazgeçmeye Bir Kez Daha Davet Ediyoruz”

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e cevap verdi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e cevap verdi.

Yunan Başbakan Miçotakis’in, “Türkiye’nin İstanbul, İmroz ve Bozcaada’daki Rum varlığını söküp atmasına rağmen Lozan Antlaşması, yıllardır komşularımızla bir arada yaşamamızı sağladı. Türkiye açık düzenlemeleri baltalayarak egemenlik haklarımıza meydan okuyor” sözlerine karşılık, “Türkiye, tarihi olayları yalanlarla çarpıtmaya çalışan Yunanistan’a, Yunan tarihindeki ve bugüne dair kara lekeleri hatırlatmaya ve gerçekleri uluslararası topluma anlatmaya devam edecektir. Yunanistan’ı aklıselime ve gerçekleri tahrifat yoluyla nefreti körüklemekten vazgeçmeye bir kez daha davet ediyoruz.” Cevap Verdi.

Dışişleri Bakanlığının açıklaması şu şekildedir:

“Yunanistan’ı nefreti körüklemekten vazgeçmeye bir kez daha davet ediyoruz”

“Yunan makamlarının “Küçük Asya Felaketi” adı altında yapılan gerçeklikten uzak, akıl dışı açıklamalar ve etkinlikler aracılığıyla, Yunan ordusunun yüz yıl önce giriştiği macera sonucu Anadolu’yu işgali sırasında aldığı yenilgiyi ve insanlığa karşı işlediği barbarca suçları unutturmaya, tarihi olguları çarpıtarak kendi kamuoyunu ve uluslararası toplumu yalanlarla yanlış yönlendirmeye çalıştığını görüyoruz.

Anadolu’da sivil halka karşı gerçekleştirdiği toplu katliamlar ve yıkımlardan dolayı Yunanistan’ın, Lozan Antlaşması’nın 59. maddesinde yer alan “Yunanistan, savaş yasalarına aykırı olarak, Anadolu’da Yunan ordusunun ya da yönetiminin eylemlerinden doğan zararların onarımı yükümlülüğünü tanır” hükmüne istinaden, insanlığa karşı işlediği suçları kabul ettiğini ve tazminat ödemeye mahkum edildiğini bir kez daha hatırlatıyoruz.

Tarihten hiçbir şekilde ders çıkarmayan Yunanistan’ın günümüzde dahi, kadın-çocuk ayırt etmeden, çaresiz durumdaki göçmenleri ölüme terk ederek, insafsız eylemleriyle insanlığa karşı suç işlemeyi sürdürdüğüne tüm dünya tanıklık etmektedir.

Türkiye, tarihi olayları yalanlarla çarpıtmaya çalışan Yunanistan’a, Yunan tarihindeki ve bugüne dair kara lekeleri hatırlatmaya ve gerçekleri uluslararası topluma anlatmaya devam edecektir. Yunanistan’ı aklıselime ve gerçekleri tahrifat yoluyla nefreti körüklemekten vazgeçmeye bir kez daha davet ediyoruz.”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Atina’da Benaki Müzesi’nde yaptığı konuşmasında ne demişti.

“Türkiye ile savaş olursa, onlar için felaket olacak bir cevap alırlar”

blank

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Benaki Müzesi’nde düzenlenen ‘Küçük Asya’ etkinliğinin açılışında konuşma yaparak Türkiye’ye suçlamalarda bulundu. Konuşmasında Miçotakis Atatürk komutasındaki Türk ordusunun Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferini ‘Küçük Asya Felaketi’ olarak değerlendirdi.

Türkiye’nin Lozan Anlaşması’nı ihlal ettiğini öne sürerek sözlerini sürdüren Miçotakis, İstanbul için ‘Konstantinopolis’ ifadesini kullanarak “Türkiye’nin İstanbul, İmroz ve Bozcaada’daki Rum varlığını söküp atmasına rağmen Lozan Antlaşması, yıllardır komşularımızla bir arada yaşamamızı sağladı. Türkiye açık düzenlemeleri baltalayarak egemenlik haklarımıza meydan okuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerine karşılık olarak Miçotakis, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada yine Türkiye’yi hedef almıştı. Sözlerine Türkiye ile Yunanistan arasında bir savaş olacağına inanmadığını ifade ederek başlayan Miçotakis akabinde skandal ifadeler kullandı. Yunanistan Başbakanı, “Ordumuzun kabiliyetlerini biliyorlar. Türkiye ile savaş olursa, onlar için felaket olacak bir cevap alırlar. Türkiye adaları tehdit ediyor” diye konuştu.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu