Yunanistan Haber

Yunanistan’da Pahalılık ve Fiyat Artışlarının Önüne Geçilemiyor

Yunanistan’da temel gıda ürünlerinde fiyatlar aldı başını gidiyor. Hükümet kontrol altına almaya çalışıyor ama başarısız.

Yunanistan’da temel gıda ürünlerinde fiyatlar aldı başını gidiyor. Hükümet kontrol altına almaya çalışıyor ama başarısız.

Yunanistan’da bakkal ve süpermarketlerin raflarındaki temel gıda ürünlerinin fiyatları her geçen gün kontrolsüz bir şekilde artarken, hanelerin aylık bütçesini önemli ölçüde azaltıyor.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Atina’da Galaçi semtinde vatandaşlarla yaptığı sohbet sırasında pahalılık canavarıyla hassasiyetle mücadele etmeye kararlı olduğunu açıkladı.

Başbakan Miçotakis, “Sorunlarla yüzleşmek için, pahalılık canavarıyla başa çıkmak, mevcut küresel bir soruna adım atarak kronik pazarın zayıflıklarından yararlanarak tüketicilere aşırı pahalı fiyat uygulayanlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Açgözlülük enflasyonuna tahammül etmeyeceğim ve devletin piyasayı düzene sokma yetkisine, kontrol mekanizmalarına sahip olduğunu ve bunu vatandaşların, özellikle de en savunmasız olanların gelirlerini desteklemeye devam etmek için yapıyoruz, yapacağımızı defalarca söyledim.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan Yunanistan piyasasında artışların başında zeytinyağı yer aldı ve Aralık ayında fiyatı %58,5 arttı. Bunu sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 14 artışla meyve ve sebzeler, yüzde 8,4 artışla balık ve yüzde 6,5 artışla et takip etti.

Aylardır vurgunculuğa karşı mücadele veren Kurumlararası Pazar Kontrol Birimi (DIMEA), 2023’te 25.267 denetim gerçekleştirerek 1.865’ine toplam 13,41 milyon euro para cezası kesti.

Vurgunculuk ve haksız fiyat artışlarıyla mücadele etmek amacıyla hükümetin önlem paketi, temel tüketim mallarında fiyatların düşürülmesine odaklanıyor.

Kalkınma Bakanı Kostas Skrekas, “Cezaların tahsili tartışılmaz, piyasa genelinde kontroller günlük ve kapsamlı olarak yapılıyor ve gerekirse Yunanistan’da fiyatları makul olmayan derecede yüksek tespit edilen ürün kategorileri için ek önlemler alınacak” dedi.

Skrekas, “hükümetin yeni tedbirlerinin izleri önümüzdeki dönemde yüzde 20’ye varan kalıcı fiyat indirimlerini içeren girişimlerle tüketici sepetinde görülecek.” İfadelerini kullandı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu