Yunanistan Haber

Yunanistan’da Hayat Pahalılığı Protesto Edildi

Yunanistan'da işçiler artan hayat pahalığı nedeniyle greve gitti. Başta başkent Atina olmak üzere, Selanik ve diğer kentlerde protesto yürüyüşleri yapıldı.

Yunanistan’da işçiler artan hayat pahalığı nedeniyle greve gitti. Başta başkent Atina olmak üzere, Selanik ve diğer kentlerde protesto yürüyüşleri yapıldı.

Yunanistan’da 9 Kasım 2022 Pan-Helenik İşçi Grevi’ne taksicilerden bankalara, devlet kurumlarından özel işletmelere kadar birçok kurum ve kuruluşun katılımıyla hayat pahalılığını protesto edildi.

9 Kasım 2022 Pan-Helenik İşçi Grevi’ne demiryolu işçileri, taksiciler, Aegean Air ve Olympic Air işçileri, denizcilik çalışanları, medya çalışanları, kadın dernekleri, bankacılar, eğitim kurumu çalışanları, öğretmenler ve öğrenci grupları katıldı.

En büyük eylem başkent Atina’da düzenlendi. Başkentte sabah saatlerinde toplanan işçi grupları, sendikalar, örgütler ve öğrenci toplulukları, Omonia Meydanı’ndan başlayarak Stadiu caddesi üzerinden yürüdü. Yunan Parlamento Binası ve birçok Bakanlık binasının bulunduğu Sintagma Meydanı’na girmek isteyen göstericilere polis müdahale etti.

Göstericilerin Yunan Parlamento Binası’na doğru ilerleyişi sırasında, polisle göstericiler arasında zaman zaman arbede yaşandı. Ön gruplar arasında, molotofkokteyli ve sopalarla ilerleyen göstericilere, polis bazı noktalarda göz yaşartıcı gaz ve coplarla müdahale etti.

Ünlü markaların bulunduğu, turistik Ermu caddesi üzerinde mağazalara zarar veren göstericilerden bazıları ise polis tarafından gözaltına alınırken, olaylar esnasında Norveç vatandaşı 3 turistin de gazdan etkilenerek hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Çipras da eyleme katıldı

Eyleme SİRİZA’nın da destek verdiği görülürken, ana muhalefet SİRİZA partisi lideri ve eski Başkan Aleksis Çipras da göstericilere katılarak bir süre birlikte yürüdü.

Yürüyüş esnasında bir ara kameraların karşısına geçen Çipras, “Bugün işçiler ve Yunan toplumu, vurgunculuk, güvensizlik, yolsuzluk ve karışıklık, aşağılama rejimine yankılanan bir yanıt veriyor. Demokrasiyi küçülten ve Yunan toplumunu umutsuzluğa sürükleyen Miçotakis hükümeti, her geçen gün zengini daha zengin, orta sınıfı daha fakir ve fakiri daha çaresiz hale getiriyor. Bugün, insanların bir çıkış yolu sunabileceğine dair güçlü bir mesaj verilirken, elbette yakında kurulacak seçim sandıklarından büyük bir siyasi değişiklik olasılığı doğmuştur. Yunan toplumunu korumak için alternatif bir çözüm var. Bu ülke pahalılıkta, vurgunculukta, maaşlarda ve pandemiden ölümlerde Avrupa’nın en kötüsü olamaz. Ücret desteği, iş desteği ve sosyal adalet ile bir alternatif var. Ve o zaman yakında gelecek.” İfadelerini kullandı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu