Yunanistan Haber

Yunanistan’da Ermenilerin Baskısı Belediye Başkanına Geri Adım Attırdı

Yunanistan’da Ermeni Ulusal Komitesi’nin Belediye Başkanına baskısı Şuşa ile niyet protokolü imzalama kararını geri çektirdi.

Yunanistan’da Ermeni Ulusal Komitesi’nin Belediye Başkanına baskısı Şuşa ile niyet protokolü imzalama kararını geri çektirdi.

Yunanistan Ermeni Ulusal Komitesi (Armenian National Committee of Greece), Korinthos (Gördüs) Belediyesi’nin Dağlık Karabağ Şuşa şehri için Azerbaycan ile işbirliğine yönelik bir niyet protokolü imzalama kararını protesto ederek iptalini sağladı.

Yunanistan Ermeni Ulusal Komitesi, Yunanistan’da Korinthos (Gördüs) Belediyesi’nin Dağlık Karabağ Şuşa şehri için Azerbaycan ile işbirliğine yönelik bir niyet protokolü imzalama kararından büyük bir hayal kırıklığı ve aynı zamanda büyük bir rahatsızlık duyduğunu ifade eden yazılı bir açıklama yayınladı.

Yunanistan Ermeni Ulusal Komitesi’nin protesto açıklaması Mora Eyalet Başkanı Panagiotis Nikas, Yunanistan Belediyeler Merkez Birliği (KEDE), Korinthos Belediye Başkanı Vasilios D. Nanopoulos ve Belediye Meclisine gönderildi.

Protesto açıklamasında özetle şu ifadelere yer veriyor:

“Korinthos şehri ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ’ın Şuşa şehri ile imzalanan işbirliği protokolünü Azerbaycan haber medyasından büyük hayal kırıklığı ve yoğun rahatsızlıkla öğrendik.

Özellikle Korinthos Belediyesi temsilcisi Sayın Georgios Bakakis, Korinthos Belediye Başkanı ve Belediyesini temsilen Güney Kore’de Yunan ve Azeri delegasyonları arasında protokolün imzalandığı dünya tarihi şehirler konferansına katıldı. Ne yazık ki, tarihi boyunca insani meselelere ve Uluslararası Hukuk meselelerine özel bir hassasiyet göstermiş olan antik Korinthos kentini ve sakinlerini onurlandırmayan bir harekettir.

Şuşa şehrinin eski zamanlardan beri tarihi bir Ermeni toprağı olduğunu size bildirmek isteriz. Dağlık Karabağ Ermenilerinin bir sembolüdür ve kahraman halkımızın yeniden doğuş gücünü, özgürlük ve bağımsızlık tutkusunu yansıtır.

Son 44 günlük savaş sırasında Şuşa, o zamandan beri tarihi gerçeği yanlış bilgilendirerek ve çarpıtarak tamamen çarpıtılmış kendi versiyonunu empoze etmeye çalışan Azerbaycan tarafından yasadışı bir şekilde işgal edildi.

Azerbaycan-Türkiye’nin Dağlık Karabağ’a yönelik ortak saldırısı, uluslararası hukukun açık bir ihlaliydi. Aynı ittifak, askeri saldırılar, ekonomik abluka ve insanlık dışı taktiklerle Ermenistan’ı ve Dağlık Karabağ Ermenilerini her şekilde hedef almaya devam ederken, diğer ülkelerle ilişkilerinde ikiyüzlü bir şekilde kendini barışın savunucusu gibi gösteriyor ve işbirliğinin ekonomik fayda sağlamasını bekliyor.

Küçük Asya felaketinden sonra Yunan ve Ermeni göçmenleri ilk karşılayanlardan biri olan ve Türk zulmünün kurbanı olan binlerce öksüz çocuğa ev sahipliği yapan Korinthos gibi tarihi bir şehrin yetkililerinin iki halkımıza çok fazla acı çektirdikleri politikalar ve soykırımın devamı için işbirliği yapmaya çalışması şaşırtıcı.

Sizi sözleşmeyi incelemeye ve iptal etmeye davet ediyoruz.”

Başkan baskılara dayanamadı ve geri adım attı

Bu protesto yazısından sonra Korinthos Belediye Başkanı Vasilios Nanopoulos’un yanıtında, Yunanistan Ermeni Ulusal Komitesi olarak dikkatine sunduğumuz sorunun çözülmesinde gecikmedi.

Konuyu kendisi üstlendi ve Ermenistan’ın Şuşa şehri ile ilgili işbirliği protokolünü iptal etti.

Belediye Başkanı Vasilios Nanopoulos’un yanıtı aynen aşağıdaki gibidir:

“Şuşa şehri ile işbirliği niyetini iptal ediyorum”

“Yunanistan Ermeni Ulusal Komitesi’nin değerli üyeleri, 16/11/2022 tarihli mektubunuza cevaben, lütfen aşağıdakilere dikkatte alın:

Güney Kore’deki tarihi şehirler dünya konferansına, taahhütler nedeniyle katılmadım ve Peloponnisos (Mora) Üniversitesi’nden Profesör olan özel danışmanım Georgios Bagakis tarafından temsil edildim.

Konferans sırasında sayın Bagakis, ne yazık ki Şuşa şehrini de içeren birçok şehirle işbirliği yapma niyet protokolünü imzaladı. Sizin de haklı olarak belirttiğiniz gibi şehirler arası bir işbirliği protokolü değil, bir işbirliği niyeti imzalandı.

Görünüşe göre ortağım, üniversite hocası olmasına rağmen, bilgi eksikliği nedeniyle Şuşa şehri ile işbirliği yapma niyetinin önemini doğru bir şekilde değerlendirmemiş.

Sizi net bir şekilde temin ederim ki, Şuşa şehri ile bir işbirliği anlaşmasını imzalamayacağım ve hatta görüşülmesi için Korinthos Belediyesi Meclisine sunmayacağım.

Şuşa şehri ile işbirliği niyetini iptal ediyorum.

Yunanlılar ve Ermeniler arasındaki dostluk ve dayanışma bağları Ermeni halkına karşı duyduğum en güzel duygulardır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu