Yunanistan Haber

Yunanistan ve Fransa’dan Ege’de Gizli Tatbikat

Yunanistan’ın Fransa ile Ege’de denizaltı arama senaryosunu konu alan gizli bir tatbikat yaptığı ileri sürüldü.

Yunanistan’ın Fransa ile Ege’de denizaltı arama senaryosunu konu alan gizli bir tatbikat yaptığı ileri sürüldü.

Yunan basını, Atina ile Paris arasındaki yakın savunma iş birliğini yansıtan bir Yunan-Fransız tatbikatının Ege’nin en sıcak bölgelerinden birinde bu haftanın başında Pazartesi günü son derece gizlilik içinde gerçekleştirildiği ve bunun Ankara’da yoğun tedirginliğe neden olduğunu ileri sürdü.

Geçtiğimiz Pazartesi günü, iki ülke Genelkurmay Başkanlığı, Doğu Akdeniz’de bulunan Fransa’ya ait Charles de Gaulle nükleer enerjili uçak gemisinden havalanan Fransa deniz operasyon uçağı ve 209 tipi Yunan Denizaltısının ve 2 adet Yunan F-16 savaş uçağının yer aldığı ortak bir tatbikat düzenlediği belirtiliyor.

Tatbikatın senaryosu, Yunan Denizaltısının Kerpe (Karpathos) adasının güneydoğusundaki bir alana daldı ve periskopik derinlikte kaldıktan sonra Fransız deniz operasyon uçağının (AFNE) ATLANTIQUE-II ses şamandıraları kullanarak konumunu belirlemeye çalıştı. Yunan Denizaltısı daha sonra kaçamak manevralar yaparak ve tekrar saklanabilmesi için uçakla teması kesecekti. Üst düzey kaynaklara göre tipik bir Casex tipi senaryosu uygulandı.

Aynı kaynaklar, Fransız deniz operasyon uçağının Yunan Denizaltısını tespit etmek için zor saatler ve oldukça uzun zaman geçirdiği belirtilirken, Yunan Donanma subaylarının profesyonelliği ve yeteneği Ege’nin dibinde kimin baskın olduğunu bir kez daha gösterdiği ileri sürüldü.

Yunan basını bu tatbikatı “Türkiye’ye mesaj” olarak değerlendirdi.

blank

Tatbikata yönelik yapılan haberlerde şu görüşlere yer verildi: “Fransızlar, bir yandan birçok Müttefik’in yaklaşmadan önce iki kez düşüneceği alanlarda bile Yunanistan’ın yanında olduklarını, diğer yandan da Ankara’ya hiç güvenmediklerini göstermek istedi.

Fransızlar, Türkiye’nin Ege’deki suçlu davranışlarını bilerek, Türk savaş uçakları tarafından taciz edilebileceğini düşündükleri için Yunan Hava Kuvvetlerinden ATLANTIQUE-II Deniz Harekat Uçağına eşlik etmesini istediler.

  1. Avcı Filosu “Tilki”ye ait iki adet F-16, 115. Avcı Kanadı’ndan havalandı ve CNN Yunanistan tarafından elde edilen özel fotoğraf ve videoda da görebileceğiniz gibi, tatbikat boyunca Fransız uçaklarının gölgesi oldular.

Bir Türk CN-235’i Yunan Denizaltısı ile ortak eğitim için ayrılan bölgeye yaklaşmaya çalıştığında bile, Hava Kuvvetleri savaş uçakları, Yunan Denizaltısının hareketlerini izlemek için “kama” gibi gelen Türk “casusunu” tanımladı ve geri püskürttü.

Ankara’nın gerginliği

Senaryo, 2020 yazında Yunanistan ve Türkiye Filolarını haftalarca karşı karşıya getiren “Oruç Reis”in Yunanistan-Türkiye krizinden alındığı için Ankara’da kötü anılar uyandırdı. O dönemde Yunan Denizaltıları, düşman sonarlarından “görünmez” kalmayı başarmakla kalmayıp, Türk Filosuna kaçış için sıfır yer bırakarak hedeflerini “kilitledikleri” için Türk gemilerinin “kabusu” haline geldi.

Tipik bir örnek, 34 gün dalışta kalarak her türlü rekoru ve Türk Kurmay Başkanlığı’nın moralini bozan PAPANİKOLIS S-120 denizaltısıdır.”

Fransız basını ise bu olayı şu şekilde duyurdu:

blank

“Birkaç hafta boyunca, bir Atlantic 2 (ATL2) standart 6 deniz devriye uçağı, Girit’teki La Sude’deki Yunan hava üssünde konuşlandırıldı. ANTARES görevi kapsamında Akdeniz’de konuşlanan Charles De Gaulle uçak gemisi etrafında oluşturulan Naval Air Group (GAN) yararına geniş bir görev yelpazesinde yer almaktadır.

GAN, dört ülkeden bina ve uçaklardan oluşuyor: Amerika Birleşik Devletleri, Yunanistan, İtalya ve Fransa. Konuşlandırılmasının zorluğu iki yönlüdür: NATO’nun Avrupa’nın doğu kanadındaki caydırıcı ve savunma konumunu güçlendirmek ve Doğu Akdeniz’deki CHAMMAL terörle mücadele operasyonunu desteklemek. ANTARES misyonu, Fransa’ya uluslararası stratejik konuların merkezinde yer alan bu bölgede özerk, hareketli ve öngörülemez bir durum değerlendirme yeteneği sağlıyor.”

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu