Uncategorized

Yunanistan ve Fransa’dan Doğu ve Kuzey Ege’de Ortak Tatbikat

Fransa ve Yunanistan'ın Doğu ve Kuzey Ege'de “ARGO 22” isimli ortak askeri bir tatbikat düzenleyeceği açıklandı.

Fransa ve Yunanistan’ın Doğu ve Kuzey Ege’de “ARGO 22” isimli ortak askeri bir tatbikat düzenleyeceği açıklandı.

Yunan basınındaki haberlere göre, Fransa ve Yunanistan silahlı kuvvetleri tarafından İskiri (Skiros) Adası’ndan Bozbaba (Agios Evstratios) Adası’na kadar geniş bir alanda düzenlenmesi planlanan tatbikata; savaş uçakları, helikopterler, özel birimler ve deniz kuvvetlerine ait gemilerle denizaltıların katılması öngörülüyor.

23 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında düzenleneceği belirtilen tatbikatın ardından Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’nun Atina’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen hafta Başbakan Kiriakos Miçotakis’e, “Yunanistan’ın egemenliğini tam olarak destekliyoruz. Dış ve savunma politikası ve silahlanma konularındaki işbirliği bugün zorluklar karşısında daha fazla önem kazanıyor” vurgusu yapmıştı.

Bu ziyaret ve açıklamanın ardından hemen Yunanistan ve Fransa’ya ait askeri birliklerinin ortak tatbikat yapması manidar ve Yunan basını ve kamuoyunda Türkiye’ye yönelik bir mesaj olarak algılandı.

Yunan basını, “Paris sadece bu sözünü tutmakla kalmıyor, eylemleriyle Ankara’ya mesaj gönderiyor gibi görünüyor.” İfadelerini kullanıyor.

Gerçekleştirilecek olan tatbikatın senaryolarından biri, askerden arındırılması gereken adalardan biri olan Bozbaba (Agios Evstratios) adası bölgesinde yapılacak.

Tanklar, helikopterler, deniz piyadeleri ve bir Özel Harekat komando timi ile yüklü güçlü amfibi harekat gemisi FS “Tonnerre” Fransa’dan demir aldı ve Ege’ye doğru denize açıldığı belirtiliyor.

Yunanistan ise “ARGO 2022” tatbikatına Donanmaya ait “ELLİ” fırkateyni, iki amfibi tank çıkarma gemisi ve 214 tipi bir denizaltı ile katılacak.

Ayrıca Volos’ta konuşlanan 32’nci Deniz Komando Tugayı ve Özel Harekat Birimi liderliğindeki Özel Harp Komutanlığı da tatbikata katılacak.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı’nın organizasyonu ve komutasında gerçekleştirilecek olan bu tatbikatta Stefanovikio’da bulunan Yunanistan Kara Kuvvetleri’nin 1. Havacılık Tugayı’nda konuşlu Apache saldırı helikopterleri ve Chinook ağır nakliye helikopterlerinin de katılımının yanı sıra, Yunanistan Hava Kuvvetleri F-16, Mirage 2000-5, F-4 Phantom ve Rafale savaş uçaklarıyla da tatbikata destek vermesi bekleniyor. Tatbikatın Komuta ve odak noktası, Fransız Mistral-sınıfı Amfibi Hücum gemisi olacak.

Edinilen bilgiye göre, ilk günlerde tüm gemiler tatbikat ile ilgili brifingin sunulacağı, Yunanistan’ın Teselya (Thessalia) bölgesinin güneyinde Pelion (Pilio) Dağı yarımadası tarafından oluşturulan Eğriboz Denizi ile bağlantılı Pagasit Körfezi’nde (Pagasitikos) toplanacak. Daha Pagasitikos’a hareket edecek ve ardından “ARGO 2022″nin ana bölümü gerçekleştirmeye başlayacak.

“ARGO 2022” tatbikatının son aşaması, Fransız ve Yunan Deniz Piyadelerinden oluşan geniş bir çıkarma kuvveti ve Hava Kuvvetleri savaşçıları ve Apache saldırı helikopterleri tarafından hem gemilerden hem de havadan destekle Skiri (Skiros) adasında gerçekleşecek.

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu