Yunanistan Haber

Yunanistan, Rus Menşeli Silahları ABD ve AB Silahlarıyla Değiştirecek

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Rus menşeli savunma sistemlerini değiştirme sürecine giriyor.

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan Rus menşeli savunma sistemlerini değiştirme sürecine giriyor.

Silahlı Kuvvetler yönetimi son altı ayda yaptığı titiz çalışmalar neticesinde ABD’nin de isteğiyle Rus menşeli savunma sistemlerinin Yunan Silahlı Kuvvetleri depolarından boşaltılmasına ilişkin kararın artık kesinleştiği ileri sürülüyor.

enikos.gr’nin haberine göre, nihai karar birkaç gün önce “Yunan Pentagonunda” (Savunma Bakanlığı) yapılan ve mevcut durumun ayrıntılı bir açıklamasının yapıldığı toplantıda alındığı belirtiliyor.

Yapılan toplantılar neticesinde Silahlı Kuvvetlerin siyasi liderliği ve komuta kademesinin ortak bulgusu, Rusya ile gelinen ilişkiler noktasından sonra ve Yunanistan’ın ABD ile çok yönlü askeri ve stratejik ilikliler göz önüne alındığında, Rus menşeli savunma sistemlerinin artık bundan sonra bakımının ve yedek parça temininin çok zor olduğu ve bunun neticesinde gelecekteki savaş değerleri açısından ne anlama geldiği Yunanlı yetkilileri düşündürüyor.

AB’nin Rusya’ya ambargosu, Ukrayna’nın işgali nedeniyle çok kritik üç silah sistemini ve ikinci olarak bir silah sistemini daha ön planda desteksiz bıraktı. Bunlar S-300, TOR-M1 ve OSA-AK, arka planda ise Zubr çıkarma silahları da yer alıyor. Hava savunması için gerekli olduğu acil ihtiyaç olan ilk 3’e gelince, ambargo nedeniyle bakımını son derece zorlaşıyor, itibarsızlaşma riskiyle de yükseltilemiyor.

Yunanistan Silahlı Kuvvetleri şu ana kadar yedek parçalara üçüncü bir ülke üzerinden erişim sağlayarak bu sistemlerin savaş değerini korumayı başardı. Ancak yedek parça stokları tükeniyor ve Silahlı Kuvvetlerin becerikli üyelerinin yaptığı “patentleri” de tükeniyor. Ve ülkenin savunması şansa bırakılamayacağı için, bunların geri çekilmesi ve derhal değiştirilmesi konusunda tartışmalar şimdiden başladı.

Rusya menşeli silahları satın alıp Ukrayna’ya pazarlayan ABD ve AB üzerinden verilen fırsat, bu silahların çalışır durumdayken, hem de yüksek bir bedelle hemen geri çekilmesi konusunda büyük avantaj sağlıyor. Aynı zamanda, onların yerine geçecek olanların da belirlendiği biliniyor. Bunlar Alman menşeli IRIS-T, Silahlı Kuvvetlerde bilinen Amerikan Patriot sistemi ve çok uzun menzilli İsrail Arrow-3’tür.

Yunanistan dikkatini Avrupa Parlamentosu’nun 26-29 Şubat tarihleri arasında yapılacak bir sonraki toplantısına çevirdi. Toplantıda Kiev için daha fazla mühimmat ve silah talep edilmesinin yanı sıra, Rusya’ya karşı yaptırımların daha sıkı uygulanması da talep ediliyor.

Bu yeni oylamadan çıkacak olan kararın aynı zamanda AB üye ülkelerinin Ukrayna’ya silah ve mühimmat teslimatını hızlandırma ihtiyacına odaklanması, ülkeye gelecekteki ekonomik desteği dikkate alması ve Avrupa’nın savunma taahhütlerini ve sanayisini artırma ihtiyacına odaklanması bekleniyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu