Yunanistan Haber

Yunanistan Mısır İle İşi Sıkı Tutuyor

Yunanistan ile Mısır arasında FIR hattında Arama ve Kurtarma alanlarının tanımlanmasına ilişkin anlaşmanın imzaları 22 Kasım 2022 Salı günü Kahire’de atıldı.

Yunanistan ile Mısır arasında FIR hattında Arama ve Kurtarma alanlarının tanımlanmasına ilişkin anlaşmanın imzaları 22 Kasım 2022 Salı günü Kahire’de atıldı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Dünya Kupası’ndaki “tarihi” tokalaşmasının ardından Mısır’a giderek bir dizi anlaşma imzaladı.

Mısırlı mevkidaşı Sami Şükrü ile görüşen Dendias, uzun süredir devam eden ikili ve stratejik ilişkilerin yanı sıra Doğu Akdeniz, Libya ve Orta Doğu gibi bölgesel ve uluslararası gelişmeleri de değerlendirdiklerini açıkladı.

Görüşmenin ardından iki ülke arasında havacılık, denizcilik arama ve kurtarma alanında iş birliği ile tarım sektöründe mevsimlik işçi çalıştırma konularında bir dizi anlaşma imzalandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve Milli Savunma Nikos Panagiotopoulos ile Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varviçiotis 22 Kasım 2022 Salı günü Mısırlı mevkidaşlarıyla Kahire’de bir araya gelerek Yunanistan ile Mısır arasında FIR hattında Arama ve Kurtarma alanlarının tanımlanmasına ilişkin anlaşmayı imzaladılar.

Atina-Kahire arasında imzalanan mutabakat zaptıyla, iki ülkenin FIR hattının tanımlanmasıyla Arama ve Kurtarma için yetki sınırlarını ve sorumluluk alanlarını, Uluslararası Hukuka mutlak saygı ile tam uygulanmasını ön görüyor.

Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, mutabakat zaptını imzaladıktan hemen sonra, “Türkiye ile Trablus Hükümeti arasındaki sözde İşbirliği Mutabakat Zaptı yasa dışı, ihlal edici, geçersiz ve istikrarsızlaştırıcı davranışlar teşkil etmektedir. Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de güvenlik ve istikrarın yanı sıra halklarının kalkınması ve refahını destekleyen bir ortamın yaratılması konusunda ortak bir vizyona sahip. Atina, Yunanistan’ın egemenliğini, egemenlik haklarını ve toprak bütünlüğünü ihlal eden her türlü revizyonizmi ve tek taraflı eylemleri kınamaktadır.” İfadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da yaptığı açıklamada, “Anlaşma, Deniz Hukuku ve Birleşmiş Milletler Şartı ilkeleri de dahil olmak üzere Uluslararası Hukuka bağlılık temelinde ikili ilişkileri ve ikili işbirliğini daha da derinleştirmeye yönelik ortak çabaya, uluslararası meşruiyete saygı ve Akdeniz’de barış ve istikrarın teşvikine ve daha geniş bir bakış açısıyla önemli bir ivme kazandırıyor.” Değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu