Yunanistan İle Türkiye Arasında Tarla Fiyatlarında Büyük Farklılık
Türkiye'de arazi, bağ, bahçe ve tarla fiyatları Yunanistan’a kıyasla en az beş kat daha yüksek.
Türkiye’de arazi, bağ, bahçe ve tarla fiyatları Yunanistan’a kıyasla en az beş kat daha yüksek.
Meriç (Evros) ili bölgesinden Türkiye’de tarım arazilerinin çalışılmasında işbirliği ve ortaklık yapan Yunan vatandaşlarının belirttiği üzere, Türkiye’de 1 dönüm sulamaya uygun tarlayı satın almak için 7 bin euro, ağaçlı tarlalar için ise 11 bin Euro yatırması gerekiyor.
Yunanistan’da bir dönümlük sulamaya uygun tarlayı satın alma maliyetinin 1.000 ile 1.500 euro arasında olduğu belirtilirken, bazı bölgelerde bu oranın değişik seviyelerde olduğuna vurgu yapılıyor.
Selanik civarında bir dönümün tarlanın fiyatı 2.000 euro’dan başlayıp 2.500 euro’ya kadar çıkabiliyor. Ağaç dikili tarlalara gelince de, bunların dönüm başına fiyatı 3.000 euro’dan başlıyor.
Komşu ülke Bulgaristan’da fiyatlar giderek Yunanistan fiyatlarına yaklaşıyor. Şu anda Bulgaristan’da sulamaya uygun bir dönüm tarlanın maliyeti 1.000-1.500 euro arasında değişiyor.
Arazi, bağ, bahçe ve tarla konularında uzman olarak çalışan kişilerin Agrocapital dergisine verdikleri bilgilere göre, Türkiye’deki bir tarım arazisinin Avrupa’daki bir araziden çok daha pahalı olmasının mümkün olabileceğini belirtiyorlar.
Agrocapital dergisine konuşan Yunan uzmanlar şunları dile getiriyor:
“Avrupa Birliği çiftçilerinin pestisit, gübre, tohum vb. kullanımına kadar uyması gereken kurallar, Türkiye’dekilerden çok daha katı. Dolayısıyla bunun tarım arazisi fiyatına yansıması gerekiyordu.
Ayrıca, Avrupalı çiftçiler, mahsulleri için müstahzarları belirli bir katalog aracılığıyla satın almak zorundayken, Türkiye’deki çiftçiler bazı müstahzarları Çin’den satın alabiliyor veya kendileri üretebiliyor.
Peki Avrupalı bir çiftçi, Avrupa ülkelerine aynı kurallara tabi olmayan bir ürünü ihraç eden Türk çiftçi ile nasıl rekabet edebilir ki?
Ve bu da yetmezmiş gibi, çiftçilik mesleğini bırakmaya karar vermeleri durumunda, arazilerini Avrupalılardan daha yüksek fiyatlara satarak hem emeklilikleri hem de bir sonraki yatırımları için güçlü bir potansiyele sahip olabiliyorlar. Dolayısıyla Yunanistan’daki çiftçiler bu alanda da Türkiye’den geri kalmaya devam ediyor.”