Batı Trakya HaberEditörün Yazıları

Yunanistan, Bir Kez Daha Emanet Aldığı Azınlığı Kültür ve Spor Alanında Da Yok Saydı!

Yunan devleti bir kez daha, Yunanistan’ın 1923 yılında Lozan Barış Anlaşması ile hak ve hukukunu gözeteceğini garanti altına aldığı Batı Trakya’daki Azınlığı yok saydı.

Yunan devleti bir kez daha, Yunanistan’ın 1923 yılında Lozan Barış Anlaşması ile hak ve hukukunu gözeteceğini garanti altına aldığı Batı Trakya’daki Azınlığı yok saydı.

12 Ocak 2022 tarihinde Gümülcine’de Doğu Makedonya ve Trakya Eyalet Başkanlığı’nda, Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı bayan Lina Mendoni, Eyalet Başkanı Hristos Metios ve geniş katılımlı olarak yapılan toplantıda, Yerel Yönetimlere seçilmiş Azınlığın tek bir temsilcisi davet edilmedi! Böylece, bir kez daha açıkça Yunan devleti ve şu an iktidarda olan Miçotakis hükümeti Batı Trakya’daki Azınlığı yok sayarak, Azınlığı muhatap almadan yoluna tek başına devam etme kararı aldığını kanıtlamış oldu.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, Gümülcine ve Dedeağaç ziyaretine “çeyrek” kala (13-14 Ocak), Yunanistan Kültür ve Spor Bakanı bayan Lina Mendoni, Gümülcine’de Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanlığı’nda yapılan toplantıda Azınlığın A’sını ağzına almadığı gibi, toplantı sonrasında da basına yönelik yapılan açıklamalarda, Azınlığın bu bölgede asırlar boyu var olan ne kültürüne, ne de sporuna yönelik tek kelime dahi söylememesi dikkat çekti. Şunu da hatırlatmakta fayda var, DMT Eyalet Başkanlığı’nda Spor ve Kültür alanında çalışmalardan sorumlu Azınlıktan Eyalet Başkan Yardımcısı var.

Oysa, başta bölgesel bazda Milletvekili Evripidis Stilianidis, Milletvekili İlhan Ahmet ve Dimitris Haritu, her fırsatta Batı Trakya’daki Azınlığın tüm Yunanistan vatandaşlarıyla, yasalar karşısında eşit vatandaşlar olduğunu, Batı Trakya’da Hristiyanlarla Müslümanların eşit haklar uygulamasıyla birlikte yaşadığını tüm Avrupa Birliği’ne bir model olarak empoze etmeleri yalanı açıkça bir kez daha görüldü!

Tabii ki BİRLİK gazetesinin 4 yıldan bu yana defalarca uyardığı, seçildiği günden beri Azınlığa uzaklığıyla tanınan ve bilinen Doğu Makedonya – Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios da aynı telden çaldı. Başkan Metios, seçimler öncesi listesinden yanına aldığı Azınlıktan gencecik ve değerli siyasileri, her defasında olduğu gibi bu toplantıda da kapı ardında, sahne arkasında bıraktı.

Peki, Azınlık insanı gelecek seçimlerde Metios’a oy vermesi için bir bize neden gösterin ki, biz de alkışlayalım ve destekleyelim!

Fazla yazmadan, yarın yani 13 Ocak 2023, yer Gümülcine Müzik Sarayı, Başbakanımız Sayın Kiriakos Miçotakis’in akşam saatlerinde yapacağı konuşmada değineceği ve açıklayacağı bölgedeki sözde kalkınma martıfallarını bir kez daha dinleme fırsatımız olacak.

Gönül isterdi ki, Batı Trakya’daki Azınlığın hak ve hukukunu gözeten, gündemde tutan, Atina’ya ve Avrupa Birliği ülkelerine haksızlıkların ve ayrımcılığın yapıldığını hatırlatan BİRLİK Gazetesi olarak, sayın Başbakanımız Kiriakos Miçotakis bizi yanıltsın ve rahmetli babası Miçotakis’in Başbakan olduğu dönemde Gümülcine’ne şehir meydanında sözlü olarak ilan ettiği “İsonomia- İsopolitia” (yasalar önünde eşitlik) uygulamasının keşke altını doldurabilse. Biz de Batı Trakya’dan Atina’ya kadar yaya olarak demokrasi, hoşgörü, hak hukuk ve yasalar önünde eşitlik uygulamasını kutlayabilsek!

Amma, er veya geç, ülkemiz Yunanistan’da Azınlığın bu ülke için potansiyel bir tehlike olmadığını anlayacak ve açıklayacak yürekli bir Başbakan çıkmasını halen bekliyoruz!

Devamı seçimlerde gelecek!……

Ama soruyoruz!

Sayın Başbakan Miçotakis! Bu toplantıda Azınlıktan neden kimse yok! Diye Sormayacak mısınız?

Bu toplantıda neden Azınlıktan bir bayan veya bir erkek yok?

Bir tek kişi neden davet edilmedi? Azınlığı bu kadar mı dışladınız?

Sayın Başbakan! Yeni Demokrasi Partisi Azınlıkla ne zaman iletişim kuracak?

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu