Yunanistan Haber

Yunanistan 7 Adet Canadair DHC-515 Uçağı Alıyor

Yunanistan Kanada’dan 7 adet Canadair DHC-515 tipi yangın söndürme uçağı alıyor.

Yunanistan Kanada’dan 7 adet Canadair DHC-515 tipi yangın söndürme uçağı alıyor.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis Kanada’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Başbakan Miçotakis Kanadalı mevkidaşı Justin Trudeau ile Montreal kentinde yaptığı görüşmede, Yunanistan’ın Kanada’dan 7 adet Canadair yangın söndürme uçağı alımı ile ilgili anlaşmayı imzaladı.

Görüşmede, iki liderin ekonomik ve ticari işbirliğine vurgu yaparak iki ülke ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi yönündeki niyetlerini teyid ettikleri belirtiliyor.

Başbakan Miçotakis, Yunan ekonomisinin umutlarını ve halihazırda önemli miktarda Kanada yatırımını Yunanistan’a çekmiş olan yatırım dostu iş ortamını vurguladı ve iyileştirme için daha fazla alan bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İki lider ayrıca Yunan işletmelerinin Kanada’daki önemli varlığının yanı sıra, iki ülke arasında turizm sektöründe geliştirilebilecek büyük dinamiklere de değindi.

İklim değişikliğinin yarattığı zorluklar ve olumsuz hava koşullarıyla mücadelenin de ele alındığı belirtiliyor. Toplantıda yangınların yanı sıra, büyük yangınlarla mücadele için koordinasyon, hazırlık ve eğitim ihtiyacına özellikle vurgu yapıldı.

Başbakan Miçotakis, Yunanistan’ın yenilenebilir enerji kaynakları alanındaki girişimlerinin yanı sıra, arz kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve ara bağlantı yoluyla Güney ve Doğu Avrupa’nın enerji güvenliğinin sağlanmasına da değindi.

İki lider, Kanada’da bulunan Yunan toplumuna özel olarak değindi. Başbakan Miçotakis, mektupla oy kullanma hakkının önemine vurgu yaparken, Yunan diasporasına yönelik stratejiyi de dile getirdi.

Uzun görüşmelerin tamamlanmasının ardından iki Başbakan, 7 adet yeni son teknoloji DHC-515 tipi yangın söndürme uçağının satın alınmasına ilişkin anlaşmanın imzalanma törenine katıldı.

Justin Trudeau: “Kanada ile Yunanistan arasındaki dostluk çok derinlere dayanıyor”

Yunan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i sıcak ve samimi bir şekilde karşılayan Kanada Başbakanı Justin Trudeau şunları dile getirdi: “Dostum Kiriakos’u Kanada’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Bir Yunanistan Başbakanının Kanada’ya gelmesinin üzerinden 41 yıl geçti ve bu ilk kez babamın dönemin Başbakanı Papandreu ile olan dostluğu sayesinde oldu. Dolayısıyla bu kez dostluğumuzun sizi bugün buraya getirmesine sevindim. Ancak Kanada ile Yunanistan arasındaki dostluk çok derinlere dayanıyor. Yunan diasporasının en gururlu ve en başarılı topluluklarından biri burada, Kanada’da. Derin ve büyüyen bağlarımız var.

Dünyadaki zorluklar, ister Orta Doğu’da ister Doğu Avrupa, Ukrayna ve diğer yerlerdeki gerçek zorluklardan biri olsun, ister yatırımları artırmaya nasıl devam edeceğimiz olsun, hatta iklim değişikliğiyle mücadeleye ve orman yangınlarıyla iyi bir işbirliği içinde nasıl başa çıkılacağına kadar ortak ilke ve bakış açılarına sahip dostların güçlerini birleştirmesini ve birlikte çalışmasını gerektirir. Yapacak çok şeyimiz var, daha yapacak çok işimiz var ama Başbakan Miçotakis’i burada ağırlamaktan gerçekten çok mutluyum. Burada bulunmanızdan çok memnunum Kiriakos.”

Kiriakos Miçotakis: “İki ülkemizi birleştiren ortak değerleri vurguluyoruz”

Başbakan Kiriakos Miçotakis ise “41 yıl sonra Kanada’da olmak büyük bir mutluluk” dedi ve şöyle devam etti:

“Kanada’yı ziyaret etmek ve bu çok önemli günü yakın dostum Başbakan Trudeau ile geçirmek, aynı zamanda Yunan diasporasının en dinamik topluluklarından biri olan Yunan-Kanadalılar topluluğuyla kaynaşmak benim için gerçek bir onur. Bugün, Yunanistan Bağımsızlık Günü’nü kutladığımız için çok önemli bir gün.

Elbette bu aynı zamanda ikili ilişkilerimizi değerlendirmek ve önemli küresel jeopolitik zorluklar karşısında iki ülkemizi birleştiren ortak değerleri vurgulamak için de bir fırsattır. Yunanistan ve Kanada yan yana durarak kurallara dayalı uluslararası düzeni savunuyorlar. Ve tabii ki finansal bağlarımız hakkında da konuşmak için bir fırsat olacak.

Bu benim için Kanada iş dünyasına Yunanistan’ın değiştiğini ve krizin zor yıllarını geride bıraktığımızı göstermek için bir fırsat. Bu aynı zamanda iklim değişikliğiyle mücadelede işbirliğimizi pekiştirecek önemli anlaşmalara imza atmak için de bir fırsat olacak.

Yunanistan ilk ülke olacak ve yeni Canadair yangın söndürme uçağını tedarik etmek için bekleyen birçok ülke daha var ve biz de kısa sürede bu anlaşmayı onaylayıp imzalayabileceğiz.

Dolayısıyla benim için hem siyasi hem de duygusal boyutu olan bu ziyarette konuşulacak çok şey var. Ve aslında şunu söylemeliyim ki, 1983 yılında Akropolis’i ziyaret ettiğinizde babanızla birlikte çekilmiş bir fotoğrafınızı buldum. O zamanlar çok gençtiniz ama 41 yıl uzun bir süre. Bu önemli günü burada sizlerle ve Yunan toplumuyla birlikte geçirebildiğim için mutluyum.”

Trudeau: “Yunan ekonomisinin durumundaki değişim etkileyici”

“Ama şunu söylemeliyim ki Başbakan ılımlı biri. Yunan ekonomisinin durumundaki değişimin, aslında bir değişimden çok daha fazlası. Yunanistan’ın ekonomik gücü açısından şu anda başarabildiğiniz şey olağanüstü ve deneyimlediğiniz inanılmaz büyümede rol oynamaya devam etmekten mutluluk duyuyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu