Yunanistan Haber

“Türkiye Yunanistan’dan Korkmalı”

“Yunanistan'ın kalitesi ve morali ile öne çıkan bir Silahlı Kuvvetleri var. Düzenli bir ordusu var ve Türkiye'den korkacak hiçbir şeyi yok. Aksine Türkiye Yunanistan'dan korkmalı.”

Yunanlı emekli Korgeneral Lambros Cumis, “CNN Greece” kanalından Hristos Panagopulos ile gerçekleştirilen söyleşide Türkiye ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Cumis, “Yunanistan’ın kalitesi ve morali ile öne çıkan bir Silahlı Kuvvetleri var. Düzenli bir ordusu var ve Türkiye’den korkacak hiçbir şeyi yok. Aksine Türkiye Yunanistan’dan korkmalı.” İfadelerini kullandı.

Soru cevap şeklinde yapılan söyleşide emekli Korgeneral Lambros Cumis şunları dile getirdi:

Soru: Sayın Cumis, Erdoğan hükümetinin “Abdulhamid Khan” sondaj kulesini Antalya açıklarına gönderme kararına ilişkin yorumunuzu rica ediyorum. Burada Yunanistan’da duyulan bu hareketin “iyi bir senaryo” olarak görüldüğü görüşünü paylaşıyor musunuz?

Cevap: “Bence bu, önümüzdeki aylarda ortaya çıkacağını göreceğimiz nihai bir tırmanışın başlangıcı. Sondaj gemisinin Türkiye’nin açıkladığı gibi toplama yedi sondaj yapacağını hesaba katarsak, bu, Doğu Akdeniz’de en az bir buçuk yıl kalacağı anlamına geldiğini bilmeliyiz. Yani şu andan itibaren Türkiye seçimlerine kadar önümüzde birçok senaryo göreceğiz. Hiçbir koşulda Türkiye ile krizin bittiğini söyleyemeyiz.”

Soru: Şimdilik gerçekten de Türk sondaj gemisinin yukarıda bahsettiğiniz alana gitmesi iyi bir senaryo. Ancak, Yunanistan-Türkiye geriliminin tırmanması ya da Türkiye seçimlerine kadar süreceğini kişisel olarak kabul ettiğim kriz açısından özel bir şey ifade etmiyor. Sondaj gemisinin oraya, Yunanistan’ı veya Kıbrıs MEB’ini ilgilendirmeyen bir alana gitmiş olması bizim için iyi. Neden bir krize gireceğimizi düşünüyorsunuz?

Cevap: “Bunun olacağını tahmin ediyorum, çünkü Türkiye tarafında geliştirilen söylem, sadece komşunun iç kamuoyunu değil, aynı zamanda yabancı kitleyi de ilgilendiriyor. Aylardır var olan bu gerilim retoriği daha önce görülmedi.

Türkiye’nin kriz aramasının birinci nedeni, Yunanistan ile yaşanan gerilimin Türkiye’nin milliyetçi kitlesine hitap etmesidir. Dolayısıyla da bu, Erdoğan’a Temmuz 2023’te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için işine geliyor. Anket bazında sonuçlara göre, Türkiye Cumhurbaşkanının iyi gitmediği, dolayısıyla bu senaryo onun işine yarıyor.

İkinci neden ise, Türk kamuoyunu bu şekilde karşı karşıya olduğu ciddi ekonomik sorunlardan uzaklaştırmasıdır.

Üçüncü neden, Türkiye’yi endişelendiren Yunanistan’ın silah programının “koşarak devam” etmesidir.

Bunun ışığında, Türkiye’nin, en azından Hava Kuvvetleri açısından, Yunanistan’ın silahlanma programı tamamlanmadan gelişmeleri başlatmak için her türlü nedeni var ve bu, Ege’deki dengeleri değiştirecek.

Dördüncü ve son nokta ise Erdoğan’ın tarihle yüzleştiğini hissetmesidir. Türk bilinçaltında Mustafa Kemal Atatürk’ün yerine geçmek istediği için Türk Tarihine kendi izini bırakmak istemektedir.

Dolayısıyla krize girmek için her türlü nedeni var ve bu nedenle önümüzdeki dönemde, en azından Türkiye seçimlerine kadar Türkiye ile bir kriz yaşayacağımıza inanıyorum.”

Soru: Bahsettiğiniz şeylerden yola çıkarak, Yunan tarafının bu tırmanan Türk saldırganlığına karşı tavrının nasıl olması gerektiğini düşünüyorsunuz?

Cevap: “Geçmişin tarihi tecrübesi, elbette hiçbir anlam ifade etmeden, çünkü zaman değişti, Türkiye’yi “savaş ya da geri çekilme” ikilemi önüne getirdiğimizde geri çekilmeyi tercih ettiğini gösterdi.

Türkiye’nin Ege’ye sondaj gemisi değil araştırma gemisi çıkardığı 1987 krizinden bahsediyorum. Sondaj gemisi çok daha ciddi bir şeydir, çünkü araştırma gemisi kabloları bırakıyor ve sonra onları topluyor. Ancak sondaj gemisi yapay bir ada kuruyor.

Dolayısıyla Türkiye ile kriz yaşamamak için uluslararası faktör konusunda da farkındalık yaratmamız gerekiyor. Kıbrıs ile ilgili son deneyim, Türkiye’nin Kıbrıs MEB’ini işgal ettiğinde bize bunu göstermiştir. Bu nedenle, uluslararası faktörü duyarlı hale getirmek için Yunanistan, ulusal egemenliğini savunmak için Türkiye ile askeri bir çatışmaya bile hazır olduğunu dostlarına, müttefiklerine ve düşmanlarına göstermelidir.

Bence sadece bu, uluslararası faktörü uyandıracak, endişelendirecek ve duyarlı hale getirecek ki müdahale etsin ve Türkiye Yunanistan’ın egemenlik haklarını sorgulamaya yönelik eylemlere girişmesin.”

Soru: Alman Dışişleri Bakanı Analena Berbock’un AB’nin sınırlarını savunacağına dair açıklamalarını dikkate alırsak, o zaman evet… Bununla birlikte, 2014’ten beri Türkiye’nin başta Barbaros olmak üzere Kıbrıs MEB’ine bir akın yaptığını düşünün, sonra Fatih ve ardından da Yavuz’la oldu ama herhangi bir tepki görmedik. Kıbrıs Cumhuriyeti bir AB devleti değil mi?

Cevap: “Dolayısıyla Yunanistan’da başka bir şey görmeyi bekleyeceğiz, çünkü Avrupalılar Yunanistan ile Türkiye arasındaki bir savaşın felaket olacağını biliyorlar.

Yunanistan’ın kalitesi ve morali ile öne çıkan bir Silahlı Kuvvetleri var. Düzenli bir ordusu var ve Türkiye’den korkacak hiçbir şeyi yok. Aksine Türkiye Yunanistan’dan korkmalı. Beklenmedik bir sonuç Türkiye’deki idari düzenini alt üst edebilir, işler yolunda gitmezse Erdoğan’ın fiziksel varlığını bile tehlikeye atabilir. Bunu anlar ve kararlılık gösterirsek, uluslararası aktör Evros’ta (Meriç) olduğu gibi Türkiye’nin hibrit bir savaş başlattığını ve ardından AB’nin yanımızda olduğunu anlayacaktır.

Aksi takdirde, AB’nin açıklamalarıyla ya da sadece Türkiye’nin ulusal egemenliğimizi ihlal ettiğini söyleyerek ve bunun işe yarayacağına, yani caydırıcı olacağına inanıyorsak, bunun bir yanılsama olduğunu düşünüyorum.”

Korgeneral Lambros Cumis

Lambros Cumis Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nden emekli bir Korgeneraldir. Kara Kuvvetleri Kurmay Komutanlığı Okulu, Disiplinlerarası Yüksek Harp Okulu ve Milli Savunma Okulu mezunu. Kara Kuvvetleri’nde ve Genelkurmay Başkanlığı’nda (GEETHA) Kurmay ve yönetici pozisyonlarında görev yaptı.

Ulusal düzeyde, Afet Yönetim Yardımı Başkanlığı. NATO’da Sivil Acil Durum Planlaması ve Kıdemli Sivil Acil Durum Planlama Komitesi’nde (Civil Emergency Planning ve Senior Civil Emergency Planning Committee) Yunanistan temsilcisi olarak görev yaptı.

Limni (Limnos) adasındaki 286. Piyade Taburu Komutanı, Yunan Kosova Kuvvetleri’nin Rodos’taki 38. Piyade Alayı’nda ve Limni’de 88. Tugay Komutanı, Dimetoka’da XVI Mekanize Piyade Tümeni Komutan Yardımcısı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu