Yunanistan Haber

“Türkiye Tarafından Garantiler Gerekli Ancak Güvencesiz”

"Bu silahların ve özellikle uçakların ülkemize karşı kullanılmayacağının garantisini ülkemiz nasıl alabilir acaba? Türkiye Cumhuriyeti tarafından bu tür garantilere güvenmek aşırı iyimser ve kesinlikle risklidir."

PASOK partisi Milletvekili Parlamento Grubu Temsilcisi ve Dışişleri Sorumlusu Dimitris Manzos, ERT radyosu 1. programına katıldı ve Amerikan hükümetinin F-16 savaş uçaklarının Türkiye’ye satışına yeşil ışık yakmasını değerlendirdi.

Milletvekili Manzos şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’nin Batı ile kendi avantajına giden bir pazarlığı sürdürdüğü yönündeki korkumuzu doğruluyor. Kaçınılmaz bir angajman senaryosunda bu silahların ve özellikle uçakların ülkemize karşı kullanılmayacağının garantisini ülkemiz nasıl alabilir acaba? Türkiye Cumhuriyeti tarafından bu tür garantilere güvenmek aşırı iyimser ve kesinlikle risklidir.

Ülke olarak farkına varmamız gereken şey, ayrıcalıklı alanımızın Avrupa Birliği olduğudur. AB’nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikasının güçlendirilmesi, özellikle Trump’ın ABD’de yeniden seçilmesi durumunda NATO’yu tamamlayan ve dengeleyen tek yönlü bir yoldur. Yunan hükümetinin Brüksel’deki karar alma merkezinde güçlü bir ses ve girişimlerle Avrupa perspektifine yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz.

Kısır söylemlerle muhalefet yapmıyoruz. Bu kısır ve sıfır mantık bizden çok uzak. Çok düzeyli bir dış politikayı desteklemek ve aktif olarak katkıda bulunmak istiyoruz. Ve vatansever bir güç olarak, Türkiye Cumhuriyeti’nin, özellikle tarihsel geçmişiyle, Amerikan tarafının her türlü formülasyonuna ve hükmüne saygı gösterip göstermeyeceği konusunda kaygı ve endişelerimizi dile getiriyoruz.

2021’den itibaren yürürlüğe giren yasanın gerektirdiği gibi savunma planlaması uzun vadeli, beş yıllık bir plan olmalı. Silahlanma hakkında yapılanları gazete kupürlerinden öğrenmeyelim. Çünkü tatil öncesinde savunma doktrinimizde ve silahlanma programımızda değişiklik yapılacağına dair sızıntılar gördük. Parlamentoda Silahlanma Komisyonu’nun koruma altındaki ortamında kanunun öngördüğü şekilde siyasi güçleri bilgilendirmesi yararlı olacaktır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu