Yunanistan Haber

“Türkiye-Libya İşbirliği Mutabakat Muhtırası Yasadışı ve Geçersizdir”

"2019 tarihli Türk-Libya "muhtırasının" yasadışı, geçersiz ve asılsız olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle, kimsenin onu anmaya hakkı yoktur."

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’daki son gelişmeler hakkında Mısırlı mevkidaşı Sameh Shoukry ile telefonda görüştü.

Atina’daki Dışişleri kaynakları, her iki taraf da Libya hükümetinin söz konusu “İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nın imzalamasının meşruiyetini sorguladığı belirtiliyor.

İkilinin telefon görüşmesinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias’ın önümüzdeki Pazar günü istişarelerde bulunmak üzere Kahire’ye gitmesinin de kararlaştırıldığı ileri sürüldü.

Türkiye ile Libya arasında bugün “İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nın imzalamasına ilişkin Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Yunanistan bugün imzalanan “İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nı çok yakından takip ediyor. 2019 tarihli Türk-Libya “muhtırasının” yasadışı, geçersiz ve asılsız olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle, kimsenin onu anmaya hakkı yoktur.” İfadelerine yer veriliyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın açıklaması şu şekildedir:

“Yunanistan, Libya’daki gelişmeleri ve özellikle bugün Libya Ulusal Birlik Hükümeti (GNU) ile Türkiye arasında hidrokarbon alanında imzalanan “İşbirliği Mutabakat Muhtırası”nı çok yakından takip ediyor.

Yunanistan, Uluslararası Deniz Hukuku’na tam saygı göstererek, tüm yasal yollarla savunmayı amaçladığı alanda egemenlik haklarına sahiptir.

Hatırlatılır ki Yunanistan, Deniz Hukuku ile bağlantılı olarak saygıyla Mısır ile MEB’ini sınırlandırmak üzere anlaşmaya yönelik girişimdedir.

Aynı zamanda, Yunanistan, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi tarafından tanımlandığı gibi, bir kıta sahanlığı için ipso facto et ad initio hakkını korumaktadır ve bu, ikili bir anlaşmanın yokluğunda orta çizgi ile belirlenmektedir.

Son olarak, 2019 tarihli Türk-Libya “muhtırasının” yasadışı, geçersiz ve asılsız olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle, kimsenin onu anmaya hakkı yoktur.

Söz konusu “Muhtıra”nın uygulanmasında herhangi bir atıf veya eylem fiili olarak yasa dışı olacak ve ciddiyetine bağlı olarak hem ikili düzeyde hem de Avrupa Birliği ve NATO düzeyinde bir tepki olacaktır.

Yunanistan, ortaklarını ve müttefiklerini Türkiye’nin istikrarsızlaştırıcı rolü hakkında bilgilendirmeye devam edecektir.

Cumhurbaşkanı ile Libya Temsilciler Meclisi Enerji ve Tabii Kaynaklar Komitesi’nin bugün Trablus’ta imzalanan mutabakat muhtırasının geçersizliği ve hukuka aykırılığına ilişkin açıklamalarından memnuniyet duyulmaktadır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu