“Türkiye İle Askeri Güç Dengesi Yunan Tarafının Lehine Değişmeye Başlıyor”
“Uzun zamandır ilk kez, politikamız sayesinde Yunanistan ile Türkiye arasındaki askeri güç dengesi Yunan tarafının lehine değişmeye başlıyor.”
Yunanistan ile Türkiye arasındaki askeri güç dengesi Yunan tarafının lehine değişmeye başlıyor.
Yunanistan Savunma Bakanı, “Parapolitika” gazetesinde çıkan yazısında, yeni Demokrasi Partisi hükümetinin savunma alanındaki icraatlarına kapsamlı bir gönderme yapıyor. Panagiotopulos, “Silahlı Kuvvetlerin yapısını yeniden düzenlemek için çalışıyoruz. Yeni yılın ilk anından itibaren, kolay etkileyicilik açısından değil, bir kez daha projelerimizden bahsedeceğiz” diyor.
Panagiotopulos “Parapolitika” gazetesinde çıkan yazısında şu ifadeleri kullanıyor.
“Kiriakos Miçotakis hükümeti jeopolitik gelişmeleri, kritikliği ve aynı zamanda daha geniş bölgede yoğunlaşan istikrarsızlığı zamanında fark etti ve bu nedenle 2020’de Milli Savunma Bakanlığı’nın savunma için toplam 3,35 milyar olan bütçesini artırmaya devam etti. 2021 için 5,44 milyara ve 2022 için 6,39 milyara çıkardı. Bu artışların başlıca nedeni, sözleşmenin imzalanmasından sonra rekor bir sürede teslim almaya başladığımız 24 adet Rafale uçağının yanı sıra, üç Belharra firkateyninin satın alınmasına yönelik sözleşmeler için yapılan ön ödemelerdir.
Silahlı Kuvvetlerin yapısını, insan gücünün mevcudiyetini artırmaya ağırlık vererek yeniden düzenlemek ve yeni silah sistemlerinin seviye yükseltilmesi ve satın alınması için çalışıyoruz. Ayrıca savunma diplomasisi yoluyla ülkeyi korumaya çalışıyoruz.
Bu çerçevede:
2021’de, önümüzdeki beş yıl boyunca yılda yaklaşık 1.600 EPOP (sözleşmeli er) ve 1.000 OBA’yı (sözleşmeli kısa dönem yeniden işe alma) işe almaya devam ettik. Nihai hedefimiz, beş yıllık ufukta 15 bin kişilik insan kaynağı güçlendirme hedefine ulaşarak, yönetici kadronun yaş yenilenmesine ve niteliksel gelişimine katkıda bulunmaktır.
Temmuz 2019’dan bu yana toplam değeri 14,4 milyar Euro olan toplam 172 ekipman programı sözleşmesi yapılmıştır. Bunların arasında yeni aldığımız Rafale savaş uçakları da var. Kullanılabilirlik sürelerini artırmak için Mirage 2000-5 Sürekli Destek Anlaşmasının uygulanmasını sağladık. Ve 83 adet F-16’nın “Viper” versiyonuna yükseltilmesi çalışmaları.
Yunanistan ile İsrail arasında son yıllarda birçok alanda sürekli gelişen stratejik ilişkiyi güçlendiren bir proje olan Kalamata’daki Uluslararası Uçuş Eğitim Merkezi inşaatı devam ederken, C- 27s destek sorunu da çözüldü.
Deniz Kuvvetlerini güçlendirmek için iki adet Vosper tipi torpido botu teslim alındı, yeni FDI HN Belh@rra fırkateynlerinin inşası devam ediyor ve ilk üç ROMEO tipi denizaltısavar helikopterinin 2023’te teslimat süreci devam ediyor.
Uzun zamandır ilk kez, politikamız sayesinde Yunanistan ile Türkiye arasındaki askeri güç dengesi Yunan tarafının lehine değişmeye başlıyor.
Savunma diplomasisi düzeyinde, Fransa ile imzalanan stratejik anlaşma ve ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın değiştirilmesinden sonra, Mısır ile akdettiğimiz ve dolayısıyla da bizim deniz yetki sorumluluk alanlarını sınırlayan Arama Kurtarma Anlaşmasının altını çizmeliyiz.”