“Türk Uçakları Burada Nasıl Bulunabilir Ki?”
“Çeşitli yöntemlerle bu olayın olmasını engellemeye çalışan herkese inat yapmaya devam edeceğiz.”
GEETHA Başkanı General Konstantinos Floros, “NATO Tiger Meet 2022” askeri tatbikatı vesilesiyle Araksos havaalanında Hava Kuvvetlerinin 116. Hava Kanadı’nda açıklamalarda bulundu.
Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, 9 Mayıs’ta Yunanistan’da başlayan ve bu Cuma günü sona erecek olan “NATO Tiger Meet 2022″ askeri tatbikatını değerlendirdi.
Genelkurmay Başkanı Floros, Türkiye’nin tatbikata katılmama karına yönelik yaptığı yorumunda, “24 Nisan’da yaşananlar sonucunda Türk uçakları burada nasıl bulunabilir ki? Karar, Türkiye tarafından provokatif davranış fırtınasını yaşadığımız gün alındı.” İfadelerini kullandı. General Floros, “Yunanistan, siyasi liderliğin rehberliğinde, her zaman uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkileri rehberliğinde barış ve güvenliği teşvik ediyor” dedi.
GEETHA Başkanı General Floros konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Çeşitli yöntemlerle bu olayın olmasını engellemeye çalışan herkese inat yapmaya devam edeceğiz.”
“Üslerimizde gerçek dost ve müttefiklere sahip olmaktan her zaman mutluyuz, çünkü sürekli daha da zorlaşan bu zor zamanlarda bölgemizde neler olduğuna dair aynı bakış açısına sahibiz.
Yunan Silahlı Kuvvetleri bölgede bir istikrar ve barış faktörüdür ve çok uluslu orta menzilli “NATO Tiger Meet 2022” hava tatbikatı gibi faaliyetler, Yunanistan’ın bir istikrar faktörü olarak bölgede oynadığı önemli rolün kanıtıdır. Bunu yapıyoruz, çeşitli yöntemlerle bu olayın olmasını engellemeye çalışan herkese inat yapmaya devam edeceğiz.
Siyasi liderliğin yönlendirmesi ve onayı ile, Türkiye, tırnak içinde veya tırnak dışında diyebilirim, bu tatbikattan çıkarıldı, çünkü 24 Nisan’da yaşananlar hiç yaşanmamış olaylardı. Peki, Ege’de her gün yaşanan bu olanlarla iyi eğitimi ve iyi ilişkileri nasıl bağdaştırabiliriz?
Günümüzde karmaşık güvenlik sorunlarıyla karşı karşıyayız ve bunlarla başa çıkmanın tek yolu, ortak değerleri paylaşan ve birbirine saygı duyan müttefikler ve ortaklar arasındaki yakın işbirliğidir. Silahlı Kuvvetler, müttefikler ve ortaklarla ikili ve çok taraflı olarak kapsamlı bir askeri işbirliğine sahiptir. “Τiger Meet” tatbikatı, birlikte çalışabilirliği ve güvenliği teşvik etmeyi amaçlayan çok önemli bir çok uluslu havacılık tatbikatıdır. Tatbikatın amacı, “Savaşacağın gibi eğitil” ruhuyla yüksek kaliteli eğitimi sağlamaktır.”
Bu Cuma günü sona erecek tatbikat, Yunanistan’ın yanı sıra Belçika, Fransa, İsviçre, İspanya, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve NATO’dan çok sayıda hava kuvvetlerinin katılımıyla Atina FIR hattı menzili boyunca gerçekleştirildi. Ayrıca Avusturya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Hollanda, Portekiz ve Polonya, gözlemci olarak yer alıyor, Yunanistan’dan personel ve araçlar ile Ordu ve Donanma kuvvetleri de katılıyor.