Batı Trakya Haber

Türk Azınlık İskeçe İlinde Müftüsünü Seçiyor

İskeçe’de yapılacak olan Müftü seçiminde Müftü adayları Mustafa Trampa ve Mustafa Kamo oldu.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu yapılan toplantı sonrasında, İskeçe’de yapılacak Müftü seçiminde yarışacak olan adayları ve seçim tarihini açıkladı. İskeçe’de yapılacak olan Müftü seçiminde Müftü adayları Mustafa Trampa ve Mustafa Kamo oldu.

Danışma Kurulu tarafından alınan karar gereği 9 Eylül 2022 Cuma günü İskeçe ili genelinde yapılacak seçimde Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Mustafa Trampa ile Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Mustafa Kamo Müftü adayı olarak yarışacak.

Danışma Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

AÇIKLAMA

“Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’na hayırlı olmasını diler, halkımızı yapılacak seçimlere katılmaya davet ederiz.”

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, 29 Ağustos 2022 Pazartesi günü Gümülcine’de yaptığı toplantıda İskeçe Müftü seçimi konusunu ele almıştır.

Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu olarak, merhum İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’nin vefatından sonra beklentilerimizin aksine hükümetimiz Batı Trakya’daki müftülük sorunuyla ilgili somut ve çözüme dönük adımlar atmamış ve bu konuda hiçbir iyi niyet belirtisi de vermemiştir. Bilakis, müftümüz Ahmet Mete’nin vefatından birkaç gün sonra meclise sunulan Batı Trakya’daki müftülüklerle ilgili yeni düzenlemenin, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın beklentilerinden çok uzakta olmanın yanı sıra, müftülük sorununa çözüm getirmek bir yana sorunu daha da içinden çıkılmaz hale getirme amacını taşıdığını büyük bir hayal kırıklığıyla gözlemledik.

Yeni müftülük yasasının, müftülük kurumu ve müftülük seçimleriyle ilgili 1913 Atina Antlaşması, 2345/1920 sayı ve tarihli yasa ve 1923 Lozan Barış Antlaşması hükümleri ve ruhuna tamamen aykırı bir bakış açısıyla hazırlanmış olduğunu ve azınlığımızın iradesinin bir kez daha yok sayıldığını tekrar vurgulamak isteriz.

Hükümetin ve ülkemiz makamlarının Batı Trakya Müslüman Türk Toplumunun en önemli sorunlarından biri olan müftülük sorununa çözüm getirme iradesini gösterememesi üzerine, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu geçmişte üç kez yapılan müftü seçimini de dikkate alarak, yeni İskeçe müftüsünün belirlenmesi için gerekli çalışmaları başlatmıştır. Bir başka deyişle Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı, kendi müftüsünü, kendi dini liderini uluslar arası anlaşmalardan doğan meşru haklarını kullanarak bir kez daha kendi inisiyatifiyle ve kendi iradesiyle belirlemek zorunda kalmıştır.

Bu çerçevede Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu ve İskeçe Müftülüğü’nün koordinasyonu ile yapılan çalışma sonucunda İskeçe müftü adayları belirlenmiştir. Bu süreçte İskeçeli din görevlileri, azınlık temsilcileri ve azınlık önde gelenleri ve halktan bazı kişilerle yapılan görüşme ve istişareler dikkate alınmış, toplumumuzun hassasiyet, beklenti ve ihtiyaçları bütünüyle gözetilerek hareket edilmiştir.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu, bu sürecin sonunda İskeçe Müftülüğü Eğitim Şube Müdürü görevini sürdüren Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Mustafa Trampa ile İskeçe Müftülüğü Personel Müdürü görevini sürdüren Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu Mustafa Kamo’nun İskeçe Müftü seçiminde adaylıklarını oybirliğiyle kabul etmiştir.

Bilahare, 30 Ağustos 2022 Salı günü Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı, Genel Sekreteri ve Danışma Kurulu’nun İskeçeli üyeleri ile İskeçe Müftülüğümüze bağlı din görevlilerinin katılımıyla İskeçe’nin ova bölgesi köylerinden Kırköy’de bir toplantı daha gerçekleştirilmiş ve müftülük seçimin şekli ve yöntemi istişare edilmiş ve din görevlilerimizin görüş ve önerileri alınmıştır.

Tüm bu danışmaların ardından Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu 1990 yılında Gümülcine ve İskeçe’de olduğu gibi, ayrıca 2006 yılında İskeçe’de olduğu gibi el kaldırma usulü ile 9 Eylül 2022 Cuma günü İskeçe ilindeki camilerde müftü seçiminin yapılması kararını oy birliği ile almıştır.

Buna göre 9 Eylül 2022 Cuma günü İskeçe ilindeki camilerimizde Cuma namazı sırasında yeni İskeçe Müftümüzün belirlenmesi için seçim yapılacaktır. Batı Trakya Müslüman Türk Toplumu’na hayırlı olmasını diler, halkımızı yapılacak seçimlere katılmaya davet ederiz.

Batı Trakya Türk Halkına ve Dünya Kamuoyuna Duyurulur.

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu