Yunanistan Haber

Selanik’te Bir Sergide Eski Bir Defterde Mustafa Kemal’in İsmi Bulundu

Selanik'te eski bir defterde bulunan Mustafa Kemal ismi, “Balkanlar’ın İncisi” Selanik’te doğup büyüyen Mustafa Kemal Atatürk'e ait olduğu ileri sürülüyor.

Selanik’te eski bir defterde bulunan Mustafa Kemal ismi, “Balkanlar’ın İncisi” Selanik’te doğup büyüyen Mustafa Kemal Atatürk’e ait olduğu ileri sürülüyor.

Vafopoulio Ruhani Merkezi ve Arşivleri Müdürlüğü Selanik Tarih Merkezi tarafından, Makedonya Tarihi Arşivi işbirliğiyle düzenlenen “19. ve 20. yüzyıl okul kayıtları aracılığıyla Selanik’te Eğitim” başlıklı sergi bu günlerde Selanik Limanında sergileniyor.

Etkinlik, Vafopoulio Ruhani Merkezi ve Arşivleri Müdürlüğü Selanik Tarih Merkezi, Selanik Makedonya Tarihi Arşivi, Selanik İsrail Topluluğu Yahudi Müzesi ve Selanik’teki okulların da katkılarıyla Limanın birinci iskelesindeki kültürel alanda (eski Anaokulu) gerçekleştiriliyor.

Sergide okul kitapları, öğrenci raporları, çalışma sertifikaları, diplomalar, fotoğraflar, yayınlar ve zengin denetim materyalleri, 19. yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyılın başlarına kadar Selanik’in eğitim tarihini anlatmaktadır.

Selanik’te bulunan ve 1988 yılından beri Selanik’te eğitim veren “DELASALL” Vakfı Kolejine ait eğitim materyalleri de bu sergide sergileniyor. Sergilenen bu belgeler arasında Delasal’ın, ikinci sınıf isimler arasında, mansiyonlar içeren bir kitapta, Marancidis’in de iddia ettiği gibi, Kemal Atatürk’e ait “Mustafa Kemal” isminin yer aldığını belirtiyor.

Selanik Tarihi Merkezi’nde görevli Nikos Marancidis sergide bir defterde bulunan öğrenci isimleri arasında bulunan Mustafa Kemal isminin gerçek anlamda Mustafa Kemal Atatürk’e ait olduğunu ileri sürüyor. Nikos Marancidis, “Mustafa Kemal Delasalle’nin mezunuydu ve daha sonra eğitimine İstanbul’da devam etti” ifadelerini kullanıyor.

Bu sergi ile ilgili Yunan basınında çıkan haberlerde şu ifadelere yer veriliyor: “19. ve 20. Yüzyıl Okul Kayıtlarıyla Selanik’te Eğitim” temalı sergi 15 Şubat’a kadar Selanik Limanının A’ iskelesinde açık kalacak.

Ziyaretçi, öğrenci kayıtlarının yanı sıra okul belgelerine, gösterge diplomalarına, öğrenci kitaplarına, not defterlerine, fotoğraflara, yayınlara ve diğer okul arşiv materyallerine ve kanıtlarına hayran kalabilir! Bunlardan birinde… 1891 yılında on yaşındayken eski “Delasall” okulunda Fransızca derslerine katılan Mustafa Kemal’in adı geçiyor!”

Sergi, Pazartesi’den Cuma’ya kadar çalışma saatleri 09:00 – 17:00, Pazar günleri ise 10:00 – 14:00 arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücretsizdir.

blank

blank

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu