Yunanistan Haber

Selanik Limanı İle Süveyş Kanalı Arasında İşbirliği Anlaşması İmzalandı

Yunanistan ve Mısır Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolunu teşvik etmeyi amaçlayan bir İşbirliği Anlaşması imzaladı.

Selanik Limanı ile Mısır’ın Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi (SCZone) arasında imzalanan anlaşmayla Yunanistan ve Mısır arasında yeni bir rüzgar esiyor ve şimdi iki ülke arasında yeni yollar açılıyor.

Yunanistan’ın Selanik Limanı (ΟΛΘ ΑΕ) ve Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi (SCZone), uluslararası ticareti geliştirmeyi ve ticari faaliyetlerini artırmayı, Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolunu teşvik etmeyi amaçlayan bir İşbirliği Anlaşması imzaladı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Bu işbirliğinin temel amacı, iki taraf arasında bilgi ve mesleki deneyim alışverişi ve liman faaliyetleri bağlamında ticari ve eğitim faaliyetlerine odaklanan ortak girişimlerin geliştirilmesidir” deniliyor.

İşbirliği Anlaşması, Selanik Limanı (ΟΛΘ ΑΕ) Yönetim Kurulu Başkanı Athanasios Liagos ve East Port-Said Genel Müdürü Aly Assem tarafından imzalandı.

Çevrim içi düzenlenen törene Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikası Bakanı Giannis Plakiotakis, Limanlar Genel Sekreteri Evangelos Kiriazopulos, Selanik Limanı (ΟΛΘ ΑΕ) yönetiminin kıdemli üyeleri ve her iki taraftan da değişik görevlerde bulunan yöneticiler katıldı.

blank

Denizcilik ve Ada Politikası Bakanı Giannis Plakiotakis anlaşma ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bu anlaşma, Avrupa ve Asya arasındaki deniz ticaretinin daha da geliştirilmesi için her iki tarafın stratejik konumuyla önemli ölçüde güçlendirilen ek fırsatlar yaratıyor. Selanik limanının, tedarik zincirini güvence altına alan ve iyileştiren, ekonomik ve sosyal açıdan katma değer sunan, gelişen, verimli ve güvenilir bir kombine taşımacılık ağı sağlamasından özellikle memnunuz.”

Mısır tarafından Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi (SCZone) Başkanı Yehia Zaki de sırasıyla şu vurgulamayı yaptı:

“Bu işbirliği, önemli ticaret akışlarının ve arzın geliştirilmesine yönelik, SCZone limanları için artan trafiği sağlayan liman temaslarının yanı sıra, önemli ticaret akışlarının ve arzının geliştirilmesine yönelik karşılıklı çıkarı motive etmektedir.

Dört sanayi bölgesi ve altı limana sahip olan SCZone, Afrika, Avrupa ve Asya’nın kavşağında yer almakta ve Avrupa ile Asya arasındaki ana ticaret yolu üzerinde stratejik bir konumda bulunan ve  dünya ticaretinde kilit bir rol oynayan, yakın zamanda genişletilen Süveyş Kanalı’nın kıyıları boyunca 461 km2’lik bir alanı kaplamaktadır.”

Son olarak bir değerlendirme yapan Selanik Limanı (ΟΛΘ ΑΕ) Yönetim Kurulu Başkanı Athanasios Liagos ise şu ifadeleri kullandı:

“SCZone ile işbirliği anlaşmasının imzalanması, iş geliştirmeyi kolaylaştıran bağlantı sağlayarak, ekonomik ve sosyal katma değeri artırarak ve ülkemiz için ‘yeşil’ bir gelecek görevine saygı duyarak bölgesel tedarik zincirini yeni bir çağda gezegen ve genç nesilleri ilerletme stratejimizin bir parçasıdır.

Selanik Limanı bir limandan daha fazlasıdır. Balkanlar ve Güneydoğu, Orta ve Doğu Avrupa’nın daha geniş bölgesi için intermodal çoklu ağ geçidi ağları ve tedarik çözümleri sağlayıcısıdır.”

Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı bir kez daha yaptığı bu hamle, sonuç olarak bugün iki ülke arasında imzalanan bu İşbirliği Anlaşması, Yunanistan-Mısır ticari ve ekonomik ilişkilerini sürekli büyütüyor ve genişletiyor vede elektrik enerjisi transferi ve muhtemelen bir Mısır-Yunanistan doğalgaz boru hattının oluşturulmasına zemin hazırlıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu