Batı Trakya HaberEditörün Yazıları

Sayın Başbakan ve Bakan, Hangi Çağdaş Azınlık Eğitiminden Bahsediyorsunuz? İlhan Ahmet ve Diğerleri, Nerelerdesiniz?

Miçotakis bir yandan Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri başta olmak üzere, iki ülke arasında iletişim diyalog köprülerini yıkarken, diğer yandan da sinsi plan ve uygulamalarla Batı Trakya’da Azınlık eğitimine darbeler indirmeye devam ediyor.

Yunanistan’da Başbakan Kiriakos Miçotakis bir yandan Türkiye ile iyi komşuluk ilişkileri başta olmak üzere, iki ülke arasında iletişim diyalog köprülerini yıkarken, diğer yandan da sinsi plan ve uygulamalarla Batı Trakya’da Azınlık eğitimine darbeler indirmeye devam ediyor.

Bunun da altında tabii ki Yunan devlet politikasının Azınlık eğitimi üzerinde uzun vadeli uyguladığı Azınlık eğitiminin asimilasyonu ve devlet okullarının Azınlığa tek tercih olarak dayatılması yatıyor.

Oysa Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının 1923 Lozan Anlaşması ve ikili anlaşmalarla eğitim hakları garanti edilmiş ve özel ve özerkliğini öngörmektedir. Ancak yıllardan beri Yunanistan bu anlaşmaları ihlal ederek, görmezden gelerek değişik entrikalarla Azınlık eğitimini kalitesiz ve kötü olarak göstererek, Azınlık çocuklarını ve aileleri Azınlık okullarından uzaklaştırmaktır.

Son olarak Batı Trakya’da Azınlığın hür ve bağımsız sesi olarak sayın Başbakan Kiriakos Miçotakis başta olmak üzere, Milli Eğitim Bakanı bayan Niki Kerameos’a hitaben bir soru yöneltmek isteriz.

Sayın Başbakan Miçotakis, Sayın Bakan Kerameos;

Malumunuz üzere ülkemiz Yunanistan’da 2022-2023 yeni eğitim ve öğretim yılı 12 Eylül 2022 tarihinde başlamış bulunuyor. Sayın Başbakanımız ve bakanımız; aradan 1 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, Batı Trakya’da Azınlık Okullarımızda, anlaşmaların da öngördüğü üzere halen Kontenjan Öğretmenlerine görev yapmak üzere gerekli iznin ilgili Bakanlıklar tarafından çıkmadığını müşahede etmekteyiz. Bu üzücü durum devam ederken, (daha ne kadar sürecek onu da bilemiyoruz), öğretmenler derslere giremediğinden dolayı, bir çoğu ders saati boş geçiyor ve çocuklarımız sağlıklı bir eğitimden sebebi bilinmeyen nedenlerden dolayı mahrum bırakılmaktadır. Sayın Başbakanımız ve Eğitim Bakanımız, ülkemiz Yunanistan’ın da geleceği olan bu Batı Trakyalı azınlık gençlerimize yazık değil mi? Kim bu gençlerin gelecekleriyle neden oynuyor?.

Bu olumsuz ve eşitsizlik uygulaması neticede gençlerimiz doğru dürüst eğitim almadan eğitim yılı sona eriyor ve bu gençlerimiz yüksek eğitim kurumlarında ülkenin geleceğini ve kendi geleceklerini inşa etmek üzere eğitime başladıklarında ise büyük oranda bocalamak zorunda bırakılıyorlar.

“Kılavuzu karga olanın burnu pislikten kurtulmaz, çıkmaz, kalkmaz”

 

Gelelim yine bu sorunlara eğilmesi gerekenlerin vurdum duymazlığına. Biz yazınca da eleştiriliyoruz. Ama yazmaya devam edeceğiz!

Bu yukarıdaki soruyu sizlere aslında başta KİNAL-PASOK Rodop Milletvekili İlhan Ahmet, İskeçe’den ise Burhan Baran ve Hüseyin Zeybek, daha sonra da Yerel Yönetimlerde önce Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Başkanı Hristos Metios ki Azınlık için bu güne kadar tek bir arpa tanesi dahi koymadığı gibi bu konuyu da geçiştirmeye devam ediyor. Bir Azınlık okulunu dahi ziyaret etme cesaretini gösteremediği gibi, Yardımcıları Amet İbram, Multaza Tarkan, Cihan İmamoğlu, DMT Eyaleti Eğitim Koordinatörü dahil olmak üzere kimsenin umurunda değil.

Belediye Başkanlarına gelince ikisi reklam peşinde, birisi de Belediye’de savaş toz duman devam ederken o ha bire davul zurna ile barış peşinde. Neyin kavgası? Neyin barışı ki? Su ve çöp parası üzerinden davul zurnayı ödeyen halkımız ise bu olup bitenleri anlayamadı gitti!

Keza Azınlığın eğitiminde söz sahibi olanlar da ıslık çalmaya devam ediyorlar. Sonra da, ”Azınlık eğitiminde sorunlar var” deme cüretini de gösteriyorlar. O zaman da olacağı budur. Kısacası Azınlık eğitimi görüldüğü üzere kimsenin ama kimsenin umurunda değil.

Milletvekili İlhan Ahmet’e gelince……

Milletvekili İlhan Ahmet’e gelince de o şimdi Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Miltiadis Varviçiotis ile Atina’da görüşmeler gerçekleştiriyor. Görüşmelerin odak noktası tabii ki öncelikli olarak Batı Trakya bölgesinde polislerin sorunları ve Türkiye’nin Yunanistan’a karşı davranışları.

İlhan Ahmet’in bundan sonra hedefi ve hizmet anlayışı artık zaten belli oldu, Yunan polislerinin karşılaştığı mesleki çalışma zorlukları ve maaş sorunları.

Bunun yanı sıra, İlhan Ahmet, T.C. Gümülcine Başkonsolosluğu’nun Yunanistan’ın ve Azınlığın içişlerine karıştığını ileri sürerek, zaten bölgedeki Yunanlılar ve Yunan devleti, “bu açıklamayı kime yaptırtalım“ derdindeydi. İlhan Ahmet de bunu ilk ağızdan dile getirip asılsız yere, gerçeklik payından çok uzak, Azınlığın içinde kendi yanlışlarını örtbas etmek için Türkiye’nin temsilciliğini ve temsilcisini adeta hedef tahtasına koyarak mührüyle markalaştırdı. Şimdi artık bunu bir Yunanlının yapmasına da gerek kalmadı.

Bakın Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Miltiadis Varviçiotis, İlhan Ahmet ile Atina’da yaptığı görüşme sonrasında nasıl bir açıklama ve paylaşımda bulundu:

“PASOK/KINAL Milletvekili İLHAN AHMET ile görüşme.

Odak noktasında Avrupa’nın ilgi alanına giren konular ve ulusal konulardaki gelişmeler. Türkiye ile barış ve iyi komşuluk ortamında gerginliğin azaltılması ve Uluslararası Hukuka saygı gösterilmesi gerektiğine karar verdik.“

İlhan Ahmet’e tekrar soruyoruz; “Türkiye komşusu olan Yunanistan’a ve Uluslararası Hukuka saygı göstermiyor mu?

İlhan Ahmet! Varviçiotis açıkladı, “karar verdik“ diyor. Neyin kararını? Çıkıp açıklar mısın? Bu Azınlık insanı senden bu sorunun cevabını bekliyor!

İlhan Ahmet, bizim bir Türk Atasözümüz der ki; “Kılavuzu karga olanın burnu pislikten kurtulmaz, çıkmaz, kalkmaz.”

 

 

Haberin devamını oku

Bir Yorum

  1. İlhan Ahmet in çocukları devlet okullarında okumuştur.(orta ve lise). Türk okullarına ne faydası olucak ki ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu