Batı TrakyaBatı Trakya Haber

“Sadık Ahmet” Sinema Filmi Hakkında Soru Önergesi Verdi

"Yunan Çözümü" partisi (Elliniki Lisi) Meriç (Evros) Milletvekili Paris Papadakis, TRT ortak yapımı olan “Sadık Ahmet” sinema filminin geri çekilmesi için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nın müdahalesini talep ediyor.

“Yunan Çözümü” partisi (Elliniki Lisi) Meriç (Evros) Milletvekili Paris Papadakis, TRT ortak yapımı olan “Sadık Ahmet” sinema filminin geri çekilmesi için Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın müdahalesini talep ediyor. Milletvekili Papadakis, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan filmin en azından Batı Trakya’da gösterilmemesi için girişimde bulunmayı talep etti.

Milletvekili Paris Papadakis imzasıyla 27 Kasım 2023 tarihinde Dışişleri Bakanlığı’na yönelik yatırdığı soru önergesinde şu ifadelere yer veriliyor:

Yunan basını ise film le ilgili şu yorumu yapıyor:

blank

“Sadık Ahmet”li Türk filmi Trakya’da (Batı) Kıbrıs atmosferi yaratıyor”

“Atina şu anda Türkiye ile iyi ortamı sürdürmek için müzakere aşamasındadır ve bu bizim değil yalnızca Erdoğan’ın hamlesidir. Türklerin, Sadık Ahmet’i konu alan bir filmle garip ve son derece şüpheli eylemleri ve Batı Trakya Müslümanlarının haklarının ihlal edildiği iddiasına atıfla onu “azizleştirme” girişimi, Ankara’nın ülkemizde ne hazırladığını tam olarak ortaya koyuyor.

Yunan uzman Mihailidis’e göre, “Türk devletinin Yunanistan’a yönelik propagandası sinemada da hız kesmeden devam ediyor.

Trakyalı (Batı) Bozkurt Sadık Ahmet’i ve Müslüman azınlığın haklarının “ihlalini” konu alan bir film yaptılar. Atina’da kendilerini tehlikeli bir şekilde kör ediyorlar. Neden;”

Sadık, “Yunan devletinin Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin birçok hakkını tanımadığı” iddiasıyla Ankara ile işbirliği içinde siyasi mücadele vererek Gümülcine’de faaliyet gösteriyordu.

TRT’nin ortak yapımcılığını üstlendiği “Sadık Ahmet” filmi, Türk seyircisine yönelik olarak onun hayatını ve aksiyonunu beyaz perdede anlatarak, 1974 öncesi Kıbrıs’a benzer koşullar yaratıyor.

Bu, Erdoğan rejiminin bir planı değil, bu ülkenin 1960’tan bu yana, bir noktada Türk devletine “entegrasyon” hedefiyle sürekli bir arayışıdır.

Peki Yunanistan’a karşı böyle bir girişim nasıl gerçekleştirilecek?

Tabii 1974’te Kıbrıs’takine benzer bir durumun oluşması, Türkiye’nin lehine uluslararası ortamın da eklenmesiyle.

Bu ülke (Türkiye), ABD-AB ve NATO’ya yönelik onca hakarete ve düşmanca hamleye rağmen, Batılı seçkinler arasında bugün bile daha fazla saygı görüyor ve Ankara’nın askeri-İslami rejimine geleceğe dair umutlar bırakıyor.

Amaç, Yunan tarafını uyutup, Türkiye’nin bu süreçte ne gibi planları olursa olsun hayata geçirmesi için gerekli zamanı vermek. Ancak neyin peşinde olduğunun işaretleri burada ve artık görmezden gelinemeyecek kadar büyükler.”

“Yunan Çözümü” partisi (Elliniki Lisi) Meriç (Evros) Milletvekili Paris Papadakis’in soru önergesinde şu ifadeler yer alıyor:

“Sayın Bakan;

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı’nın Ahmet Sadık’ın hayatını konu alan ve kendisine ithaf edilen filmin tamamlanması münasebetiyle bir basın toplantısı düzenlendi.

TRT’nin ortak yapımcılığını üstlendiği “Sadık Ahmet” filmi, onun hayat hikayesini beyazperdeye taşıyor. Film bu yılın sonunda vizyona girecek.

Sobacı şöyle konuştu: “…Sadık Ahmet’in hayatını beyazperdeye taşımak bizim için, TRT için bir dönüm noktasıdır; kimliğimizin gölgelenmesine, bağımsızlığımızın kısıtlanmasına asla izin vermeyeceğiz. Sadık’ın bizim için anlamı çok büyük.

Elbette bir doktor olarak Batı Trakya’daki yaraları iyileştirmekle kalmamış, asimilasyonun, cehaletin ve de özgürlükten mahrumiyetin acısını iyileştirmek için de bir mücadele içerisine girmiştir. Bu nedenle bizim için değerlidir.”

Basın toplantısında merhumun oğlu (Pantrakikos takımının sponsoru) ve kızı da hazır bulundu. Oğlu ve kızı TRT’ye ve “Türkiye Cumhuriyeti”ne teşekkür ettiler.

Anlaşılacağı üzere, söz konusu film aracılığıyla, Türkiye’den Trakya’mızda, Hıristiyanlarla Müslümanlar arasındaki uyumlu ilişkileri zehirlemek ve onları “Türk” olarak göstermek amacıyla yeni propagandalar yapılıyor.

Yukarıda zikredilenlerin tümünü göz önüne alarak, sayın bakana soruyoruz:

Söz konusu filmin Yunanistan ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin bozulmasına yönelik ek bir neden olarak görülebileceğini ileri sürerek, söz konusu filmin geri çekilmesi veya en azından Trakya’mızda herhangi bir televizyon kanalıyla gösterilmeye çalışılmaması yönünde girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”

blank

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu