
Rubio Atina’da Program Yoğun Beklentiler Çok F-35, F-16
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Yunanistan-ABD 6. Stratejik Diyaloğu kapsamında Atina’ya geldi.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Yunanistan-ABD 6. Stratejik Diyaloğu kapsamında Atina’ya geldi. Görüşmelerin ana gündemini enerji, savunma, bölgesel güvenlik, yüksek teknoloji, ticaret ve yatırımlar oluştururken, Rubio’nun Pniks’te yapacağı konuşmada Batı’nın geleceğine ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Yunanistan ile ABD arasındaki 6. Stratejik Diyalog toplantılarına katılmak üzere dün gece Atina’ya geldi. Rubio’nun Atina temaslarında enerji, güvenlik, savunma, yüksek teknoloji, jeopolitik gelişmeler ve kültürel mirasın korunması başta olmak üzere çok sayıda başlık ele alınacak.
Rubio, programı kapsamında bugün ilk olarak saat 09.00’da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na giderek Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis tarafından karşılanacak. İki bakan daha sonra basına ortak açıklamalarda bulunacak ve 6. Yunanistan-ABD Stratejik Diyaloğu’nun çalışmalarını resmen başlatacak.
Rubio’nun saat 11.00’den sonra ABD’nin Atina Büyükelçiliği’ne geçerek büyükelçilik binasında gerçekleştirilen yenileme çalışmalarının açılışına katılması bekleniyor.
Saat 12.00’de ise merkezi bir otelde Yunanistan-ABD Stratejik Diyaloğu toplantıları başlayacak. Toplantılara Gerapetritis ve Rubio’nun yanı sıra iki ülkenin ilgili heyetleri katılacak.
Görüşmelerde öncelikle bölgesel meseleler ele alınacak. Ardından iki halk arasındaki bağlar, güvenlik ve hukukun uygulanması, enerji, denizcilik, teknoloji, ticaret ve yatırımlar ile savunma konuları masaya yatırılacak.
Toplantılar kapsamında Yunanistan Silahlı Kuvvetleri ile Florida Ulusal Muhafızları arasında iş birliği kurulmasını öngören bir Niyet Mektubu’nun imzalanması planlanıyor.
Ayrıca Yunanistan ile ABD arasında, 15. yüzyıla kadar uzanan arkeolojik ve etnolojik materyallerin belirli kategorilerinin ithalatına yönelik kısıtlamaların uygulanmasına ilişkin mevcut Mutabakat Zaptı’nın yenilenmesi öngörülüyor.
İki ülkenin, 1978 tarihli STCW Uluslararası Sözleşmesi kapsamında denizcilerin yeterlilik belgelerinin karşılıklı tanınmasına ilişkin bir Mutabakat Zaptı imzalaması da bekleniyor. Söz konusu anlaşmanın denizcilerin istihdam olanaklarını kolaylaştırması ve denizcilik eğitimi alanındaki Yunanistan-ABD iş birliğini güçlendirmesi hedefleniyor.
Çalışma yemeğinde ise küresel gelişmelerin ele alınacağı belirtilirken, toplantıların saat 17.00’de tamamlanması bekleniyor.
Rubio Pniks’te Batı’nın geleceğini anlatacak
Rubio’nun Atina ziyaretinin en dikkat çekici bölümlerinden biri ise saat 18.00’de Pniks’te gerçekleştireceği konuşma olacak.
Atina demokrasisinin doğduğu yer olarak kabul edilen Pniks’te, Akropolis manzarası eşliğinde konuşacak olan Rubio’nun, ABD ile Avrupa’nın ortak Batı mirasına ve Batı dünyasının geleceğine ilişkin mesajlar vermesi bekleniyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Küresel Kamu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Dylan Johnson, Rubio’nun konuşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı’nın Amerikalıları ve Avrupalıları “Batı ruhunun büyük bir yeniden doğuşu” için birleşmeye çağıracağını söyledi.
Johnson’a göre Rubio, antik Yunanistan’ın Batı medeniyetinin gelişimindeki tarihsel rolüne değinecek ve merak, cesaret, hırs ile bilinmeyeni keşfetme ruhunu Batı’nın temel özellikleri arasında gösterecek.
Rubio’nun ayrıca Batı toplumlarının önemli bir bölümünün bu temel özellikleri unuttuğu mesajını vermesi ve ABD’nin Batılı müttefiklerini “gerileyişi reddetmeye, ortak mirası savunmaya ve büyük güçler arasındaki yeni rekabet dönemine birlikte karşı koymaya” çağırması bekleniyor.
Akşam Miçotakis ile görüşecek
Rubio, Pniks’teki konuşmasının ardından saat 19.00’da Başbakanlık Sarayı’nda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir araya gelecek.
Görüşmenin ardından Miçotakis, Rubio onuruna resmi bir akşam yemeği verecek.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rubio’nun Yunanistan ziyaretinin temel amaçlarından birinin iki ülke arasındaki ortaklığın daha da derinleştirilmesi olduğunu belirtiyor. Washington, özellikle savunma iş birliği, bölgesel güvenlik ve enerji güvenliğini öncelikli alanlar arasında gösteriyor.
Rubio, Avrupa turu kapsamında Yunanistan’a hareket etmeden önce Andrews Müşterek Üssü’nde yaptığı açıklamada, Yunanistan’da yalnızca ABD’nin askeri varlığının değil, aynı zamanda güçlü ekonomik bağların da bulunduğuna dikkat çekmişti.
Stratejik Diyalog 2018’de başladı
Yunanistan-ABD Stratejik Diyaloğu 2018 yılında başlatıldı. Diyaloğun 5. turu Şubat 2024’te Washington’da gerçekleştirilmişti.
tur kapsamında yapılacak görüşmelerin, iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik iş birliğinin yanı sıra enerji, ticaret, teknoloji ve yatırım alanlarındaki ilişkilerin geleceği açısından da önem taşıdığı değerlendiriliyor.
Atina’da Rubio protestosu
Öte yandan Rubio’nun Atina ziyareti öncesinde başkentte ABD karşıtı protesto gösterisi düzenlendi.
Öğrenci dernekleri, sendikalar, işçi örgütleri ve siyasi partilerin katıldığı savaş karşıtı gösteri, Atina’daki Propilea Meydanı’nda gerçekleştirildi.
Göstericiler, ABD Dışişleri Bakanı Rubio’nun Yunanistan ziyaretini protesto ederek Amerikan Büyükelçiliği’ne doğru yürümek istedi. Ancak polis güçleri yürüyüşe izin vermedi.
Gösteri saat 21.00’den kısa süre sonra sona ererken, ulaşım nedeniyle uygulanan trafik düzenlemeleri de kaldırıldı. Eylemin herhangi bir olay yaşanmadan barışçıl şekilde tamamlandığı bildirildi.
Protestocular tarafından yapılan açıklamalarda ise ABD’nin Orta Doğu politikası ve İsrail’e verdiği destek eleştirildi. Göstericiler, Gazze’deki durum ile İran’a yönelik savaş ve bölgedeki gelişmeler üzerinden ABD yönetimine tepki gösterdi.
Protestolarda ayrıca Yunanistan’ın ABD ve İsrail ile olan yakın ilişkilerinin bölgesel gerilimleri artırdığı savunuldu ve ABD’nin bölgedeki politikalarına karşı sloganlar atıldı.
