Yunanistan Haber

Rishi Sunak’tan Miçotakis’e “Son Dakika” Golü

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, Miçotakis ile görüşmesini iptal etmesi Atina’da soğuk duş etkisi yarattı.

​İngiltere Başbakanı Rishi Sunak’ın, Miçotakis ile görüşmesini iptal etmesi Atina’da soğuk duş etkisi yarattı.

İngiltere’de bulunan Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile İngiltere Başbakanı Rishi Sunak arasında yapılması planlanan görüşmede son dakika sorunu yaşandı. Kiriakos Miçotakis, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile görüşmesinin iptal edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Başbakan, “İngiltere Başbakanı’nın planlanan toplantımızı gerçekleşmesine saatler kala iptal etmesinden duyduğum üzüntüyü ifade ediyorum” dedi ve şunu ekledi: “Yunanistan ve İngiltere geleneksel dostluk bağlarıyla birleşiyor ve ikili ilişkilerimizin çerçevesi son derece geniş.”

Yunanistan’ın Parthenon Heykelleri konusundaki tutumu iyi biliniyor. İngiliz mevkidaşımla, uluslararası anın temel zorluklarının yanı sıra bunları da konuşma fırsatı bulmayı umuyordum: Gazze, Ukrayna, iklim krizi, göç. Görüşlerinin doğruluğuna ve adaletine inanan kimse, karşıt görüşlerden asla korkmaz.”

Atina’daki resmi kaynaklardan edinilen bilgiye göre hükümet, bundan ciddi bir hoşnutsuzluğunu dile getiriyor. Toplantının İngiltere Başbakanı tarafından iptal edilmesinin “kötü” ve siyasi açıdan uygunsuz olduğunu bildiriyorlar. Bunun planlı olduğunu ve görünüşe göre Rishi Sunak’ın, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in BBC’ye söylediklerinden rahatsız olduğunu, ancak bunların şu ana kadar söylediklerinden farklı olmadığını ve Yunanistan’ın kalıcı pozisyonları olduğunu ekliyorlar. Zaten konunun İngiliz hükümetiyle değil, görüşme halinde oldukları British Museum ile ilgili olduğunu, Yunanistan’ın da bu konuda devam edeceğini vurguluyorlar.

İngiliz hükümeti, Sunak ile Miçotakis arasındaki görüşmenin iptalini doğrulayarak, İngiliz hükümetinin Başbakan Yardımcısının Yunanistan Başbakanıyla görüşeceğini kaydetti.

Ancak Yunan tarafına göre durum böyle değil. Kiriakos Miçotakis, Rishi Sunak’ın diplomatik uygunsuzluğunun ardından Salı günü planlandığı gibi görüşmeyi reddetti.

BBC’ye konuşan üst düzey bir Muhafazakar kaynak şunları söyledi: “Elgin mermerleriyle ilgili yorumlardan sonra bu toplantının yapılması imkansızdı. Bizim tutumumuz açık: Mermerler British Museum’un kalıcı koleksiyonunun bir parçası ve buraya aitler. Herhangi bir İngiliz siyasetçinin bunun müzakereye açık olduğunu öne sürmesi umursamazlıktır.”

Atina Akropol’ünün bir parçası olan Elgin Mermerleri, Londra’da Britanya Müzesi’nde yer alıyor. 1800’lü yılların başında İstanbul’da büyükelçilik yapan Lord Elgin, heykel ve kabartmalarını incelemek ve rölövelerini çıkartmak üzere izin alarak mermerleri İngiltere’ye götürmüştü. Atina, uzun yıllardır mermerlerin iadesini istiyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu