“PARMENİON 2023” Tatbikatı Hazırlıkları Devam Ediyor
Yunanistan’ın Kara, Hava, Deniz kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştirilen en geniş kapsamlı askeri “PARMENİON 2023” tatbikatı hazırlıkları devam ediyor.
Yunanistan’ın Kara, Hava, Deniz kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleştirilen en geniş kapsamlı askeri “PARMENİON 2023” tatbikatı hazırlıkları devam ediyor.
Yunanistan Silahlı Kuvvetleri’nin ulusal tatbikatlarından en büyüğü olan “PARMENION 23” 30 Eylül – 6 Ekim tarihleri arasında normal ve senaryolu olarak son aşaması Ege, Meriç (Evros) ve Sisam (Samos) bölgelerinde gerçekleştirilecek.
Yunanistan’ın Teselya bölgesinde yaşanan eşi benzeri görülmemiş sel baskınları ve başta Meriç (Evros) ili olmak üzere Rodos’ta yaşanan büyük yangınlar nedeniyle “PARMENİON” tatbikatın iptal edilmesi düşüncesi ortaya çıkmışsa da, Silahlı Kuvvetlerin personel ve imkan açısından önemli katkısıyla tatbikatın yapılması kararı alındı.
Hatırlanacağı üzere geçen yıl Milli Savunma Bakanlığı Siyasi ve Askeri liderliğinin, operasyonel hazırlığa ilişkin sonuçları açısından yararlı olmayacağına karar verilmiş ve “PARMENION 2022” tatbikatı iptal edilmişti.
Sonuçta hem tatbikattan sorumlu Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı, hem de diğer üç Karargah (Kara-Hava-Deniz) tarafından planlama birkaç hafta önceden başladı, halihazırda ön tatbikatlar yapılıyor ve tatbikata katılacak araç ve personel belirleniyor.
Kaynakların belirttiği üzere, DV Günü ile birleştirilen “PARMENION 23″ün son aşaması, Milli Bakanlığın Siyasi ve Askeri liderliğinin katılımıyla 4 Ekim’de Sisam (Samos) adasında ve 5 Ekim’de Meriç’te (Evros) gerçekleşecek.
Ağustos ayında yangınlar Dedeağaç’ın geniş bölgesinde büyük yıkıma yol açmış olsa da, Meriç’te Kara ve Hava kuvvetlerinin katılımıyla düşman saldırısına karşı koyma senaryosunun uygulanması iptal edilemezdi. Böylece bu senaryo da uygulanacak.
Tatbikatın son etabı ve DV Günü, Sofulu (Sufli) yakınlarındaki Psilos Stalos’ta bulunan eğitim atış tatbikat alanında gerçekleştirilecek. Ancak geçmişte olduğu gibi Aetos eğitim atış tatbikat alanında gece senaryosu gerçekleştirilmeyecek.
Kara, Deniz ve Hava kuvvetlerinin katılımıyla, bir düşman saldırısına karşı havadan takviye ile hava köprüsü senaryosunun ise Sisam (Samos) adasında uygulanacak.
Uygulanacak bu senaryoda savaş uçakları, saldırı helikopterleri ve deniz kuvvetlerinin desteğiyle, Volos’ta konuşlu 32. Deniz Piyade Komando Tugayı’na ait komandolar ise başrol oynayacak.
Hem Sisam’a çıkarma senaryosunda hem de genel olarak tatbikatın tüm senaryolarında Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros’un talimatıyla yeni oluşturulan Özel Harp Komutanlığı’nın rolünün oldukça yüksek olması bekleniyor.
Sisam senaryosunda komandolardan alışılmışın dışında savaş operasyonları, hava saldırıları sonrasında JTAC komandoları tarafından yardım ve Yüksek Değerli hedeflerin imhası gibi eylemlerin uygulanması bekleniyor.
Alınan emirlere göre tatbikat 24 saat esasına göre yürütülürken, Genelkurmay Başkanlığı ve Karagahların yanı sıra bunlara bağlı oluşum ve birlikler, Güvenlik Güçleri ve siyasi organlar da ihtiyaç duyulduğu ölçüde tatbikata katılıyor.
Tatbikatın ana hedefleri şunlardır:
- Uluslararası gelişmelerin Yunanistan’ın yakın ve geniş çevresinde yarattığı durumun incelenmesi ve ele alınması.
- Planların uygulanması ve Personel ve Birimlerin, Kuvvetler Arası (Kara-Hava-Deniz) Komuta ve Kontrol Doktrini prosedürlerinin uygulanması ve Kuvvetler Arası operasyonların tasarlanması ve yürütülmesi konusunda eğitim.
- Silahlı Kuvvetlerin Birleşik Savaş Alanındaki muharebe kabiliyetinin sürdürülmesi ve geliştirilmesi.
- Kriz Yönetim Sistemi ve Ulusal Uyarı Sisteminin uygulanmasının yanı sıra, Sivil Savunma ve Sivil Acil Durum Planlama hizmetlerinin organizasyonu ve işleyişine yönelik planların test edilmesi.
- Ulusal Planların uygulanması sırasında Acil Servis Şubeleri, Sivil Sektör organları, Yunan Polisi ve Sahil Güvenlik/Yunan Sahil Güvenliği arasındaki işbirliği ve koordinasyonun teşvik edilmesi.