
“Papakiler” (M113) Modernize Edilecek
Yunanistan, Amerikan M2 Bradleys veya Fransız VBCI gibi yeni araçlar almak yerine, M113 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) filosunu modernize etmeye karar verdi.
Yunanistan, Amerikan M2 Bradleys veya Fransız VBCI gibi yeni araçlar almak yerine, M113 zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) filosunu modernize etmeye karar verdi.
2000’li yılların başında beri M113 zırhlı personel taşıyıcıları modern sistemler ile değiştirmek için çalışmalar yürüten fakat herhangi bir sonuca ulaşamayan Yunan ordusu bütçe kısıtlamaları ve operasyonel gereksinimlerden kaynaklanan sorunlar nedeniyle uzun yıllardır hizmette olan yaklaşık 2900 adet M113 filosunun bir kısmını yenileyecek.
Modern zırhlı muharebe araçlarından mahrum olan Yunan Kara Kuvvetlerinin bu ihtiyacını karşılamak amacıyla farklı ülkeler ile yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı.
İlk olarak 2020 yılında ABD’den M2A2/M2A2OD Bradley’lerin alınması için bir teklif yapıldı. Daha sonra 2023 yılında 300 adetlik satış için onay verilmiş olsa da, araçların yenileme maliyetlerinin çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Hibe desteği kapsamında 62 Bradley ve uygun mali koşullarda 102 Bradley içeren bir teklif yine bütçe kısıtlamaları nedeniyle Atina hükümeti tarafından kabul görmedi.
Eş zamanlı olarak Fransa tarafından yapılan 120 adet VBCI’nin derhal teslim edilmesi ve ilave 250 aracın Yunan sanayisi ile birlikte üretilmesi teklifi de ekonomik sebeplerden dolayı reddedildi. Öte yandan Alman Rheinmetall’in KF-41 Lynx için yaptığı teklif de benzer nedenlerle ilgi görmedi.
Yunanistan Kara Kuvvetleri (GES) planlamasına göre, yenilenecek her bir TOMA için tavan 2 milyon euro olarak belirlendi. Dolayısıyla programın toplam maliyetinin 1 milyar euro olacağı tahmin ediliyor.
500 adet modernize edilecek M-113 TOMA’nın Batı Trakya’daki merkezi İskeçe’de 4’üncü Kolordu’ya bağlı Meriç (Evros) sınır bölgelerinde konuşu olarak bulunan 12 Mekanize Piyade Birliklerinde, öncelikli olarak Zırhlı Tugaylarda kullanılması hedefleniyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın (GES) elinde, Güney Koreli bir firmanın da aralarında bulunduğu M-113’ün modernizasyonu için bir dizi teklif bulunuyor. Ancak programın ön koşulu, maliyet ve teknik özelliklerin ötesinde, Ordunun operasyonel ihtiyaçlarına uygun, yerli savunma sanayisinin katılımı da bulunuyor.
Sonuç olarak Yunan ordusu M113 filosunu modernize etme kararı ile daha ekonomik bir çözüm bulmayı tercih etti. İsrailli Rafael şirketi ile Yunan METKA firması arasında işbirliğiyle 500’den fazla M113 aracı modernize edilecek. Modernizasyon, 30 mm toplara sahip uzaktan kumandalı silah istasyonları, geliştirilmiş zırh, yeni ve daha güçlü bir tahrik sistemi, gelişmiş iletişim sistemleri ve modern sensörlerin entegrasyonunu içeriyor. Modernizasyonun METKA’nın Volos kenti yakınlarında Velestino tesisinde gerçekleştirilecek olması ve maliyetlerin önerilen alternatiflere kıyasla önemli ölçüde düşük olması, bu seçeneği Atina için özellikle cazip kılıyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın genel teçhizat ihtiyacı göz önünde bulundurularak, her bir birimin maliyetinin 8 milyon euroyu aşması nedeniyle, yeni TOMA’ların belirli bir zamanda satın alınması imkânı ortadan kalkmıştır. Bu da asgari 300 TOMA alımı için yaklaşık 2,5 milyar euroluk bir bütçenin gerektiği anlamına geliyor. Yeni TOMA’ları desteklemek için ek fonlara ihtiyaç duyulurken, bu durum programın maliyetini çok daha yüksek seviyelere taşıyor.
Aynı zamanda M-113’leri onlarca yıldır kullanan Yunan Ordusu, bu tankların bakımı ve desteği konusunda muazzam bir uzmanlığa sahip. Motorlu Piyade Birlikleri ve ötesinde, ağırlıklı olarak A1/A2 versiyonları olmak üzere yaklaşık 2.900 adet M-113 zırhlı aracını kullanıyor olması, önümüzdeki yıllarda kullanılabilecek büyük bir yedek parça “deposu” olması bakımından önemli bir avantaj olduğuna vurgu yapılıyor.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın belirlediği teknik özelliklere göre M-113’ün TOMA’ya dönüştürülmesi, zırhlı aracın gücünün artırılmasını amaçlayan mekanik bir müdahaleyi kapsıyor. Böylece aracın daha fazla hız kazanması ve toplam ağırlığının da artmasıyla cephede ilk sırada Leopard muharebe tanklarını takip edebilmesi hedefleniyor.
Ayrıca muharebe sahasında beka kabiliyetini artırmak amacıyla güçlü pasif zırh kurulması ve uzaktan kumandalı 30 mm’lik topun bulunduğu taret kurulması planlanıyor. Bir dizi geliştirilmiş M-113 TOMA’nın muhtemelen SPIKE sınıfı bir tanksavar silahıyla donatılması planlanıyor. Bu özel tanksavar TOMA’lar, seçilmiş ön cephe birliklerine yönelik olup, tanklarla yan yana ve tehditlerin arttığı ortamlarda görev yapabilecek şekilde tasarlanıyor.