Yunanistan Haber

Miçotakis’in AP Milletvekilinden Soru Önergesi: “Türkiye’yi Önleyin”

Komisyon’un bu açıklamalardan (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklaması) haberi var mı? Yunanistan ve Kıbrıs'ın (Güney) MEB'lerinde yasadışı sondaj faaliyetlerini önlemek için ne gibi eylemler ve önlemler alacak?"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Avrupa Parlamentosu Milletvekili Manolis Kefalogiannis, Eylül 2020’de Türkiye ile Libya arasında imzalanan deniz sınırı anlaşmasının geçersiz olduğunu ileri sürerek Avrupa Parlamentosu Komisyonu’na soru önergesi yatırdı.

Soru önergesinin yatırılmasının nedeni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında başkent Trablus’ta katıldığı bir toplantıdaki konuşmasında, “Yaptığımız deniz yetki alanı anlaşması kapsamında, Libya’nın deniz sahalarında aktif olmak istiyoruz” demişti.

AP Milletvekili Kefalogiannis sorusunda, Avrupa Parlamentosu’nun Kasım 2022’de çok önemli bir değişiklik lehinde oy kullandığını; Libya ile Türkiye arasında Akdeniz’de imzalanan anlaşmanın, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne uymadığından üçüncü devletler açısından hukuki sonuç doğuramaz olduğunu ileri sürüyor. Dolayısıyla da Türkiye’nin Libya ile yaptığı anlaşmanın geçersiz olduğuna vurgu yapıyor.

Yunan Parlamenter Kefalogiannis soru önergesinde şu ifadeleri kullanıyor:

“Türkiye’nin Enerji Bakanı Libya’nın Trablus kentinde yaptığı konuşmasında yasadışı Türk-Libya mutabakatı kapsamında Türkiye’nin Libya deniz alanlarında faaliyet göstermeye ve Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki ‘haklarını’ hatırlatmaya hazır olduğunu belirtti.

Avrupa Parlamentosu, 23 Kasım 2022 tarihinde Libya’daki duruma ilişkin aldığı kararla yaptığı ilgili değişiklikle, Libya ile Türkiye arasında Akdeniz’de imzalanan deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat Zaptı’nın, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne uymamaktadır ve bu nedenle üçüncü devletler açısından hukuki sonuçlar doğuramaz.

A.B  Parlamentosu kararı, ayrıca Libyalı yetkililere, 2019 Türkiye-Libya mutabakat zaptını iptal etmelerini ve 3 Ekim 2022’de imzalanan müteakip hidrokarbon anlaşmasının üçüncü ülkelerin Münhasır Ekonomik Bölgelerinde Kıbrıs (Güney) ve Yunanistan olmak üzere, yasa dışı sondaj faaliyetlerine izin veren hiçbir maddesini uygulamamaları çağrısında bulunuyor.

AB Komisyon heyetine sorulur;

-Komisyon’un bu açıklamalardan (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın açıklaması) haberi var mı? Yunanistan ve Kıbrıs’ın (Güney) MEB’lerinde yasadışı sondaj faaliyetlerini önlemek için ne gibi eylemler ve önlemler alacak?”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu