Yunanistan Haber

Miçotakis: “Burada Her Gün Gerçek Bir Savaş Yaşanıyor”

Başbakan Miçotakis Zelensky ile ortak basın toplantısında: "Burada her gün gerçek bir savaş yaşanıyor" dedi.

Başbakan Miçotakis Zelensky ile ortak basın toplantısında: “Burada her gün gerçek bir savaş yaşanıyor” dedi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky arasındaki görüşme, siren sesleri altında planlanandan 15 dakika daha fazla, toplamda 45 dakika sürdü.

Toplantı Odessa limanında Ukrayna Cumhurbaşkanının konvoyunun yakınında meydana gelen patlamanın gölgesinde gerçekleşti. Toplantıda balistik füze saldırısı ve hava savunmasının devreye sokulacağı bilgisi verilirken sirenlerin de duyulması dikkat çekti. Bilindiği gibi Ukrayna hava savunması karşı önlemler başlattı.

Başbakan, ilk olarak kentin limanını ziyaret ederek Ukrayna Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi ve Karadeniz ve Tuna üzerinden geçen tahıl ihracat koridorunun işleyişi hakkında bilgi aldı.

Kiriakos Miçotakis daha sonra Odessa limanının yönetim binasına giderek burada Volodymyr Zelensky ile baş başa görüştü. Ardından iki ülke heyetlerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı.

Görüşmeler sırasında Başbakan Miçotakis, Yunanistan‘ın Ukrayna’ya devam eden desteğinin yanı sıra Avrupa ve Avrupa-Atlantik perspektifine olan sağlam desteğini yineledi.

Başbakan Miçotakis, Yunanistan için özel tarihi ve kültürel öneme sahip bir şehir olan Odessa’ya vurgu yaparak, Yunanistan’ın Ukrayna’nın yeniden inşasına yardım etme isteğine de dikkat çekti.

Atina’daki bilgilere göre toplantıda, Yunanistan’ın Avrupa’nın güney tedarik koridorunun işletilmesinde önemli bir rol oynadığı ve Balkanlar ile Doğu Avrupa’nın ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için dikey bağlantı koridorunu geliştirdiği enerji sektörü gibi diğer işbirliği alanları da değerlendirildi.

İki lider, hemen, birkaç gün önce vurulan ve aralarında 5’i çocuk 12 sivilin ölümüyle sonuçlanan yerleşim kompleksine giderek, kurbanların anısına anıta buketler bıraktı.

Başbakan Miçotakis, daha sonra ulusal hayırsever Grigoriou Maraslis’in eski ikametgahında bulunan Filiki Eterya (Yunanca: Φιλική Εταιρεία), Osmanlı Devleti’nden bağımsızlık kazanmak amacıyla bir grup Yunan’ın 1814 yılında kurmuş olduğu bir cemiyettir) Müzesi’ni ziyaret ederek, Filiki’nin üç kurucusu Nikolaos Skoufas, Athanasios Tsakalov ve Emmanuel Xanthos anısına müzenin avlusunda dikilen anıta çelenk koydu. Miçotakis, kendisini müzede karşılamak için toplanan Diaspora Yunanlıları ve gurbetçilerle konuşma fırsatı buldu.

Başbakan Miçotakis burada yaptığı kısa konuşmasında şunları dile getirdi:

“Yunanistan da bu çabanın dışında kalamaz”

blank“Karşılamanızdan dolayı teşekkür ediyorum, kent komplekslerinin bombalanması nedeniyle en içten başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Rusya’nın sivillerin, küçük çocukların ve hatta bebeklerin ölümüne yol açan eylemlerinden tiksindiğimizi ifade ediyoruz.

Odessa’ya özellikle gelmek isterdim; başardık ve programlarımızı Başkan Zelensky ile koordine etmenin bir yolunu bulduk. Böylece size yakın olduğumuzu bilirsiniz, Ukrayna’yı destekliyoruz, ancak aynı zamanda Yunan köklerinizi ayakta canlı tutmak için verdiğiniz mücadelede de destekliyoruz. Sizinle tanışmam için bana verdiğiniz fırsattan çok etkilendim ve sanırım hepimiz özellikle Mariupol Helenizminin trajedisi karşısında şok olduk. Bu zor günleri geride bırakmak ve geleceğe daha iyimser bakmak için elimizden gelen her şeyi yapmak istiyoruz. Ama bugün buraya gelme zahmetine katlandığınız için gerçekten teşekkür ediyorum ve size en iyisini diliyorum. Tüm Avrupa Ukrayna’nın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini destekliyor. Ve tabii ki Yunanistan da bu çabanın dışında kalamaz.

Sonuçta Odessa, Mariupoli ile birlikte yüzyıllar boyunca Karadeniz kıyısında Helenizmin hayati bir merkeziydi. Ve kısa bir süre önce iki ülke arasındaki asırlık bağın canlı devamı olan Yunan diasporasının temsilcileriyle tanışmanın özel mutluluğunu yaşadım. Ve günümüzde şehir, Rus istilasına ve işgaline karşı mücadeleyi yansıttığı için devletleri, toplumları ve ortak tarihi yolumuzu birleştiren bağları ikiye katlıyor.

Buradaki varlığımın, tüm özgür dünyanın kahraman halkınıza duyduğu saygıyı yansıttığına inanıyorum. Aynı zamanda ülkem Yunanistan’ın yanınızda kalma kararlılığının da altını çiziyor. Kendi topraklarınızı, ulusal egemenliğinizi ve aynı zamanda on milyonlarca Ukrayna vatandaşının onurunu savunma çabasının destekçisi.

Arkadaşım Volodymyr, misafirperverliğiniz için tekrar teşekkür ederim. Yunanistan, ulusal bütünlüğünü savunmak için verdiği bu haklı mücadelede Ukrayna’yı desteklemeye devam edecektir. Ve benim kişisel olarak şu anda Odessa’da olmam, ortak tarihimizin istediği gibi Helenizmin her zaman burada olacağı anlamına geliyor.

Zelensky’den Miçotakis’e teşekkür

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky, Odessa’da Kiriakos Miçotakis ile yaptığı ortak açıklamada, “Buraya gelme cesaretini bulduğu için Yunanistan Başbakanı’na teşekkür ediyorum ve desteği için teşekkür ediyorum” dedi.

“Miçotakis Heyetiyle Birlikte Korku Dolu Anlar Yaşadı“

blank

Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in Ukrayna’nın Odessa bölgesine ziyareti sırasında, Yunanistan Başbakanı’nın bulunduğu kent Rusya tarafından vuruldu.

Odessa’da Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin konvoyunun yakınında meydana gelen patlamanın ardından hükümet kaynaklarına göre Başbakan Kiriakos Miçotakis ve Yunan heyeti güvende.

Rus Telegram kanallarında geçen bilgiye göre Zelensky, Yunanistan Başbakanı ile görüşmek ve Kırım’daki sabotajdan dolayı özel harekat askerlerini ödüllendirmek için bugün Odessa’ya gitti.

Ödül töreninin limanda yapılması gerekiyordu ve saat 11.43’te Rus balistik füzesinin gelişine bağlı olduğu iddia edilen bir patlama meydana geldi.

Başbakan Miçotakis’in dışında heyette 8 kişi bulunuyor ve Miçotakis’in heyetinin güvenliğinden sorumlu Yunan misyonunda yer alan Devlet Bakanı Stavros Papastavrou patlama sonrasında protothema.gr’ye daha önce “Hepimiz iyiyiz” dedi.

Yunanistan Başbakanı, Avrupa Halk Partisi Zirvesi için Bükreş’e gitmeden önce birkaç saat kalmak amacıyla beklenmedik bir şekilde Ukrayna’ya geldi. Ancak Odessa’dayken hava sahası alarmı verdi.

Yerel basında Odessa’nın İskander füzesi ya da Onyx füzesi tarafından vurulduğu bildiriliyor. Resmi olarak herhangi bir duyuru yapılmadı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu