Yunanistan Haber

Miçotakis Balkan Ülkeleri Liderlerini Yemeğe Bekliyor

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Yunanistan’ı “bölgesel aktör” yapmak üzere kolları sıvadı.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis Yunanistan’ı “bölgesel aktör” yapmak üzere kolları sıvadı.

Atina’da Miçotakis hükümeti kaynaklarına göre, Başbakan Kiriakos Miçotakis’in girişimiyle, Batı Balkanlar ve AB üye devletlerinden bazı  liderlerin katılımıyla 21 Ağustos Pazartesi günü Atina’da Başbakanlık Maksimu Sarayı’nda Avrupa’nın geleceğinin ele alınacağı gayri resmi bir akşam yemeğinde buluşacak.

Aynı kaynaklar tarafından, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in de olumlu yanıt verdiği Başbakan Miçotakis’in davetinin hem içerikli hem de sembolik olduğunu belirtiliyor.

Sembolik, çünkü 21 Haziran’da Yunanistan’ın AB Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında gerçekleşen ve birçok AB ülkesinin katılımının yolunu açan AB-Batı Balkanlar Zirvesi’nin “Selanik Deklarasyonu”nun üzerinden 20 yıl geçti.

Selanik Zirvesi’nin 20. yılını doldurması ve Başbakan Miçotakis’in bölge liderlerini davet etmesi, son dört yıldır bölgedeki jeopolitik ve enerji ayak izini güçlendiren Yunanistan’ın, Batı Balkanların yanında olduğunun altını çizmek için bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Avrupa ailesinin bir üyesi olarak, aynı zamanda bölgenin en büyük ekonomisi olarak Yunanistan’ın Batı Balkanlar’ın yanında yer aldığını ancak Birliğe katılımın şartları olan Avrupa entegrasyonunu arzuladığı ifade ediliyor.

Atina’daki yemekli buluşmaya Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatoviç, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacheski, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu Başkanı Borjana Kristo katılacak. Cumhurbaşkanı düzeyinde davet edilen Arnavutluk temsil edilmeyecek. Slovenya Cumhurbaşkanı’nın ise olumlu yanıt veremediği belirtiliyor.

Bu yemekli buluşmaya AB üyesi bölge ülkelerinden Bulgaristan Başbakanı Nikolai Denkov, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç ve Romanya Ion-Marcel Ciolacu katılması bekleniyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu