Yunanistan Haber

Keridis: “Türkiye’nin Kablo Döşenmesine Karşı Çıkacağını Düşünmüyorum”

Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların önemli başlıklarından biri haline gelen elektrik kablosu projesi, Atina’da yeniden gündeme geldi.

Doğu Akdeniz ve Ege’de deniz yetki alanları üzerinden Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlıkların önemli başlıklarından biri haline gelen elektrik kablosu projesi, Atina’da yeniden gündeme geldi.

Yunanistan’da iktidar partisi Yeni Demokrasi’nin Parlamento Sözcüsü ve Pantion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Dimitris Keridis, Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir tartışma konusu olan elektrik bağlantı kablosu projesiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Keridis, Türkiye’nin kablonun döşenmesine karşı doğrudan bir müdahalede bulunmasını beklemediğini savunarak, “Türkiye kendi bildiğini yapacak, kendi açıklamalarını yapacak ama oraya kadar” dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki konuşmasını değerlendiren Yeni Demokrasi Partisi Parlamento Sözcüsü ve Pantion Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Dimitris Keridis, ERTnews Radio 105.8’e yaptığı açıklamalarda Türkiye ile ilişkilerden İsrail-Yunanistan ilişkilerine ve kablo projesine kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

“Yunanistan’ın dış politikası başkaları tarafından belirlenmiyor”

Miçotakis’in BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasını “çok sağlam, ciddi ve kurumsal” olarak nitelendiren Keridis, Yunanistan’ın dış politikasının başka ülkelerin tutumlarına göre şekillenmediğini söyledi.

Keridis, “Yunanistan hukuk, istikrar ve barış ülkesidir ve herkesle iş birliği yapmak istiyor. Türkiye’nin Avrupa perspektifini de büyük ölçüde destekledi” ifadelerini kullandı.

Miçotakis’in Türkiye konusunda neden daha yumuşak bir tutum sergilediği yönündeki soruya ise Keridis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilerin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu tarafından çok daha sert biçimde dile getirildiğini söyledi.

“Ege ve Doğu Akdeniz’de hemen bir kriz görmüyorum”

Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin uzun vadeli bir mesele olduğunu belirten Keridis, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeminde şu aşamada Türkiye’nin iç siyaseti, F-35 meselesi ve İsrail ile yaşanan rekabetin öne çıktığını savundu.

Keridis, “Ben Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yakın zamanda bir kriz görmüyorum” dedi.

Ancak Türkiye’nin son yıllarda güçlendiğini ve Atina’nın buna göre kendi hazırlıklarını yapması gerektiğini de belirten Keridis, “Zaman içinde bir sorun var. Türkiye güçlendi, bu nedenle Yunanistan kendi işlerini yoluna koymalı” ifadelerini kullandı.

Keridis ayrıca Türkiye ile İsrail arasındaki rekabetin özellikle Suriye üzerinden belirginleştiğini öne sürerek, ABD’nin Orta Doğu’daki rolünün azalmasının bölgedeki aktörler açısından yeni bir alan oluşturduğunu söyledi.

Kablo konusunda dikkat çeken açıklama

Keridis’in açıklamalarındaki en dikkat çekici bölüm ise Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir tartışma konusu olan elektrik kablosu projesine ilişkin değerlendirmeleri oldu.

Keridis, Türkiye’nin kablonun döşenmesine karşı doğrudan bir adım atacağını düşünmediğini belirterek şöyle konuştu:

“Türkiye kendi bildiğini yapacak, kendi açıklamalarını yapacak ama oraya kadar. Çünkü karşısında bütün Avrupa var ve hukuk yüzde 100 bizim tarafımızda.”

Kabloların daha önce de farklı bölgelerde döşendiğini savunan Keridis, Güney Kıbrıs’ın telekomünikasyon kablolarıyla bağlantılı olduğunu hatırlattı.

Yunanistan’ın projeyi takvim doğrultusunda sürdüreceğini söyleyen Keridis, “Elektrik bağlantısı da zamanı geldiğinde ve takvim doğrultusunda gerçekleşecek. Kıbrıs’ın (Güney) enerji alanındaki izolasyondan çıkacağından hiç şüphem yok” ifadelerini kullandı.

“Türkiye bayrak gösterisi yaptı ve çekildi”

Keridis, Türkiye’nin daha önceki süreçte bölgede gerçekleştirdiği faaliyetlere de değindi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis’in konuya ilişkin açıklamalarını hatırlatan Keridis, “Türkler bir bayrak gösterisi yaptılar ve ardından ayrıldılar. Araştırma tamamlandı” dedi.

Bu ifadeler, Atina’nın söz konusu projede Türkiye ile yeni bir doğrudan gerilim yaşanmasını beklemediği yönündeki yaklaşımını ortaya koydu.

“İsrail stratejik ortak, ancak Filistin görmezden gelinmemeli”

Keridis, Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yanı sıra Yunanistan’ın İsrail ile stratejik ilişkilerine de değindi.

İsrail’in Yunanistan açısından “stratejik bir ortak” olduğunu söyleyen Keridis, bunun Filistin meselesinde yaşananların görmezden gelinmesi anlamına gelmediğini savundu.

Keridis, “İsrail stratejik bir ortaktır. Bu, Filistin halkının dramına gözlerimizi kapattığımız anlamına gelmez” dedi.

Yunanistan’ın İsrail ile ilişkilerinin geçmişine de değinen Keridis, söz konusu yakınlaşmanın 2010 yılında dönemin Başbakanı Yorgo Papandreu döneminde başladığını, daha sonra Aleksis Çipras hükümeti tarafından da sürdürüldüğünü hatırlattı.

Keridis ayrıca İsrail yönetiminin kendi çıkarları açısından Filistin devletinin kurulmasını da içeren bir çözüm perspektifine sahip olması gerektiğini söyledi.

Atina’nın mesajı: Gerilim değil, kontrollü ilerleme

Keridis’in açıklamaları, Atina’nın bir yandan Türkiye’nin bölgesel ve askeri kapasitesindeki artışı yakından takip ettiğini, diğer yandan ise kablo projesi nedeniyle yeni bir Türkiye-Yunanistan krizinin ortaya çıkmasını beklemediğini ortaya koyuyor.

Özellikle deniz yetki alanları, Ege ve Doğu Akdeniz’deki enerji projeleri ve Güney Kıbrıs’ın enerji bağlantıları konusunda iki ülke arasında yaşanan görüş ayrılıkları dikkate alındığında, Atina’dan gelen “Türkiye karşı çıkabilir ancak doğrudan müdahale etmez” mesajı, projenin bundan sonraki aşamasının da Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından yakından izleneceğine işaret ediyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu