
Kavala’da Halil Bey Camii’nde Sıra Dışı Bir Etkinlik
Yunanistan’ın Kavala kentindeki tarihi Halil Bey Camii, önümüzdeki günlerde sanal gerçeklik teknolojisi ile tiyatroyu buluşturan sıra dışı bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Yunanistan’ın Kavala kentindeki tarihi Halil Bey Camii, önümüzdeki günlerde sanal gerçeklik teknolojisi ile tiyatroyu buluşturan sıra dışı bir sanat etkinliğine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Kavala Belediyesi Şehir Tiyatrosu (DIPETHE) iş birliğiyle gerçekleştirilecek olan “White Dwarf – Beyaz Cüce” adlı interaktif VR (Sanal Gerçeklik) performansı, Kavala’nın tarihi yapılarından Halil Bey Camii’nde (yerel halk arasında Eski Müzik Okulu olarak da bilinir) seyirciyle buluşacak.
Yolanda Markopoulou’nun yönettiği ve Poliplanity Productions tarafından hayata geçirilen yapım, 24 Mayıs Pazar ve 25 Mayıs Pazartesi 2026 tarihlerinde, tiyatronun 2025-2026 ikinci sanat sezonu programı kapsamında sergilenecek.
Sanal ve Fiziksel Gerçeklik Bir Arada
Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın himayesinde düzenlenen “White Dwarf”, dünyaca ünlü fizikçi J. Robert Oppenheimer’ın ilk atom bombasını geliştirme sürecini ve bu tarihi “doğuş hikayesini” konu alıyor. Seyirciyi performansın merkezine alan etkinlik, sanal gerçeklik ile izleyici katılımını birleştiren farklı bir deneyim sunuyor.
Yönetmen Yolanda Markopoulou, gösterinin teknik detaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, izleyicinin daha VR gözlüklerini takmadan önce, kendisi için özel olarak tasarlanmış mekana adım attığı andan itibaren sanal ile gerçek arasındaki sınırların bulanıklaştığı bir atmosfere gireceğini belirtiyor. Seyirciler bu süreçte adeta bir “bilimsel deneyin” parçası haline gelerek, nükleer enerjinin kullanımı konusundaki etik sorularla yüzleşmeye davet ediliyor.
“Atom Bombası Bir Beyaz Cüce Olsaydı?”
Projeye adını veren “Beyaz Cüce” kavramı, uzayda enerjisini tükettikten sonra büyük bir patlama yapmadan, mutlak bir sessizlik içinde sönen yıldızları ifade ediyor. Eser, “Eğer atom bombası da bir beyaz cücenin kaderini paylaşsaydı ne olurdu? Yıkım getirmek yerine, bir odada sessizce kilitli kalsaydı ve geleceğin bir müzesinde sadece bir sergi nesnesi olsaydı?” sorusunun etrafında şekilleniyor. Yapımda, atom bombasının babası Oppenheimer’ın bilimsel araştırmaları, Hiroşima’daki nükleer bombardımanın 12 yaşındaki sembol kurbanı Sadako Sasaki’nin hikayesiyle harmanlanıyor.
Selanik ve Atina’dan Sonra Kavala Duraklarında
Daha önce 63. Selanik Film Festivali’nin yeni nesil sinema (Immersive – All Around Cinema) bölümünde prömiyerini yapan, ardından 2024 yılında Atina’daki ünlü Benaki Müzesi’nde özel bir alanda sahnelenen interaktif performans, turne kapsamında şimdi de Kavala’daki Halil Bey Camii’nin tarihi atmosferine taşınıyor.
Proje Kadrosu ve Teknik Ekip
Yönetmen: Yolanda Markopoulou
Oyuncular: Ifigenia Karamitrou, Nikos Kardonis, Eleana Kafkala, Chloe Livathinou, Thanos Tsakalidis
Katılımcı Ekip: Kavala DIPETHE Gençlik Deneyimsel Tiyatro Atölyesi “What if ?? Vol.4”
Senaryo: Yolanda Markopoulou, Markos Tsoumas
Görüntü Yönetmeni: Angelos Papadopoulos
Orijinal Müzik ve Ses Tasarımı: Manolis Manousakis
3D Tasarım ve Animasyon: Haris Lalousis
Yapım Tasarımı: Paris Mexis
Artırılmış Gerçeklik Anlatımı: Slaps, Kostas Ordoumbozanis
Mikseler / Mastering: Konstantinos Stylianou
Dramaturji Danışmanı: Ioanna Valsamidou
Post Production Sorumlusu: Michael Tebinka
Grafik Tasarım ve Sosyal Medya: Dimitris Gkelbouras
İletişim: Konstantina Georgiou
Teknik Yönetim: Nikos Charalampidis
Yapım Koordinatörü: Vicky Strataki
Yapımcılığını Poliplanity Productions’ın üstlendiği turne, Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın maddi desteğiyle ve Aikaterini Laskaridi Vakfı’nın katkılarıyla gerçekleştiriliyor.
Gösterim Takvimi ve Bilet Detayları
Sınırlı kapasite nedeniyle saat başı seanslar halinde gerçekleştirilecek olan 30 dakikalık performansın programı şu şekildedir:
24 Mayıs Pazar 2026 Seansları: 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00
25 Mayıs Pazartesi 2026 Seansları: 19:00, 20:00, 21:00
Önemli Bilgiler:
Etkinlik Mekanı: Halil Bey Camii / Eski Müzik Okulu (Kavala)
Dil Dağılımı: VR film içeriği İngilizce, interaktif canlı performans bölümleri ise Yunanca olarak sunulacaktır.
Yaş Sınırı: 12 yaş ve üzeri
Bilet Fiyatları: Genel giriş 8 Euro, öğrenci biletleri 5 Euro.
Bilet Satış: Fiziksel bilet satışları her gün 11:00 – 14:00 ve 18:00 – 20:00 saatleri arasında Antigoni Valakou Tiyatrosu gişesinden yapılmaktadır. Detaylar ve rezervasyon için Kavala DIPETHE ile iletişime geçilebilir.