Yunanistan Haber

İsrail Dışişleri Bakanı: “Üç Ülkenin İşbirliğini Genişletmeye Çalışacağız”

“İki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek ve bölgesel istikrarı güçlendirmek için iyi bir fırsat. 3+1" grubunun (Yunanistan, İsrail, Kıbrıs + ABD) bölgedeki diğer ülkelerle bir toplantı yapmasını umuyorum.""

Atina’da bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, “Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail’in ortak değerlere, ekonomik işbirliğine ve güvenlik alanında işbirliğine dayanan ayrılmaz bir ittifakı var” dedi.

Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı’nın sona ermesinin ardından yaptığı ortak açıklamalarda Yair Lapid, pandemi sonrasında ülkelerin kendilerine fayda sağlamak ve vatandaşlarının yaşamlarını iyileştirmek için yeni işbirliği yolları bulmaya çalıştıklarını kaydetti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Negev Forumu oluşturulurken Yunanistan, İsrail ve Güney Kıbrıs arasındaki üçlü işbirliği modelinin düşünüldüğünü kabul ederek, Negev Forumuna özel bir atıfta bulundu. Lapid, “Ekonomik girişimler yaratan zorluklar karşısında birlikte çalışmayı bilen ülkeler arasında yakın ilişkiler ve hükümetler arasında yakın bir diyalog var” dedi.

“İki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek ve bölgesel istikrarı güçlendirmek için iyi bir fırsat.”

blank

Dışişleri Bakanı Lapid, bu bağlamda, İsrail’in Türkiye ile ilişkilerinin iyileştirilmesinin yanı sıra yakın ilişkilere olan bağlılığı daha da güçlendirmek için Atina’ya gelmesinin kendisi için önemli olduğunu söyledi. Bakan Lapid, “İki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek ve bölgesel istikrarı güçlendirmek için iyi bir fırsat” ifadelerini kullandı.

İsrailli Bakan, “Bunu sizinle tam bir koordinasyon içinde yapacağız. Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail başta bölgesel güvenlik olmak üzere ciddi konularda işbirliği yapmanın yollarını arıyorlar” dedi.

Üç ülkenin güvenlik için birlikte çalışma kabiliyetinin, vatandaşlarının güvenliği ve bölgede terörle mücadele için önemli olduğunu kaydetti.

Konuk Bakan daha sonra enerji işbirliğine değindi. Üçlü işbirliğinin enerji piyasasına vurgu yaptığına dikkat çeken Bakan Lapid, Ukrayna’daki savaşın Avrupa ve Orta Doğu’daki enerji piyasalarının yapısını değiştirmeyi amaçladığını kaydetti. Bunun riskler içerdiğini, aynı zamanda birlikte düşünmeleri gereken tehditleri de içerdiğini değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Lapid, önümüzdeki aylarda devam eden üç ülkenin işbirliğini genişletmeye ve diğer ülkeleri de dahil etmeye çalışacağını söyledi. Bu bağlamda, “3+1” grubunun (Yunanistan, İsrail, Kıbrıs + ABD) bölgedeki diğer ülkelerle bir toplantı yapmasını umduğunu ifade etti.

“Ukrayna’da toprak masum vatandaşların kanıyla ıslandı”

İsrail Dışişleri Bakanı, basın toplantısındaki konuşmasının girişinde, Ukrayna’daki savaş suçlarını kınadı. Üçlü Toplantının zor zamanlarda gerçekleştiğini kaydetti.

Bakan Lapid, “Avrupa’da savaş oluyor. Bir kez daha büyük ve güçlü bir ülke, küçük bir komşuyu mazeretsiz işgal etti. Toprak masum vatandaşların kanıyla ıslandı. Ukrayna’dan gelen görüntüler korkunç. Rus kuvvetleri savaş suçları işledi. Bu savaş suçlarını açıkça kınıyorum.”

Aynı zamanda bu karanlıkta bir ışık olduğunu da kaydetti. “İnsanlar sessiz değil, alaycı değiller, sadece finansal çıkarlar ve kârlar tarafından yönlendirilmiyorlar. Büyük ülkeler Ukrayna’yı desteklemek için toplandı. Ayrıca bize 21. yüzyılda devletlerin gücünün ittifaklarının gücü ve güç çarpanları üretme yetenekleriyle ölçüldüğünü hatırlatıyor.” İfadelerini kullandı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu