Yunanistan Haber

İkinci Köprü Yapımında İlerleme Kaydedildi

Yunanistan-Türkiye arasında "Kipi (Bahçeköy) - İpsala" sınır kapısına Meriç Nehri üzerine ikinci yeni köprü yapımı projesinin "İkinci İhale Komitesi Tutanaklarının Onaylanması" ve bir sonraki aşamaya geçilmesi kararı alındı.

“EGNATIA ODOS SA” şirketi Yönetim Kurulu, 3 Mart 2022 tarihli toplantısında, Yunanistan-Türkiye arasında “Kipi (Bahçeköy) – İpsala” sınır kapısına Meriç Nehri üzerine ikinci yeni köprü yapımı projesinin “İkinci İhale Komitesi Tutanaklarının Onaylanması” ve bir sonraki aşamaya geçilmesi kararını aldı.

“EGNATIA ODOS SA” şirketi, “Kipi (Bahçeköy) – İpsala” sınır kapısı bölgesindeki 2. karayolu köprüsü bölüm R15.02, Referans Kodu 5973 ve bütçesi 2.239.829.00 euro artı KDV olan projenin bir sonraki aşamasına geçilmesi ve prosedürün devamına karar verildiğini duyurdu.

“EGNATIA ODOS S.A” Yönetim Kurulu, proje çalışmasının ekonomik bir bakış açısıyla değerlendirilmesinden sonra en avantajlı olarak sunulan 946,450,00 euro artı KDV, İ. MAVRAKİS VE ORTAKLIKLARI – TEKNİK ETÜDLER OFİSİ S.A yapı şirketine verilmesine karar verdi.

2004 yılında konuşulmaya başlandı

Köprünün yapımı projesine 2004 yılında konuşulmaya ve görüşmelere başlandı, ancak bugüne kadar bir türlü yapılamadı, bu defasında köprünün yapılması gündemde ve önemli bir ilerleme kaydedilmişe benziyor.

Köprü, hem Yunanistan hem de Türkiye için ulusal öneme sahip bir proje olarak nitelendiriliyor, çünkü iki ülke arasında artan trafiğin daha sorunsuz yönetimine büyük ölçüde katkıda bulunacak ve iki ülke arasında mal taşımacılığını önemli ölçüde kolaylaştıracak.

Yunanistan ile Türkiye arasında Ulaştırma Bakanları tarafından 22/01/2004 tarihinde Atina’da imzalanan mutabakat zaptı temelinde, Avrupa Ulaştırma Koridoru Selanik – İstanbul’un oluşturulması konusunda anlaşmışlardı.

Bu çerçevede, iki ülke Dışişleri Bakanları arasında 10/6/2006 tarihinde İstanbul’da 2. sınır ötesi karayolu köprüsünün yapımına ilişkin anlaşma imzalanmıştı. İki hükümet arasındaki ilgili anlaşmanın onaylanması 3579 sayılı yasa gereği Yunan Parlamentosu tarafından onaylanmış ve 133. sayılı 18.06.2007 tarihli Resmi Gazetede yayınlanmıştı.

26/6/2013 tarihinde Türkiye Karayolları Müdürlüğü ile Yunanistan’ın Egnatia Odos S.A şirketi arasında yukarıdaki sözleşmenin 5. maddesine istinaden ihale dokümanlarının hazırlanması ve 2. Kipi – İpsala köprüsünün yapımı için mutabık kalınmıştı.

Tüm bu gelişmelerden sonra 2021 yılı sonundan kısa bir süre önce, Egnatia Odos şirketi, Kipi – İpsala yeni köprüsü için 13 aylık bir sözleşme süresi ile nihai bir çalışmanın hazırlanması için uluslararası bir ihale ilan ettiğini duyurmuştu.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu