Yunanistan Haber

“Hedef, İşgalci Türk Ordusundan Kurtulmaktır”

Gerapetritis, Türkiye ile pozitif ortamı değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Kıbrıs sorunu ile ilgili de Türk Ordusun Kıbrıs’ta “işgalci” olduğunu dile getirdi ve hedefin bundan kurtulmak olduğuna vurgu yaptı.

“Önemli hedef, Kıbrıs ve Kıbrıs halkı, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, Türk işgal ordusundan ve anakronik garantiler sisteminden ve herkesin Kıbrıs işlerine müdahale etme haklarından kurtulmasıdır.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Türkiye ile pozitif ortamı değerlendirmeye hazır olduğunu söyledi. Ancak Kıbrıs sorunu ile ilgili de Türk Ordusun Kıbrıs’ta “işgalci” olduğunu dile getirdi ve hedefin bundan kurtulmak olduğuna vurgu yaptı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Yunanistan’ın Türkiye ile son dönemde oluşan pozitif atmosferi değerlendirmeye ve anlaşmazlıkların çözümü için diyaloğa hazır olduğunu dile getirdi. Gerapetritis Dışişleri Bakanı olduktan sonra ilk ziyaretini Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdi ve Rum mevkidaşı Konstantinos Kombos ile bir araya geldi.

Gerapetritis ziyarete ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Kombos ile yaptığı görüşmede Kıbrıs sorunu, ikili ilişkiler, bölgesel işbirlikleri, Avrupa Birliği (AB) konuları ve uluslararası gelişmelerin ele alındığını belirtti.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Yunan Bakan Gerapetritis, “Kıbrıs sorununa adil, sürdürülebilir ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak, Yunanistan’ın dış politikasının en önemli ulusal önceliği olmaya devam ediyor. Bu çözüm Birleşmiş Milletler Teşkilatı Güvenlik Konseyi kararları ile tanımlanan çerçeve içinde iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çözümü olmalıdır.” Dedi.

Yunanistan’ın son döneme Türkiye ile ilişkilerde oluşan olumlu atmosferi değerlendiren Bakan Gerapetritis, “Kıta sahanlığının ve Münhasır Ekonomik Bölge’nin (MEB) sınırlandırılmasına ilişkin ikili anlaşmazlığın çözümü amacıyla Deniz Hukukuna dayalı bir diyalog için gerekli koşulları oluşturmaya ve yaratılan mevcut olumlu havadan yararlanmaya hazırız.

Türkiye’nin, Yunanistan’ın kırmızı çizgilerinden ve ulusal önceliklerinden geri adım atacağı anlamına gelmeyen bir yakınlaşma yolunu samimiyetle isteyip istemediğini zaman gösterecek.

“Hedef, işgalci Türk Ordusundan kurtulmaktır”

Kıbrıs sorununun adil bir şekilde çözülmesi büyük bir önceliktir. Önemli hedef, Kıbrıs ve Kıbrıs halkı, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler, işgalci Türk Ordusundan ve anakronik garantiler sisteminden ve herkesin Kıbrıs işlerine müdahale etme haklarından kurtulmasıdır.

Çözüm işlevsel olmalı ve yeniden birleşmiş Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’ne hak ettiği geleceği sağlamalı. Ayrıca Avrupa müktesebatının Kıbrıs topraklarında kesintisiz uygulanması garanti altına almalıdır. Bu çerçevede, Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti ile her düzeydeki tam koordinasyonumuz, Yunanistan için istikrarlı bir pusula ve Kıbrıs’taki politikamızın mihenk taşıdır. Sahada hiçbir şekilde oldu bittiyi kabul etmeyeceğiz.

Aynı dostluk ve karşılıklı saygı ruhuyla, Yunanistan’ın Kıbrıs sorununu çözme çabalarını yeniden başlatmada Kıbrıs’ı sürekli olarak desteklediği mesajını vermek için bugün buradayım.

Başbakan Miçotakis, son Avrupa Konseyi’nde, Başkan Hristodulidis’in önerileri temelinde Kıbrıs’ın daha aktif bir AB rolü talebine tam destek verdiğini ifade etti. Yunanistan BM çerçevesinde aynı istikrarlı desteği sunmaya devam edecek.

Uluslararası Hukuk ilkelerine tam saygı temelinde, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney), daha geniş bölgemizin barış, refah ve istikrarı için hem ikili hem de çok taraflı olarak birlikte çalışıyorlar.

Ülkelerimiz, yeşil geçişin yanı sıra göçün etkin yönetimi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi ikili ve uluslararası çıkarları ilgilendiren diğer konuları vurgulayarak örnek bir şekilde ikili enerji işbirliğini derinleştirdi.

Mükemmel ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin ötesinde, ülkelerimizin dış politikası için çok önemli bir gelişme olan üçlü ve çok taraflı planların oluşturulmasında itici güç olmayı başarmıştır.

Doğu Akdeniz bölgesindeki ve daha geniş Orta Doğu’daki zorlukların farkında olarak, diyalog, işbirliği ve tüm tarafların uluslararası hukuka bağlılığı yoluyla bölgesel bir güvenlik çerçevesinin sağlamlaştırılmasını kararlılıkla sürdürüyoruz.

Bu oluşumlar kimseyi dışlamıyor, ancak her zaman Uluslararası Hukuk Şartı’nın ilke ve değerlerine saygı gösterilmesi koşuluyla.

Yunanistan, Kıbrıs (Güney) ve İsrail’in üçlü işbirliğini ve ABD’nin 3+1 mekanizmasına katılımını güçlü bir şekilde desteklemektedir, çünkü bu planı barış ve istikrar koşullarının geliştirilmesi için temel bir araç olarak değerlendiriyoruz. Aynı şekilde, Mısır ve sırasıyla Lübnan, Ürdün ve Filistin ile önemli üçlü işbirliği planına yatırım yapıyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Back to top button