Avrupa | Balkanlar

Güney Kıbrıs Sırbistan’la Silah Takası Yaptı

Sırbistan, Güney Kıbrıs'tan 11 Rus yapımı askeri helikopter aldı. Karşılığında Güney Kıbrıs’a hangi silahları verdi.

Sırbistan, Güney Kıbrıs’tan 11 Rus yapımı askeri helikopter aldı. Karşılığında Güney Kıbrıs’a hangi silahları verdi.

Güney Kıbrıs hükümeti ve Sırbistan 2021’de tamir edilmesi gereken eskimiş Mi-35 helikopterlerini belirtilmemiş bir fiyat karşılığında satın alma konusunda anlaştılar ve Belgrad bunun bir kısmını Sırp yapımı silahlar ihraç ederek telafi etti.

Belgrad yakınlarındaki Batajnica Hava Üssü’nde gazetecilere verdiği demeçte Vucic, “Kıbrıslı kardeşlerimize değerinin yarısından fazlasını kendi silahlarımızla, çoğunlukla da toplarımızla ödedik” dedi.

Ayrıca, 311 milyon euro değerindeki 48 adet Sırp yapımı kundağı motorlu obüslerin isimsiz bir ülkeye satıldığını da duyurdu. Vucic, “Sürecin hâlâ parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.” dedi.

blank

Batı Balkanlar’ın en büyük ordularından birine sahip olan AB adayı Sırbistan, hâlâ eski Sovyet askeri teknolojisine güveniyor ancak son yıllarda Batı ve Çin silah sistemleri ve uçaklarını satın almaya başladı.

Haziran ayında Vucic, Belgrad’ın Fransız Dassault firmasından Rafale savaş uçakları satın almak için görüşmelerde bulunduğunu bildirmişti. Sırbistan zaten Airbus’tan helikopter ve nakliye uçağı satın aldı.

Sırbistan askeri açıdan tarafsız olmasına rağmen, ittifaka katılmayı arzu etmeyen ülkelere yönelik bir program olan NATO’nun Barış için Ortaklık programına katılıyor.

Belgrad, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana Moskova ile askeri işbirliğini azalttı ve işgali kınadı. Ancak Avrupa Birliği ve diğer Batılı ülkelerden farklı olarak Moskova’ya yaptırım uygulamadı.

Sırbistan’ın savunma bütçesi 1,43 milyar dolar, yani GSYİH’nın %2’si.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu