Yunanistan Haber

Güney Kıbrıs Baf’ın Güneybatısında Harekete Geçti

Çalışmalara hız veren Güney Kıbrıs yönetiminin hidrokarbon araştırmaları çalışmalarında oldukça ilerleme sağladığı belirtiliyor.

Güney Kıbrıs harekete geçti ve 20 Ekim – 30 Ocak 2024 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Baf’ın güneybatısında sondaj hazırlıkları yapmak üzere bir alan ayırdı. Çalışmalara hız veren Güney Kıbrıs yönetiminin hidrokarbon araştırmaları çalışmalarında oldukça ilerleme sağladığı belirtiliyor.

​BİRLİK Gazetesinin yakından takip ettiği çalışmalar hakkında, şu ana kadar Güney Kıbrıs MEB’indeki araştırma faaliyetleri ile ilgili haberi aşağıdaki gibidir:

Parsel 2

Parsel 2’nin kapladığı alan 4.736 kilometrekaredir. Ortak girişim Eni Kıbrıs Limited / Kogas Kıbrıs Limited / TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. 2D ve 3D sismik araştırmalar gerçekleştirdi.

Parsel 3

parsel 3’ün kapladığı alan 3.510 kilometrekaredir. Ortak girişim Eni Kıbrıs Limited / Kogas Kıbrıs Limited / TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. 2D ve 3D sismik araştırmalar gerçekleştirdi.

Parsel 5

5. Parsel’in kapladığı alan 4.555 kilometrekareye eşittir. ExxonMobil Araştırma ve Üretim Kıbrıs (Offshore) Limited / QatarEnergy International E&P LLC ortak girişimi, 3 boyutlu sismik araştırmalar gerçekleştirdi.

Parsel 6

6. Parsel’in kapladığı alan 3.420 kilometrekaredir. Şubat 2018’de Eni Kıbrıs Limited / TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. ortak girişimi tarafından “Calypso-1” araştırma kuyusunun faaliyetleri tamamlandı. Elde edilen veriler ve yapılan ön analizler, evaporit örtüsünün altındaki kayalarda geniş bir doğal gaz kolonunun varlığını ortaya koymuştur. “Calypso” rezervuarında bulunan doğal gaz miktarının tahmin edilebilmesi için keşif değerlendirme programı kapsamında daha ileri jeolojik ve jeofizik projelere/çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Ayrıca Ekim 2022’de “Kronos-1” arama kuyusunun faaliyetleri tamamlandı ve ön sonuçlar rezervuardaki toplam doğal gaz miktarının 2,5 Tcf olduğunu gösteriyor. Ayrıca Aralık 2022’de “Zeus-1” araştırma kuyusunun ön sonuçları, toplam 2-3 Tcf doğal gaz miktarını gösterdi.

Parsel 7

7. Parsel’in kapladığı alan 4.560 kilometrekareye eşittir. Ortak girişim TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. / Eni Kıbrıs Limited araştırma çalışmalarını planlıyor.

Parsel 8

Parsel 8’in kapladığı alan 4.560 kilometre kareye eşittir. Ortak girişim Eni Kıbrıs Limited / TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. araştırma çalışmalarını planlar.

Parsel 9

9. Parsel’in kapladığı alan 3.209 kilometrekaredir. Ortak girişim Eni Kıbrıs Limited / Kogas Kıbrıs Limited / TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. 2D ve 3D sismik araştırmalar gerçekleştirdi. Blok 9’da, “Onasagoras-1” (2014) ve “Amathousa-1” (2015) araştırma kuyuları kazıldı ve bu, ekonomik olarak işletilebilir bir hidrokarbon konsantrasyonunun bulunmadığını gösterdi.

Parsel 10

10. Parsel’in kapladığı alan 1.927 kilometrekareye eşittir. ExxonMobil Arama ve Üretim Kıbrıs (Offshore) Limited / QatarEnergy International E&P LLC ortak girişimi, “Glafkos-1” arama kuyusunun faaliyetlerini 2019 yılında tamamladı. Ortaya çıkan veriler, kalın bir doğal gaz sütununun varlığına işaret ederken, yapılan ön analizlere göre rezervuarın toplam 5 ila 8 trilyon fit küp doğal gaz içerdiği tahmin ediliyor. “Glaukos-1” sondajından önce, “Delphini-1” hedefi üzerinde 2019 yılında tamamlanan sondaj operasyonları gerçekleştirilmişti; ancak bu operasyonlar, kullanılabilir bir hidrokarbon konsantrasyonu tespit edilmemişti. 2022 yılında sahada “Glaukos-2” değerlendirme sondajı tamamlanmış olup, sonuçları değerlendirme aşamasındadır.

Parsel 11

11. Parsel’in kapladığı alan 1.472 kilometrekareye eşittir. Ortak girişim TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. / Eni Kıbrıs Limited, “Onisiforos-1” arama kuyusunun faaliyetlerini Eylül 2017’de tamamladı ancak işletilebilir bir hidrokarbon konsantrasyonu tespit etmedi.

Parsel 12 – “Afrodit” Doğal Gaz Sahası

parsel 12’nin kapladığı alan 386 kilometre kareye eşittir. Chevron Kıbrıs Limited / NewMed Energy Limited Ortaklığı / BG Kıbrıs Limited konsorsiyumuna “Afrodit” doğal gaz sahası için Hidrokarbon İşletme Lisansı verildi. Söz konusu blokta bugüne kadar iki boyutlu ve üç boyutlu sismik araştırmalar yapıldı. 2011 yılındaki “Kıbrıs A-1” arama kuyusu, “Kıbrıs A-2” değerlendirme kuyusu ve 2013 yılındaki doğal gaz üretim testinin sonuçları, 4,5 trilyon kübik feet düzeyinde bir doğal gaz sahasının (“Venüs”) varlığını ortaya koymuştur..

Lefkoşa’nın verdiği arama ve işletme ruhsatları şunlardır:

“Parsel 2 – Ocak 2013’te verildi

Eni Kıbrıs Limited (%60) – “Çalıştırıcı”

KOGAS Kıbrıs Limited (%20)

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%20)

Parsel 3 – Ocak 2013’te verildi

Eni Kıbrıs Limited (%50) – “Çalıştırıcı”

KOGAS Kıbrıs Limited (%20)

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%30)

Parsel 5 – Aralık 2021’de verildi

ExxonMobil Arama ve Üretim Kıbrıs (Offshore) Limited (%60) – “Çalıştırıcı”

QatarEnergy International E&P LLC (%40)

Parsel 6 – Nisan 2017’de verildi

Eni Kıbrıs Limited (%50) – “Operatör”

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%50)

Parsel 7 – Eylül 2019’da verildi

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%50) – “Yönetici”

Eni Kıbrıs Limited (%50)

Parsel 8 – Nisan 2017’de verildi

Eni Kıbrıs Limited (%60) – “Yönetici”

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%40)

Parsel 9 – Ocak 2013’te verildi

Eni Kıbrıs Limited (%60) – “Yönetici”

KOGAS Kıbrıs Limited (%20)

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%20)

Parsel 10 – Nisan 2017’de verildi

ExxonMobil Arama ve Üretim Kıbrıs (Offshore) Limited (%60) – “Yönetici”

QatarEnergy International E&P LLC (%40)

Parsel 11 – Şubat 2013’te verildi

TotalEnergies EP Kıbrıs B.V. (%50) – “Yönetici”

Eni Kıbrıs Limited (%50)

Hidrokarbon İşletme Lisansı

Parsel 12 (Venüs) – Kasım 2019’da verildi

Chevron Kıbrıs Limited (%35) – “Operatör”

NewMed Energy Limited Ortaklığı (%30)

BG Kıbrıs Limited (%35)

Afrodit Doğal Gaz Sahası

Haziran 2015’te Parsel 12’nin lisans sahibi, 4,5 trilyon fit küp (Tcf) doğal gaz hacmine sahip olduğu değerlendirilen Afrodit sahasının geliştirilmesinin ekonomik olarak uygun olduğunu açıklamış ve ardından bir Geliştirme ve Üretim Planı sunmuştur.

Parsel 12’nin lisans sahibi, küresel doğal gaz piyasasındaki mevcut ekonomik ve ticari ortamı dikkate alarak, Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı (ΥΕΕΒ) ile işbirliği içinde, mevcut koşullar altında en iyi seçeneğin doğalgazdan yararlanmanın olduğu sonucuna varmıştır. “Venüs” sahası, deniz altı boru hattıyla taşınacağı Mısır’a satışıdır.

12. Parsel lisans sahibi ile YEEB arasında Kalkınma ve Üretim Planı anlaşmasına ilişkin görüşmeler tamamlanmış ve Kasım 2019’da Afrodit sahası için Güney Kıbrıs tarafından verilen ilk Hidrokarbon İşletme Lisansı verilmiştir.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu