Yunanistan Haber

Gerapetritis Karşıladı, Miçotakis Evinde Ağırladı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i Dışişleri Bakanı Gerapetritis havalimanında karşılarken, Başbakan Miçotakis ise evinde ağırladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’i Dışişleri Bakanı Gerapetritis havalimanında karşılarken, Başbakan Miçotakis ise evinde ağırladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e “ABD-Yunanistan ilişkilerinin bu kadar güçlü olduğu başka bir zaman hatırlamıyorum” dedi.

blank

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, İstanbul ziyaretinin ardından Yunanistan’ı ziyarete gelen ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’i Girit adasında Hanya’daki evinde kabul etti.

Görüşmenin sıcak ve samimi bir atmosferde gerçekleştiği belirtilirken, iki ülkenin yakın işbirliği teyit edildiği, Yunanistan ile ABD arasında ilişkilerin en iyi durumda olduğu üzerinde mutabakata varıldığı ifade ediliyor.

Başbakan Miçotakis, Blinken’i karşıladıktan sonra ve görüşme öncesinde kameralar karşısında, “Stratejik işbirliğimizin derinliğini simgeleyen en iyi yer burası, Girit adasındaki Suda’dır. İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin en iyi seviyede olduğu bir dönemde sizleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Elbette çok zor ve sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz ve bölgeye barış ve güvenliğin geri dönmesi için müttefik olarak birbirimizin yanında yer almamız, ikili ilişkilerimizi güçlendirmemiz çok önemli.” İfadelerini kullandı.

Blinken de Miçotakis’e teşekkür ettikten sonra şunları dile getirdi:

“Konuşacak çok şeyimiz var ve bu yüzden buradayım”

blank

“Beni evinizde ağırlamanın hem mesleki hem de kişisel açıdan çok büyük bir onur olduğunu size söylemek isterim. Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok Yunan arkadaşım var ve birisini evinizde ağırlamanın ve karşılamanın ne demek olduğunu çok iyi biliyorum. Bu benim için çok önemli ve size teşekkür ediyorum. İkili ilişkiler konusunda söylediklerinize ben de katılmak isterim.

Ben son 30 yıldır bu işi yapıyorum ve Büyükelçimize de ABD ile Yunanistan arasındaki dostluğun, ilişkilerin bu kadar güçlü olduğu başka bir zaman hatırlamadığımı, bunun da iki ülke arasındaki yakınlıktan kaynaklandığını söyledim. Bu iki halk arasındaki yakınlıktan ve her şeyden önce gösterdiğiniz liderlikten kaynaklanmaktadır ve bunun için minnettarız.

Şimdiye kadar karşılaştığımız en zor zorluklardan bazılarıyla karşı karşıyayız, ancak ister Ukrayna olsun, ister Orta Doğu’da güvenlik ve istikrar olsun, ister Gazze’deki savaş olsun, birlik içinde olmamız gelecek için bize muazzam bir güç ve perspektif veriyor. Konuşacak çok şeyimiz var ve bu yüzden buradayım. Ne düşündüğünüzü duymak ve işbirliğinizin ve ittifaklarınızın ABD için çok önemli olduğunu söylemek istiyorum.”

Blinken saat 17:00’den kısa bir süre sonra Hanya’ya geldi ve burada Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis tarafından karşılandı. İkili baş başa kısa bir görüşme gerçekleştirdi.

Başbakan Miçotakis ile gerçekleştirilen toplantıya Yunanistan tarafında ise Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Dışişleri Müsteşarı Aleksandra Papadopulu, Başbakanlık Diplomasi Ofisi Müdürü Büyükelçi Anna Maria Bura ve Başbakanın Uluslararası Politika ve Kamu Diplomasisi özel danışmanı Aristotelia Peloni katılıyor.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu