Yunanistan Haber

Gerapetritis: “Egemenliğimiz ve Adaların Silahsızlandırılması Söz Konusu Değil”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde gelinen noktayı değerlendirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde gelinen noktayı değerlendirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis katıldığı SKAİ televizyonunda, son günlerde Yunanistan’da eski Eğitim Bakanı Yardımcısı ve Yeni Demokrasi Partisi Milletvekili Angelos Sirigos’un Lozan Anlaşması ile ilgili söylemlerinden sonra gündeme oturan tartışmalara ilişkin konuştu ve konuya açıklık getirerek, Lozan Antlaşması’nın değiştirilmesinin söz konusu olmadığını ve hiçbir zaman da olmayacağını ekledi. “Bu bizim için kutsal, sağlam bir hukuki temeldir” diyen Bakan Gerapetritis, “Ülkenin egemenliğine ilişkin konular hiçbir zaman tartışılmayacak ve değiştirilmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Bugün Cumartesi öğleden sonra Girit adasının Hanya kentinde yapılacak Miçotakis-Blinken görüşmesi için Dışişleri Bakanı Gerapetritis, ikili ilişkilere, enerji ve savunma işbirliği gibi açık konulara odaklanacağını vurguladı.

Bakan Gerapetritis F-35 savaş uçakları konusuna da değinerek, “ikilinin görüşmesinde F-35 konusunun da gündeme getirilecek, bununla ilgili Olumlu gelişmeler yaşayacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Gerapetritis şöyle konuştu:

“Silahlı kuvvetlerin güçlendirilmesi dış politikayı da güçlendirdi. Ülke özel bir ağırlık kazanıyor, silahlı kuvvetlerin geliştirilmesi önemli bir konu. Bu sorunun biteceğini düşünüyorum, Yunanistan’ın programa girmesi an meselesi. F-16’lar konusunda Türkiye’nin ABD ile ne yaptığı önemli değil, biz kendimizi farklılaştırmıyoruz.

Amerikan diplomasisinin diğer ülkelere savunma yardımını nasıl yapacağını belirlemediğimizi anlıyoruz; savunma ittifakı çerçevesinde, NATO çerçevesinde, bütünlük kuralına saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Müttefik bir ülkeye karşı hiçbir teçhizat kullanılmasın.”

Son olarak Yunanistan-Türkiye ilişkilerine değinen Dışişleri Bakanı Gerapetritis şunları söyledi:

“Yunan-Türk ilişkilerinde artık Türkiye ile görüşüyoruz ve barış içinde yaşamanın ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Türkiye ile uygulamada ve sürekli kanıtlanmış olan karşılıklı anlayış ve samimiyet var. Gerilimlerin ve krizlerin olmadığı, anlayışın olduğu bir tartışma ve anlayış düzeyine ulaştık. Mevcut fikir ayrılıklarının gerginlik yaratmamasını istiyoruz. Bizim ve Başbakan Kiriakos Miçotakis’in vizyonu, kendine güveni olan güçlü bir Yunanistan, geride bırakmak istediğim şey bu.

​Adalıların egemenlik meselesi tartışılmıyor, özellikle de adalılar kendilerini güvende hissetsinler. Biz savaş peşinde değiliz, hoşgörülüyüz, düşman değiliz. Türkiye’den bize egemenlik meselesi ortaya konulmadı, adaların askerden arındırılma ve gri bölgeler konusunu duyuyorum, ama bu konu hiçbir zaman gündeme getirilmedi ve açık ve net bir şekilde bu konunun gündeme getirilmesine izin vermem. Kimin ne istediğinden bağımsız olarak, Yunanistan sahip olduğu hakların bir karış zerresini dahi vermeyecektir. Egemenliği asla tartışmayacağız.

Kıta sahanlığı ve MEB, Lahey’de veya Hamburg’daki Uluslararası Deniz Hukuku Mahkemesi’nde sonuçlanabilecek bir müzakere meselesidir. Bir şeyi tartışmadık, gelecekte olacak. Adım adım ilerliyoruz, sıçrama yapmayacağız, her seferinde samimiyetimizi kanıtlayarak ilerleyeceğiz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu