Yunanistan Haber

Elmina Kopeluzu: “Yunan Şehri Dedeağaç İçin Bir Dönüm Noktası”

Elmina Kopeluzu, “Dedeağaç” (Aleksandrupolis) isimli yüzer LNG depolama ve sıvılaştırma ünitesi gemisinin Dedeağaç için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor.

Elmina Kopeluzu, “Dedeağaç” (Aleksandrupolis) isimli yüzer LNG depolama ve sıvılaştırma ünitesi gemisinin Dedeağaç için bir dönüm noktası olduğunu söylüyor.

Gastrade şirketi Yönetim Kurulu Başkanı ve Şirketin kurucu hissedarı Bayan Elmina Kopeluzu, “Dedeağaç” (Aleksandrupolis) isimli yüzer LNG depolama ve sıvılaştırma ünitesi gemisinin Dedeağaç’a ulaşmasıyla ilgili yaptığı açıklamada şunları ifade ediyor:

“Bugün, Gastrade’in ilk özel yapım gaz tankerinin gelişiyle hepimiz için çok özel bir gün. Yüzer sıvılaştırılmış doğal gaz ünitesinin hayata geçirilmesini işaret eden ve Aleksandrupolis LNG’nin operasyonunun başlamasının önünü açan dönüm noktası niteliğinde bir gün. Tüm Güneydoğu Avrupa için bir enerji merkezi haline getirilmekte olan bu Yunan şehri için bir dönüm noktası.

“Bugün buraya ulaşmamızda pek çok kişinin katkısı oldu. Ancak bunca zaman yanımızda olan Dedeağaç sakinlerine ve kurumlarına özellikle teşekkür etmek istiyoruz. Küçük bir karşılık olarak FSRU’muza “Dedeağaç” ismini verdik. Kendi adıma bu günü, 15 yıl önce kendisinin hayal edip hayata geçirdiği böylesine önemli bir projenin bugün uygulamasının son aşamasına girdiğini gören babam Dimitris Kopeluzos’a adamak istiyorum.”

FSRU Dedeağaç Mart ayının başında hizmete girecek

blank

Gastrade SA’nın başkan yardımcısı ve genel müdürü Konstantinos Sifneos, “Dedeağaç” gemisinin deniz bölgesine demirlemesine ve Güneydoğu Avrupa’daki yeni doğal gaz giriş kapısı olan FSRU’nun işletilmesine ilişkin zaman çizelgesini şu şekilde yorumluyor:

Doğal gaz arz kaynaklarına ilişkin enerji haritasını farklılaştırması nedeniyle enerji altyapı güvenliği açısından stratejik öneme sahiptir. Gaz tankeri halihazırda Dedeağaç limanında demirlemiş durumda ve yarından sonraki gün, Makri’nin karşısındaki limanın 17 kilometre (yaklaşık on deniz mili) güneybatısındaki kalıcı demirleme noktasına doğru yola çıkması bekleniyor. Hava şartlarına bağlı olarak en geç bir hafta içerisinde özel römorkörler yardımıyla altısı önde, altısı arkada olmak üzere 12 kanca ile geminin bağlanması tamamlanacak.

Bir sonraki adım şamandıranın kıyı ile iletişim sistemi olan “göbek kordonu” ile bağlantısıdır. Esasen bilgiyi yüzer istasyondan alttaki tesisata ve oradan da kıyı istasyonuna aktaracak olan iletişim kabloları setidir. Aynı zamanda su altı borusunun yüzer boruyla bağlantısı da gerçekleştirilecek.

Bu bir hortumla yapılacak. Şamandıra üzerinde bu iki bileşenin (iletişim sistemi ve deniz altı borusu dahil) bağlanacağı, bilgi iletebilecek ve esas olarak şamandıra üzerinde “özel bir balkon” bulunmaktadır. Sıvılaştırılan gazı su altına taşıyabilecek ve oradan da karadaki şebekeye ulaştıracak.

15-20 Ocak tarihleri arasında testler başlayacak. Montaj işi tamamlandıktan sonra boşaltmak için ilk geminin yanaşmasını bekleyeceğiz bu, tüm ekipmanların (brülörler, gazlaştırıcılar vb.) gerekli tüm testlerinin yapılacağı test gazı olacaktır.

Aynı zamanda, karadaki boru hattının DESFA ağına bağlantısı da gerçekleşecek. Amphitritis ölçüm ve düzenleme istasyonu tamamlanacak ve artık FSRU faaliyete başlamaya hazır olacak. Sanırım 15 ile 20 Ocak arasında test yükü gelecek ve tüm testler altı ila yedi haftalık bir süre içinde yapılacak, bu nedenle muhtemelen Şubat sonu Mart ayı başlarında tam kapasite hazır olacağız.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu