
Eğriboz Beşik Gibi 4.3 Büyüklüğünde Yeni Deprem ve 100’den Fazla Artçı Sarsıntı!
Eğriboz Adası’nda hareketli saatler yaşanıyor. Pazartesi (8 Haziran) sabaha karşı meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki yeni deprem, bölge sakinlerinde büyük paniğe yol açtı.
Yunanistan’ın Eğriboz Adası, Pazartesi günü sabaha karşı meydana gelen yeni bir depremle sarsıldı. Bölgede halkın sabrını sınayan sarsıntıların ardı arkası kesilmezken, şu ana kadar 100’ün üzerinde artçı sarsıntı kaydedildi. Tedbir amacıyla ilkokullar tatil edilirken, hasar tespit çalışmaları da hızla başladı.
Eğriboz Adası’nda hareketli saatler yaşanıyor. Pazartesi (8 Haziran) sabaha karşı meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki yeni deprem, bölge sakinlerinde büyük paniğe yol açtı. Atina Rasathanesi Yerbilimleri Enstitüsü verilerine göre; sarsıntının merkez üssü Neo Prokopio (Yeni Ürgüp) bölgesinin 9 kilometre güneybatısı olarak belirlenirken, depremin 16,4 kilometre derinlikte gerçekleştiği açıklandı. Ana sarsıntının hemen ardından birkaç dakika içinde büyüklüğü 2’yi aşan 4 artçı deprem daha kaydedildi.
Sismologlar Sakin: “Bu Bir Deprem Fırtınası”
Deprem Kurumu (OASP) Başkanı Efthimios Lekkas, eviaonline sitesine yaptığı açıklamada sakin olunması çağrısında bulundu. Lekkas, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Süreç uzayabilir ancak çok daha büyük bir deprem beklemiyoruz. Karşı karşıya olduğumuz durum, kısa süre içinde çok sayıda sarsıntının üretildiği bir ‘deprem fırtınasıdır’. Büyük fay hatlarını tutmalarına rağmen, çok büyük depremler üretme kapasitesi olmayan küçük faylardan bahsediyoruz.”
Lekkas ayrıca, bu hareketliliğin yakından takip edilen meşhur “Eğriboz Fayı” ile bir ilgisi bulunmadığını vurgulayarak, vatandaşları ilk 48 saat boyunca eski, hasarlı veya daha önceki depremlerde yıpranmış binalardan uzak durmaları konusunda uyardı.
Okullar Tatil Edildi, Üniversite Sınavları Devam Ediyor
Deprem sonrası Neo Prokopio ve çevre bölgelerde güvenlik amacıyla önlemler artırıldı. Yetkili teknik ekiplerin okullardaki kontrolleri tamamlanıncaya kadar; Neo Prokopio’daki ilköğretim okulları (ilkokul ve anaokulları), Neo Prokopio Ortaokulu ve Mandudi Kreşi’nde eğitime bugünlük (Pazartesi) ara verildi. Öte yandan, ülke genelinde yapılan Panhellenik (Üniversiteye Giriş) Sınavları’nın bölgede kesintisiz ve normal seyrinde devam edeceği açıklandı.
Hasar Tespit Çalışmaları Başladı: Maddi Destek Sağlanacak
İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Doğal Afetlerin Etkilerini Azaltma ve Rehabilitasyon Genel Müdürlüğü’ne (GDAEFK) bağlı iki ayrı uzman ekip; Neo Prokopio ve Dafnusa köylerinde hasar gören evleri tek tek incelemek üzere sabah saatlerinden itibaren sahaya indi.
Bakanlık, depremzedelerin mağduriyetinin giderilmesi adına, temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik ilk acil durum yardımı ile ev eşyası zararlarını karşılayacak ödenekler için yasal sürecin hızla işletileceğini duyurdu.
Bakan Turnas: “Hasarlı Evlere Kesinlikle Girmeyin”
Bölgedeki gelişmeleri yerinde inceleyen İκlim Krizi ve Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Evangelos Turnas, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Ulusal Rasathane ve Yerbilimleri Enstitüsü sismologları ile sürekli iletişim halindeyiz. Depremin tam resmini netleştirebilmemiz için bir 24 saate daha ihtiyacımız var. O zamana kadar itidal ve dikkat şart. Görünür hasarı olan hiçbir eve bugün kesinlikle girilmemeli. Vatandaşlarımızın konaklaması için belediye başkanımız ve köy muhtarlarımız koordineli bir şekilde alternatif alanlar hazırladı.”
Bakan Turnas, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğunu belirterek, “Ekiplerimiz yerel yönetimlerle iş birliği içinde çalışıyor. Amacımız zararları hızla kaydedip gerekli adımları atarak vatandaşlarımızın en kısa sürede normal günlük yaşantılarına dönmelerini sağlamaktır” dedi.