Yunanistan Haber

Dendias: “Kıbrıs Meselesini Bir Kenara Bırakırsak Gelecekte Yunan-Türk İlişkilerini Kirletiriz”

Savunma Bakanı Nikos Dendias Selanik’te katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye’ye önemli mesajlar gönderdi.

Savunma Bakanı Nikos Dendias Selanik’te katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye’ye önemli mesajlar gönderdi.

Yunanistan Milli Savunma Bakanı Nikos Dendias, ECONOMIST’in Powergame.gr işbirliğiyle düzenlediği Üçüncü Selanik Büyükşehir Zirvesi’nde (The Third Thessaloniki Metropolitan Summit) yaptığı konuşmada Türkiye’ye mesaj gönderdi.

Bakan Dendias, “Eğer Türkiye ile ortak bir anlayış noktasına ulaşırsak çok devasa fırsatlar var. Bu anlayış aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümünü de içermektedir. Kıbrıs meselesini bir kenara bırakırsak gelecekte bu Yunan-Türk ilişkilerini geri dönerek kirletiriz.” İfadelerini kullandı.

“21. yüzyılda revizyonizm kabul edilemez ve uluslararası hukuku ihlal eden, jeopolitik denge ve istikrarı tehdit eden, mutabakata varılan sınırları bozan davranışlar kabul edilemez” diyen Dendias, Ukrayna’daki savaşa da atıfta bulunarak, “Diğer güçlerin, revizyonist güçlerin tarihsel açıdan hassas bir bölgenin kırılgan istikrarını baltalamasına izin vermemeliyiz” dedi.

Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan-Türkiye ilişkilerine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

“Kıbrıs meselesini bir kenara bırakırsak gelecekte Yunan-Türk ilişkilerini kirletiriz”

blank

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk müesses nizamı, ilerlemek için bu oyunun kuralları olduğunu anlamaları gerektiğinin farkına varırlarsa, Uluslararası Hukuk, Deniz Hukuku ve her türlü tartışmada bu bağlam dikkate alınmalı ve katılımcılar diğer ülkenin uluslararası düzeyde tanınmış sınırlarına saygı duymalıdır ve egemenlik Avrupa’da da tartıştığımız bir konu değil, o zaman Türk-Yunan ilişkilerinin ilerlemesi için bir yol vardır.

Eğer Türkiye ile ortak bir anlayış noktasına ulaşırsak çok devasa fırsatlar var. Bu anlayış aynı zamanda Kıbrıs sorununun çözümünü de içermektedir. Kıbrıs meselesini bir kenara bırakırsak gelecekte bu Yunan-Türk ilişkilerini geri dönerek kirletiriz.

Ama öte yandan Türkiye halâ yerel hükümdar olma hayali kuruyorsa ve yaşadığı ekonomik zorluklarla sadece zaman kazanmaya çalışıyorsa, o zaman üzgünüm ki er ya da geç geri adım atacağız ve 2020-2021’de Ege ve Doğu Akdeniz’de karşılaştığımız gibi böyle bir durumla karşı karşıya kalacağız.

Eğer seçim yapmak zorunda kalsaydım, ilkinin gerçekleşmesini umardım ve şunu söylemeliyim ki, Yunanistan, Türkiye ile olan anlaşmazlığı çözmek için elinden geleni yapmaya hazırdır. Ve her zaman söylediğimiz gibi, tango oynamak için iki kişi gerekiyor.”

“Atatürk’le aynı seviyeye, belki de daha yükseğe ulaşma konusunda büyük hedefleri var”

blank

Bakan Dendias, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında ise, “yeniden seçildikten sonra rotasının değiştiğini fark ettik. Son dönemiyle karşı karşıyayız, Atatürk’le aynı seviyeye, belki de daha yükseğe ulaşma konusunda büyük hedefleri var ve bu onun Türk-Yunan ilişkilerine damgasını vurmak için son şansı.” İfadelerini kullandı.

“Yunanistan’ın geniş coğrafyada birincil rolü var”

blank

Balkanlar bölgesiyle ilgili olarak, Yunanistan’ın çok önemli bir şekilde istikrarın, güvenliğin sağlamlaştırılmasını, kalkınma için koşulların oluşmasını ve Balkan ülkeleri ile Avrupa’ya köprü olma tercihinin doğruluğunu istediğini vurguladı. Avrupa kıtasında istikrar ve güvenliği tehlikeye atan Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle yaşanan olaylar nedeniyle bunun doğrulandığını dile getirdi.

Bakan Dendias, “Güneydoğu Avrupa stratejisi, politikamızın sonraki adımlarını belirliyor ve bizi aşırıcılık, terörizm, insan ticareti, yabancı düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı gibi diğer risklerle ve zorluklarla mücadele etmekle karşı karşıya bırakıyor. Bütün bunlar için Yunanistan’ın geniş coğrafyada bir rolü ve nedeni, aslında birincil rolü var. İşbirliği, karşılıklı anlayış, Avrupa-Atlantik yolu ama aynı zamanda demokrasi, katılım kurumlarının yaratılması, Avrupa’nın gururlu yapısı, ülkemiz ve bölgemiz için daha iyi bir geleceğe giden yoldur.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu