Yunanistan Haber

Dendias, Borrell’e Türkiye’yi Şikayet Mektubu Gönderdi

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'nin Bulamaç (Farmakonisi) adasında yasa dışı faaliyetler içinde bulunduğunu ileri süren bir mektup gönderdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin Bulamaç (Farmakonisi) adasında yasa dışı faaliyetler içinde bulunduğunu ileri süren bir mektup gönderdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias dün, 10 Ocak tarihinde, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margaritis Schinas, AB’nin Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komisyon Üyesi Virginijus Sinkevicius’a bir mektup gönderdi.

Dendias mektubunda, “Yunan Sahil Güvenlik’e ait bir devriye botunun, Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Farmakonisi’nin (Bulamaç) güneydoğusundaki deniz alanında avlanan üç Türk balıkçı teknesini tespit etmek için görev yaptığı sırada (05.01.2023) Yunan karasularında bir Türk Sahil Güvenlik teknesi tarafından taciz edildi.” İfadelerine yer veriyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin bu tekrarlanan uygulamasının tehlikeli bir güvenlik ortamı yarattığını ve Ankara’nın Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimi tırmandırmak için bir araç olarak kullanabileceği bir “kaza” olasılığını artırdığını belirtiyor.

blank

Ayrıca mektupta, Türk balıkçıların işbirliğinden kaçınarak sadece Yunan Sahil Güvenlik teknelerine karşı değil, aynı zamanda Yunan balıkçı teknelerine karşı da Yunan balıkçıların yasal olarak balıkçılık faaliyetlerine yönelik genellikle saldırgan tavırlar sergilediğine dikkat çekiyor.

Dışişleri Bakanı, böyle bir gelişmenin sonuçlarının daha geniş bir bölge için olduğu kadar Avrupa-Türkiye ilişkileri için de ne olacağını görmenin kolay olduğuna dikkat çekiyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı son olarak mektubunda, Türk yetkililerin neredeyse her gün Yunanistan’a karşı sebepsiz yere tehditler savurduğunu ileri sürüyor ve saldırgan söylemler içinde bulunduğuna atıfta bulunuyor. Dendias, Türkiye’nin, Ege ve Doğu Akdeniz’deki Yunanistan’ın ulusal egemenliğini inkarın yanı sıra, yaşanan olaylarla da birleştiğinde, Türkiye’nin, Yasadışı Kaçak Avlanma balıkçılıkla, revizyonist politikasını uygulamak ve bölgedeki statükoya meydan okumak için yeni araçlar eklediğinin açıkça görüldüğünü belirtiyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu