Yunanistan Haber

Dedeağaç’ta Görüştüler, Meriç Sınır Bölgesinde İşbirliği Konusunda Anlaştılar

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Bulgaristan İçişleri Bakanı ve Başbakan Vekili Ivan Demerdzhiev Dedeağaç’ta görüştü.

Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos, Bulgaristan İçişleri Bakanı ve Başbakan Vekili Ivan Demerdzhiev Dedeağaç’ta görüştü.

Dedeağaç’ta merkezi bir otelde bir buçuk saat süren heyetler arası görüşmede, Yunanistan-Bulgaristan sınırındaki göç akımlarına ilişkin konular gündeme getirilirken, iki ülkenin ortak sorunlarına çözüm getirecek kaçak göçle ortak olarak mücadele stratejisinin oluşturulması ele alınarak tartışıldı.

Görüşmede Bakan Theodorikakos, Bulgaristan’ın Schengen Bölgesi’ne katılmasına Yunanistan’ın tam destek verdiği belirtti. Yunan Bakan, Meriç sınırının geçilmez olduğunu ve bölgedeki ordu ve polisin her zaman tetikte olduğunu bir kez daha vurguladı.

Theodorikakos ve Demerdzhiev, Avrupa’nın Türkiye ile olan sınırlarının Meriç (Evros) bölgesinde daha etkin bir şekilde korunması için iki ülkenin işbirliğini güçlendirme konusunda anlaştılar.

Bulgaristan Başbakan Vekili Demerdzhiev de AB’den mali desteğe duyulan ihtiyacı kabul etti ve metal çitin uzatılma çalışmalarının gerekliliğine vurgu yaptı. Bunun için Avrupa Birliği’nde birlikte mücadele edeceklerini söyledi.

Vatandaşı Koruma Bakanı Theodorikakos, Bulgar mevkidaşı ile iki ülke Polisinin yasadışı göçmen kaçakçılığı çetelerini ortadan kaldırmak için daha etkin eylemde bulunması amacıyla elektronik gözetim altyapılarının yükseltilmesine yönelik ortak bir strateji konularını da gündeme getirdi.

Son olarak, Demerdzhiev Bulgaristan’ın AB’nin Schengen serbest dolaşım bölgesine dahil edilmesi için Yunanistan’dan destek istedi. Toplantıya G.G. Kamu Düzeni Genel Sektreteri Mihalis Karamalakis ve Bulgaristan İçişleri Bakan Yardımcısı Monica Dimitrova-Beecher katıldı.

Bakanı Theodorikakos toplantı sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Mutsuz insanları, yasadışı göçmenleri sömürmeye yönelik organize bir operasyon izliyoruz”

blank

“Evros (Meriç): Yunanistan ve Avrupa’nın Türkiye ile sınırı. Uluslararası Hukuka bağlılığın ve asimetrik provokasyonun merkezi. İnsan yaşamına saygı ve insan ıstırabının araçsallaştırılmasının bölgesi.

Meslektaşım Bulgaristan Bakanı ile mükemmel bir toplantı yaptık ve diğer şeylerin yanı sıra burada Dedeağaç’ta buluşmayı seçtik çünkü Yunanistan ve Bulgaristan çok önemli bir ortak zorlukla karşı karşıya: Çok büyük yasadışı göç sorunu. Yunanistan ve Bulgaristan, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile sınırları olan Türkiye ile sınırlarımız var. Genel olarak Batı dünyasının Türkiye ile sınırıdır.

Ne yazık ki son zamanlarda Yunanistan’ın Türkiye ile, Bulgaristan’ın Türkiye ile sınırlarında da gelişen, mutsuz insanları, yasadışı göçmenleri sömürmeye yönelik organize bir operasyon izliyoruz.

Bugünkü görüşmemiz, uluslararası hukuku savunmak, Avrupa Birliği sınırlarını savunmak, insan yaşamını savunmak için işbirliğimizi güçlendirme ve çabalarımızı koordine etme konusunda güçlü bir mesaj gönderiyor. Tüm son olaylarla Evros’un (Meriç) sadece coğrafi bir sınır olmadığı açıkça ortaya konmuştur.

Ama aynı zamanda insan hayatına saygı duymakla diğer tarafta ise mutsuz insanları araşsallaştırmak arasındaki sınırdır. Aynı zamanda uluslararası hukukun uygulanması ile uluslararası hukukun ihlali arasında bir sınırdır.

Mümkün olan her şekilde sınırlarımızın korunmasını kararlılıkla ve verimlilikle sürdürüyoruz, güçlendiriyoruz. Evros (Meriç) Nehri boyunca çit yapımına devam ediyoruz. Elektronik gözetim araçlarını artırıyoruz. Avrupalı ​​ortaklarımızla işbirliği yapıyoruz, komşularımızla her zaman uluslararası hukuk ilkelerine saygı duyarak işbirliği yapıyoruz.

Sorunla başa çıkmak için ve hepsinden önemlisi, Yunanlılar birleşik olarak, bizim uzun zamandır yaptığımız gibi, Bulgar dostlarımızın da desteği ve işbirliğiyle bu zorluğun üstesinden geleceklerdir.

Konuk Bakan ile komşu Bulgaristan’ın Schengen bölgesine tam entegrasyon konusunu da görüştük. Yunanistan, komşu ülkenin talebini kesinlikle destekliyor, Schengen bölgesine katılmaya kesinlikle hazır olduğuna inanıyoruz, bu nedenle gerçekleştirilecek ilgili prosedürlerde Bulgaristan’ın dahil edilmesinden yana açık ve net tavrımız açık olacaktır.

Yunanistan-Bulgaristan sınırı, Avrupa Birliği ve NATO üyeleri olan iki dost ülke arasındaki sınırdır. Aynı değerleri paylaşıyoruz, Bulgaristan ile çok yakın işbirliğimiz var ve bir parametre daha koyalım. Şehir uluslararası bir enerji merkezi haline geldiği için burada Evros ve Dedeağaç’taki buluşma yerini ortaklaşa seçtik.”

blank

blank

blank

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu