Yunanistan Haber

Charles Michel: “Şu Anda Başlattığımız Bu Proje Çok Net Bir Mesaj Veriyor”

Dedeağaç'ta törene katılan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve diğer ülkelerin Başbakanları önemli mesajlar verdi.

Dedeağaç bölgesine inşa edilecek sıvılaştırılmış doğalgaz terminali projesinin tanıtımı resmi törenine katılan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ve diğer ülkelerin Başbakanları önemli mesajlar verdi.

Dedeağaç bölgesine inşa edilecek sıvılaştırılmış doğalgaz terminali projesinin tanıtımı resmi törenine katılan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel törende yaptığı konuşmada, “bugünkü proje, Avrupa’nın enerji gelişiminde bir kilometre taşıdır. Yeni sıvılaştırılmış doğalgaz istasyonu jeopolitik bir yatırımdır. Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılığımızı sona erdireceğiz. Dedeağaç’taki bu proje, Güneydoğu Avrupa’nın doğalgazın Rusya tarafından araçsallaştırılmasından kurtulmasına katkıda bulunuyor.” İfadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel şöyle konuştu:

“Kaderimizi kendi elimize alıyoruz”

blank

“Şu anda başlattığımız bu proje çok net bir mesaj veriyor. Kaderimizi kendi elimize alıyoruz. Sadece oturup stratejik özerkliğimiz ve egemenliğimiz hakkında konuşmuyoruz. Aktifiz, gayretliyiz, Balkanlar’dan gelen arkadaşlarımızla birlikte ortak geleceğimizi inşa etmek istiyoruz. Rus işgali nedeniyle, bu çalışma Avrupa için hakikat anıdır.

Avrupa egemenliğimizi göstermeli, stratejik hareket etmeli ve enerji bağımsızlığımızı sağlamalıyız. Ve şimdi herkes için açık ve gerçekten tam olarak ne yaptığımızı ve birlikte neler başarabileceğimizi göstermemiz gerekiyor. Bugünkü proje, Avrupa’nın enerji gelişiminde bir kilometre taşı ve bugün bu şehirde, bu yeni LNG istasyonu ile bu hedefe doğru ilerliyoruz.

Bu, ortak siyasi projelerimiz için çok olumlu bir adım, çünkü gaz kaynaklarımızı çeşitlendirmemize, enerji altyapımızı güçlendirmemize ve Rus gazına olan bağımlılığımızı azaltmamıza yardımcı olacak, bizi daha güçlü ve bağımsız hale getirecek. Bu proje ile enerji arz güvenliğine ve tabii ki iklim değişikliğinin uzun vadeli hedeflerine katkıda bulunacağız.

blank

Bu, Yunanistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya’ya doğalgaz sağlayacağı için bundan sonra yapmamız gerekenleri yansıtan jeopolitik bir girişim ve bu nedenle birlikte belirlediğimiz hedeflere katkı sağladığı için Batı Balkanlarla ortak ve çok dost olduğumuz için çok önemli. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve Rusya’ya olan enerji bağımlılığının azaltılması yoluyla bölgeyi bu şekilde güçlendireceğiz. Bu istasyon sadece enerjiden bağımsız olmamıza yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda iklim değişikliği için belirlediğimiz uzun vadeli hedeflere de katkıda bulunacak.

Ukrayna’yı elimizden geldiğince destekliyoruz. Ukrayna halkı vatanları ve çocuklarının geleceği için savaşıyor ama aynı zamanda bizim özgürlüğümüzü ve demokratik ilkelerimizi de savunuyorlar. Rusya da şu anda baskı altında. Amacımız Rusya’nın bu savaş makinesini kırmak ve Rusya’ya petrol üzerinden yaptırım uygulamaktır.”

“Bugün Yunanistan ve Bulgaristan için tarihi bir gün”

blank

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov da yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“Bugün Yunanistan ve Bulgaristan için tarihi bir gün olacak ve enerji alanında, işbirliği alanında bağımsızlık arayışıyla bağlantılı olacak ve bugün burada Dedeağaç’ta olmaktan dolayı çok heyecanlıyım. Bu proje gücümüzün ve birliğimizin göstergesidir. Rus işgali nedeniyle bu durumla karşılaştığımızda, bu tür hamleler daha da önemli hale geliyor. Yunanistan ve Bulgaristan bugün, bu kritik anda işbirliği yapıyor ve bu Bulgaristan’a yardımcı olabilir.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ve Rusya’nın Bulgaristan’a gaz arzını kesmesi yönündeki baskısı, ancak birlikte ele alınabilir, çünkü biz bağımsız ülkeleriz ve uluslararası hukuka uygun politikalar izliyoruz. Kremlin’in ülkemiz ve AB üzerindeki ekonomik baskısı başarılı olamayacak çünkü buna karşı çıkacağız ve bugün bunun kanıtı. Bugün Avrupa kurumlarının desteğiyle Yunanistan ve Bulgaristan, sadece bir enerji projesi değil, Avrupa’nın enerji haritasını da değiştirecek olan Yunanistan-Bulgaristan enterkonnektörünün temellerini atıyor. Bölgedeki altyapıyı – gaz, enerji, demiryolları – paylaştığımızda birlikte çok şey başarabiliriz, tüm Avrupa için bir makine olabiliriz.”

“FSRU Aleksandrupolis (Dedeağaç) daha geniş bölge için önemli bir proje”

blank

Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexander Vucic da yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi:

“FSRU Aleksandrupolis (Dedeağaç) daha geniş bölge için önemli bir proje. Artık son aşamada olduğumuzu bildiğime göre, önemli miktarda gazı güvence altına alabileceğimize ve bunun gerçekleşmesi için IGB gibi projelerin güçlendirilmesi ve bu projeler ne zaman gerçekleştirilmesi gerektiğine çok minnettar olduğumu söylemek istiyorum. Tamamlandığında büyük miktarları karşılayabileceğiz. Yapılması gereken çok şey var ama çok önemli olan ve Başbakan Sayın Miçotakis’in de konuşmasında bahsettiği altyapımızın birbirine bağlanmasının çok önemli olmasıdır. Diğer bir deyişle, dostluğumuz çok önemli ve AB’ye minnettarım çünkü dürüst olmamız ve bu projelerin çoğunun AB tarafından finanse edildiğini düşünmemiz gerekiyor. Ve tabii ki Kuzey Makedonya ile bağlantı projesi bile AB tarafından finanse edilecek.

Sadece kritik enerji sektöründe değil, aynı zamanda gıda gibi alanlarda da zorlukların üstesinden gelmek için işbirliği ihtiyacı vardır. Halklarımız için ortak bir savaşta hep birlikte çözümler aramayı ve bulmayı umuyorum. Çünkü törenler güzeldir, ama sonuçta önemli olan insanların yaşamı ve halklarımızın yaşam standardıdır. Dolayısıyla AB’nin desteğiyle tüm zorlukların üstesinden geleceğimize inanıyorum.”

“Dedeağaç’ta yaşananlar tarihi bir olaydır”

blank

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovacevski de yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“Dedeağaç’ta enerji için bugün yaşananlar tarihi bir olaydır. Bu, kritik bir zamanda uzun vadeli enerji ihtiyacının karşılanmasıdır. Merkez istasyon ile birlikte uzun vadede enerji yeterliliği sağlanmaktadır. Büyük miktarlarda doğal gazdan ve ayrıca elektrikten bahsediyoruz. Ülkemizin de bu alanda yer alması ve ara bağlantıya sahip olmasını istiyoruz. Doğal gazı Kuzey Makedonya vatandaşlarına ve ekonomisine kazandıracak tüm altyapı ile katılmak istiyoruz.

Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi çok önemlidir ve Rus gazından bağımsızlığa katkıda bulunur. Bu sayede daha fazla enerji kaynağına sahip olabileceğiz ve bu da enerji, doğalgaz arzında güvenlik anlamına gelecek. Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkeleri ile karşılıklı bağlantı, ülkelerimiz arasındaki enerji altyapısının birbirine bağlanması ülkemiz için çok önemlidir. Bu projenin gerçekleşmesi bizi başka enerji projelerine ve bölgedeki rekabetin artmasına da götürüyor. Zor zamanlarda dostlar ve komşular bir arada olmalı, birbirlerine yardım etmeli.”

Video izle:

blank

blank

blank

blank

 

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu