Batı Trakya Haber

Binlerce Kişi Müftü Mete’yi Son Yolculuğuna Uğurladı

Müftü Ahmet Mete TBMM Başkanı Şentop’un omuzlarında ve yaklaşık 10 bin Türk soydaşın katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Batı Trakya genelinden ve Anavatan Türkiye’den yüksek düzeyli katılımla başta Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen cenaze törenine katılan TBMM Başkanı Şentop’un omuzlarında ve yaklaşık 10 bin Türk soydaşının katıldığı bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Müftü Mete’nin de ikamet ettiği İskeçe’nin Türk mahallelerinden biri olan Sünne Mahallesi’ndeki evinin önünde toplanan binlerce kişi, Müftü Mete’nin son yolculuğu öncesinde dua etti, hep bir ağızdan “Helal Olsun” sesleri yükseldi.

Evinin önündeki törenin ardından Müftü Mete’nin tabutu gözyaşları eşliğinde, tekbirlerle omuzlar üzerinde taşınarak 2007’den beri görev yaptığı İskeçe Müftülüğüne getirildi.

Müftü Ahmet Mete’yi son yolculuğuna uğurlamak üzere İskeçe’ye gelen TBMM Başkanı Mustafa Şentop, burada yaptığı konuşmada, kendisini uzun yıllardır tanıdığını belirterek, Mete’nin Batı Trakya Türk Azınlığı için verdiği hizmetleri anlattı.

Burada yapılan dua ve kısa konuşmanın ardından Müftü Ahmet Mete’nin naaşı, 3 km boyunca omuzlarda taşınarak İskeçe’deki Aşağı Mahalle Mezarlığı’na getirildi.

blank

Cenaze törenine Mete’nin ailesi ve yakınları, TBMM Başkanı Şentop, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Batı Trakyalı Milletvekili hemşehrimiz Hakan Çavuşoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ve beraberindeki heyet, MHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin, Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Murat Ömeroğlu, Türkiye’nin Selanik Başkonsolosu Efe Ceylan, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Zafer Partisi Başkanı Ümit Özdağı temsilen Rumeli Balkan Türkleri
İstanbul il Başkan Yardımcısı İsmail Layiç, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Milletvekilleri Hüseyin Zeybek ve Burhan Baran, sabık Milletvekili Ahmet Hacıosman, Mustafçova Belediye Başkanı Rıdvan Deli Hüseyin, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, Kozlukebir Belediyesi Ana Muhalefet ve “Birlik” Listesi Başkanı Erdem Hüseyin, DEB Partisi Onursal başkanı Dr. Sadık Ahmet’in eşi Işık Sadık Ahmet, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Hasan Küçük, BTTDD Bursa Şubesi Başkanı Dr. Ali Emin Latif, İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Yassıköy Belediye Meclis Üyesi Av. Caner İmam’ın yanı sıra diğer STK temsilcileri ve siyasiler katıldı.

blank

TBMM Başkanı Şentop, mezarlıkta yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selam ve taziyelerini iletti ve konuşmasında şunları dile getirdi:

“Biz, buradaki kardeşlerimizin uzun zaman önce yapılmış anlaşmalar altında olan haklarını, hukuklarını takip ediyoruz.”

blank

“Burada yaşayan Müslüman – Türk kardeşlerimizin çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim. Hocamız da buradaki kardeşlerimizden birisiydi. Bizim için çok kıymetli ve değerliydi. Müftülük yaptığı 15 yıl süre içerisinde devamlı temas halinde olduk. Geldiğinde her sefer beraber olduk. Trakya Üniversitesi Hastanesi’nde kendisini ziyaret etmiştim. Pazar günü de bayram münasebetiyle bayramlaşmıştık.

Biz, Türkiye olarak sizlerin durumunu yakından takip ediyoruz. Burada olan bitenlerden de haberdarız. Biz, buradaki kardeşlerimizin uzun zaman önce yapılmış anlaşmalar altında olan haklarını, hukuklarını takip ediyoruz. Bu konularda sıkıntılar olduğunu biliyoruz. Hatta Türkiye’deki bazı vatandaşlarımıza da mütekabiliyet esası üzerinden bir hukuk geliştirebiliyoruz. Biz T.C. olarak bütün vatandaşlarımıza birinci sınıf vatandaş muamelesi yapıyoruz. Anayasamıza göre, uluslararası anlaşmalara göre bir ülke vatandaşının hak ettiği neyse; dinine, etnik kökenine ve inancına bakmadan dikkat gösteriyoruz. Aynı şeyi burada yaşayan soydaşlarımız ve kardeşlerimiz için de istiyoruz. Bizim tercih ettiğimiz yol budur. Buradaki o büyük kalabalık, kendisinin hüsnühaline, Müslümanlığına, şuurlu bir dava adamı oluşuna şehadet ediyor. Biz de şahit olduk. Hep ölünceye kadar da bu şehadetimizi muhafaza edeceğiz.” dedi.

Törende Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif de bir konuşma yaptı.

“Kendisine cüppe giydirdim, sarığını taktım.”

blank

Müftü İbrahim Şerif  konuşmasında, “İskeçe’de bir bayram gibi yaptığımız seçimle Ahmet Mete kardeşimiz Müftü olarak seçildi. Ben bu sefer onun ağabeyi oldum ve İskeçe’deki seçimden sonra Gümülcine Türk Gençler Birliğinde kendisine bir tören yaptık. O gün de Danışma Kurulu başkanıydım. Kendisine cüppe giydirdim, sarığını taktım. Sarığı taktığım zaman bana şunu dedi: “Hocam, çok ağır yükün altına girdiğimi biliyorum. Aga’nın arkasından İskeçe’de müftülük yapmak çok zor, bu sarığı artık çıkarmayacağım” dedi. Gerçekten de kendisiyle 15 yıl omuz omuza mücadele ettik. Üzüldüğümüz günler oldu, sevindiğimiz günler oldu ve dertleştiğimiz günler oldu. Bana ettiği şikayet şu oldu: “Benim canımı uzaktan gelen taşlar acıtmıyor, ama yakından gelen taşlar canımı acıtıyor.” İfadelerini kullandı.

Cenaze namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş yaptığı konuşmasında törendeki büyük kalabalığa dikkati çekerek, “Bizler de musallaya gelip böyle namazımız kılındığında, namazımızın kalabalık cemaatlerle kılınmasını Rabbim nasip eylesin.” diye konuştu.

Mete’nin naaşı, kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

VİDEOLAR YÜKLENİYOR…….

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu